Hoppa till huvudinnehåll

Var bor Bubi, Soffan och Poppe? Vi kartlägger de finlandssvenska smeknamnen

En karta på Finland med olika finlandssvenska smeknamn.
En karta på Finland med olika finlandssvenska smeknamn. Svenskfinland,smeknamn

Har du ett smeknamn? Har du försökt bli av med det eller älskar du det? Många finlandssvenskar har smeknamn - vare sig de vill det eller inte. Nu vill vi höra din berättelse om varför du kallas för det du gör.

Smeknamn kan härstamma från för- eller efternamn eller från någon händelse i livet. Det finns också smeknamn som blir till eftersom många andra med samma förnamn kallas så, till exempel Toffe i stället för Christoffer eller Cessi i stället för Cecilia.

Nu vill vi på Svenska Yle kartlägga de finlandssvenska smeknamnen. Finns det regionala eller generationsskillnader i det vi kallas för?

Svarstiden på enkäten är till den 6 januari. Efter det är tanken att du bland annat ska kunna leta upp vilken region folk med samma smeknamn som du bor i, i vilken ålder de i genomsnitt är eller vad ditt barn mest sannolikt kommer att kallas för om han får namnet Kenneth.

Under mellandagarna kommer vi i Yle Vega och på svenska.yle.fi bland annat att få höra unga personer berätta om sina smeknamn och en namnforskare berätta om smeknamnens ursprung.

 • Per Espen vet varför vi har svårt att göra något för klimatet

  Vi vet alla att vi borde göra något och införa förändringar.

  Vi vet alla att vi borde göra något i våra liv för att minska vårt miljöavtryck. Men det är ofta väldigt svårt att komma till skott och verkligen införa några förändringar. Detta kan härledas till vår egen hjärna, som är väldigt duktig på att skydda oss från sånt som känns jobbigt.

 • Tom såg klimatförändringarna i vitögat - för tolv år sedan

  Tom Juslin åkte på klimatreportageresa i Norden.

  Även den mest inbitna klimatskeptikern har svårt att säga emot vittnesmålen av isländska fiskare som beskriver hur deras vardag förändrats, eller skogsägare som berättar om hur läget blivit sämre.

 • Karin och Theo påverkar miljöpolitiken

  Engagerade sig i kampanjen Ilmastoveivi 2019.

  Vad vi väljer att göra kan ha långtgående inverkan på vår omgivning. Karin Cederlöf och Theo Levlin engagerade sig i Ilmastoveivi 2019-kampanjen efter att ha sett ett upprop på sociala medier.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen