Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Såhär får du telefonens eller läsplattans bild att synas på tv-skärmen

bild med texten; Så castar du telefonen till TV-skärmen.
bild med texten; Så castar du telefonen till TV-skärmen. mobiltelefoner,television,pekdatorer,pekplatta

Vill du kolla på Yle Arenan eller andra webb-tv-tjänster på en stor tv-skärm? Med hjälp av en mediaspelare som Chromecast eller Apple tv kan du lätt sitta i soffan och flytta bilden från telefonen till tv-skärmen, utan några sladdar.
Det här lyckas också om din tv inte den modernaste smart-tv:n.

Det finns en platt-tv i de flesta hem, men alla är inte av den nyaste och smartaste sorten. Och även om den skulle vara kan det vara jobbigt att styra olika appar, som Yle Arenan, med en fjärrkontroll.

I den här digiträningen får du lära dig att flytta bild eller video trådlöst till tv-skärmen.

Vi använder Yle Arenan som exempel i artikeln. Också andra webb-tv-tjänster och strömningstjänster fungerar i princip enligt samma logik – till exempel Spotify, Netflix, Youtube, Katsomo eller Ruutu.

Spegling eller strömning – hur skiljer de sig?

I vardagsspråk betyder spegling och strömning oftast samma sak. I apparaterna används också termen casting.

Tekniskt skiljer sig begreppen klart:

Strömning (eng. streaming) betyder att media från telefonen eller läsplattan spelas upp. Det ”smarta” finns i mediespelaren (som Chromecast eller Apple TV) och telefonen eller läsplattan fungerar som ”fjärrkontroll”. Telefonens eller läsplattans skärm behöver inte vara påslagen och de kan samtidigt användas också till annat. Det här kallas också casting.

Spegling (eng. screen monitoring) visar en kopia i realtid av telefonens eller läsplattans skärm på TV-rutan. Allting som syns på mobilskärmen, syns också i TV-rutan.
Spegling passar bra t.ex. för att titta på bilder från en stor skärm. Spegling fungerar med hjälp av en mediespelare (Chromecast eller Apple TV), men också med hjälp av en sladd som kopplas till HDMI-uttaget på TV:n.

En hurdan tv ska du ha för att ha nytta av spegling?

Det finns två alternativ:

1. Din tv är inte så smart att det går att få strömningstjänsters appar till den (till exempel Yle Arenan). Det går ändå att koppla en HDMI-kabel på baksidan av tv:n. Oftast är de här tv-apparaterna av årsmodell 2003-2012. På en gammal tjock-tv kommer du inte att hitta en HDMI-port.

2. Din tv är en riktig smart-tv vilket betyder att den har nätuppkoppling och det går att få strömningstjänsters appar till den. I vissa tv-modeller kan det ändå vara svårt att styra apparna med tv:ns fjärrkontroll. Till exempel att söka upp ett program med dess namn kan vara lättare från en smarttelefon eller en pekplatta.

Yle har en lista på TV-tillverkare som antingen har Yle Arenan som applikation, eller som man kan installera appen på.

Jaettu kuva: Television takana olevat HDMI-portit sekä Chromecast-mediasoittimen HDMI-pää.
Det finns oftast flera HDMI-portar på baksidan av TV:n. Till höger en Chromecast, som kopplas direkt i TV:n. Jaettu kuva: Television takana olevat HDMI-portit sekä Chromecast-mediasoittimen HDMI-pää. Digitreenit,High-Definition Multimedia Interface

Vilka apparater och hurdan teknik kräver speglingen?

1. En TV som har ett HDMI-uttag på baksidan. Alla TV-apparater som har sålts ungefär efter år 2003 är sådana.
2. En smarttelefon eller en läsplatta
3. Trådlös internet-uppkoppling. Du måste alltså ha router. Routern kan också vara inne i modemet.
4. En mediespelare. De populäraste är Googles Chromecast och Apples Apple TV. Det finns mer information om spelarna längre ner i artikeln.
Yle Arenan fungerar problemfritt bara med de nyaste modellerna av Chromecast och Apple TV (2015 eller senare/situationen i slutet av år 2018).
Mediespelaren ansluts till HDMI-uttaget och kopplas till ett eluttag.

Du kan använda också andra apparater som mediespelare – till exempel vissa apparater som är tänkta i första hand för att spela spel.

5. Ett användarkonto. Chromecast kräver ett google-konto. Apple TV tas enklast i bruk med en iPhone eller en iPad och har du en sådan har du redan ett Apple ID.

Du klarar dig med punkterna 1 och 2, om wi-fi Direct-funktionen finns både på din mobil eller läsplatta och på din TV. Mer info om det finns i slutet av artikeln.

Mediespelare 1: Chromecast

Den mest använda mediespelaren i Finland är Chromecast som tillverkas av Google. Den är drygt en centimeter tjock och fem centimeter bred och kopplas till HDMI-uttaget.

Chromecast kan användas för att spegla appar på både Android-apparater och på Apples iphone eller ipad.

Det finns två modeller av Chromecast på marknaden: en badmodell med HD-skärpa och en dyrare Ultra HD-modell. Den senare kräver en nyare TV och en bra nätuppkoppling.

Såhär tar du i bruk Chromecast för första gången

1. Skapa ett google-konto, om du inte redan har ett. Om du äger en Android-apparat, har du redan ett konto.

2. Koppla Chromecast till TV:ns HDMI-uttag. Oftast finns det flera bakom eller på sidan av TV:n, så memorera eller skriv upp numret på den port du använder. Koppla Chromecast till ett vägguttag med hjälp av sladden i förpackningen.

3. Hitta rätt knapp på TV:n fjärrkontroll. Beroende på modell kan det vara source, input, en pil i en ruta eller en hem-knapp. Källorna syns nu på rutan. Välj den HDMI-port, som du kopplade Chromecast till. Det står nu Chromecast.com/setup i TV:n. I TV:ns nedre hörn ser du namnet på din egen Chromecast. Alternativt kan du gå till webbplatsen chromecast.com/setup på din mobil eller läsplatta.

4. Ladda ner Google Home-appen på din telefon eller läsplatta i Google Play eller App Store-butiken, om du inte redan har appen. På en android-telefon räcker det också med den nyaste versionen av Google-appen.

5. Installera Chromecast enligt googles instruktioner. sätt in länk!

Tips:

Ge din egen Chromecast ett namn som du minns lätt, t.ex. ditt eget förnamn.

Ta fram lösenordet till ditt wi-fi-nätverk. Du behöver det när du väljer vilket wifi-nätverk din Chromecast använder.

När du installerar kommer du att få frågan om du vill ”förbättra din användarupplevelse” genom att logga in på ditt Google-konto. Du kan avfärda den.

Kuvakaappaus Google- ja Google Home -sovellusten kuvakkeista.
Att installera Chromecast kräver oftast Google Home-appen (till höger). På vissa Androidtelefoner räcker det med Google-appen (du måste vara inloggad). Kuvakaappaus Google- ja Google Home -sovellusten kuvakkeista. Digitreenit,digital kompetens

Såhär tittar du på Yle Arenan med Chromecast

1. Öppna Yle Arenan-appen i din telefon eller på din läsplatta.

2. Välj rätt källa på din fjärrkontroll: tryck på source, input, en pil i en ruta eller en hem-knappen (det här varierar enligt TV:ns märke) så får du fram alternativen på TV-skärmen. Välj den HDMI-port som det tsår Chromecast på eller vars nummer du skrev upp när du kopplade Chromecast.

3. Sök upp programmet på Yle Arenan (ett förstoringsglas uppe i hörnet). Starta programmet med ”spela upp”-knappen (en cirkel med en vit triangel).

4. Cast-symbolen (en ruta med tre bågar nertill) dyker upp i övre hörnet på Arenan, eller blir aktiv, alltså klarare. Klicka på den och godkänns ”Koppla till apparaten Chromecast (det namn du gett din Chromecast)”. Vänta en stund medan speglingen laddas.

5. Din telefon eller din läsplatta fungerar nu som fjärrkontroll. Du kan styra volymen, stoppa eller gå tillbaka i programmet. Om du vill stoppa kontakten till Chromecast trycker du på Cast-symbolen och sedan på ”Avsluta uppspelning”.

När du vill gå tillbaka till din ”vanliga” TV: Välj TV genom att trycka på source, input, en pil i en ruta eller hemknappen (varierar enligt märke).

Mediespelare 2: Apple tv

Apple tv har fler funktioner än Chromecast och är ett slags kanalpaket med flera strömningstjänster i ett system. Man kan också ladda spel på en Apple tv eller hyra filmer via itunes.

Speglingen baserar sig på Apples airplay-teknik. Den fungerar bäst på Apples iphone eller ipad.

Apple tv:n styrs med dens egna lilla fjärrkontroll. Den fungerar alltså också utan en iphone eller en ipad. Du kan också ladda ner Apple tv:ns fjärrkontroll som app till telefonen.

Apple tv:n är större än Chromecast och får inte plats bakom en tv som hänger på väggen (ca 4 cm x 10 cm x 10 cm). HDMI-kabeln kommer inte med i paketet.

Bara de nyare modellerna finns numera på marknaden: Den så kallade fjärde generationens modell och 4K-modellen. Den senare fungerar bara i nyare TV-apparater (tillverkade ungefär från och med slutet på 2013).

Kaksi mediasoitinta: Chromecast-tikku ja Apple TV -laite, jälkimmäisessä kaukosäädin mukana.
Chromecast till vänster, Apple tv med fjärrkontroll till höger. Kaksi mediasoitinta: Chromecast-tikku ja Apple TV -laite, jälkimmäisessä kaukosäädin mukana. Digitreenit,digital kompetens,digital media player

Varför inte en sladd från telefonen till tv:n?

Om det inte är viktigt för dig att kopplingen är trådlös, kan du bra spegla bilden med en sladd.

Du behöver en sladd vars ena ända passar i din telefon eller pekplatta och vars andra ända passar i HDMI-uttaget. Det finns också adaptrar att köpa till sladdarna.

När du kopplar telefonen eller läsplattan till tv:n med en sladd, speglas skärmen som den är. Då kan du inte samtidigt använda telefonen eller läsplattan till annat. Å andra sidan behöver du inte skaffa en skild mediespelare.

Digiträning 2.0: Vad är wi-fi Direct?

Ännu ett tips:

På många Android-telefoner och på nya TV-apparater kan man spegla bilden utan en mediespelare, om WI-FI Direct-funktionen finns på både din TV och på din telefon.
Det krävs ändå en liten ansträngning för att ta i bruk WIFI Direct.

Wi-fi Direct fungerar som bluetooth, men snabbare: När du kopplar apparaterna, rör sig datan mellan apparaterna utan trädlöst nät, alltså wi-fi. Telefonen måste ändå ha en nätuppkoppling – alltså måste du ha mobildata i bruk.

Några TV-tillverkare har instruktioner för hur du använder Wi-fi Direct: LG och Sony.

En teknik som använder sig av Wi-Fi Direct är Miracast. Den fungerar ändå främst för Windows 10-användare.

Artikeln är en svensk version av artikeln Näin heijastat kuvan puhelimesta tai tabletista tv-ruudulle, skriven av Katja Solla, på Yle Oppiminen

Digiträning