Hoppa till huvudinnehåll

Chefstränare Jussi Ahokas: "Fakta är att vi tog för många utvisningar"

Jussi Ahokas.
Jussi Ahokas är Finlands chefstränare. Jussi Ahokas. Bild: Lehtikuva Jussi Ahokas,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,ishockey

Finland inledde JVM med en knapp förlust mot ärkerivalen Sverige som var bättre med siffrorna 2–1. Sveriges båda mål kom i numerärt överläge.
– Fakta är att vi tog för många utvisningar. Man kan inte ta så där många utvisningar i en sådan här match, säger Finlands chefstränare Jussi Ahokas.

Finland tog allt som allt sju tvåminuters utvisningar, medan Sverige klarade sig undan med tre. Att det lönar sig att försöka undvika spel i numerärt underläge visar det faktum att Finlands enda och Sveriges båda mål kom med en man mera på isen.

Utvisningarna innebar inte bara att Finland under alltför stora delar av matchen tvingades spela med en man färre på isen, utan också att den rätta rytmen i matchen lät vänta på sig.

– Vår spelrytm blev bättre ju längre matchen led, men vi kom inte tillräckligt bra mot Sveriges mål. Sverige försvarade bra och höll oss borta från kärnområdet dit vi borde ha klarat av att ta oss ännu vassare, säger Ahokas.

– I vissa situationer måste vi få bättre rytm i kedjorna för att kunna anfalla med fart.

– Fakta är att vi tog för många utvisningar. Man kan inte ta så där många utvisningar i en sådan här match, säger Ahokas.

Ljusglimtar trots förlust

Ahokas ville också ge en eloge åt motståndaren: att Finland hade svårigheter var delvis också Sveriges förtjänst.

– De kontrade farligt och kämpade bra. Sverige spelade en väldigt bra match. Vi borde ha kunnat reagera bättre.

Trots förlusten hittade Ahokas också positiva saker i Finlands spel.

– Framför allt att vårt spel blev bättre och bättre ju längre matchen led. I specialsituationer gjorde vi ett mål, även om vi hade kunnat göra flera: där måste vi vara mer resoluta. Positivt var också Ukko-Pekka Luukkonens målvaktsspel.

Finlands följande match går av stapeln på fredagsmorgonen då Kazakstan står för motståndet.