Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs Energi tar bort självantändande flishög i Bäljars – brandkåren har släckt elden i flishögen två gånger under en vecka

Flishög som ryker.
Det rykte från flishögen i Bäljars efter branden på torsdagen. Flishög som ryker. Bild: Ekenäs Energi Flis,flis,Västnyland,Karis,Raseborg,ekenäs energi

En självantändande flishög vid Timmermansvägen i Bäljars i Karis har orsakat två utryckningar för räddningsverket under den senaste veckan. Flishögen som finns på Ekenäs Energis tomt ska nu tas bort.

Förra torsdagen (20.12) och i dag (27.12) strax efter klockan åtta på morgonen ryckte enheter från Västra Nylands räddningsverk ut för att släcka branden i flishögen. I dag var elden snabbt släckt.

Frank Hoverfelt som är vd för energibolaget Ekenäs Energi konstaterar att bränderna inte orsakat någon fara för omgivningen.

- Nu brinner det inte mera, men högen är fortfarande het på insidan, sade Hoverfelt vid tiotiden på torsdagen (27.12).

- Högen ångar och pyr där det finns syre. Det finns risk för ny självantändning, så vi håller högen under uppsikt tills den är borta, säger han.

Det händer från och till att flishögar tänder av sig själv – det sker enbart i högar som står på slät mark― Frank Hoverfelt

Det är inte alls ovanligt att högar med flis tänds av sig själv.

- Det händer från och till att flishögar tänder av sig själv – det sker enbart i högar som står på slät mark, säger Hoverfelt.

Endast en liten del har fattat eld

Han säger att flishögen tillhör en bränsleleverantör och att den nu ska föras bort.

- Vi har låtit dem hålla ett litet säkerhetslager på vår bränsleterminal under vintertid, men vi kommer nu att sluta med det.

Hoverfelt säger att flishögen är cirka 1 000 kubikmeter stor och att det är endast en liten del av den som har fattat eld.

- Vi har haft lågor på en yta av några kvadratmeter, det är svårt att uppskatta. Högen fattar inte heller eld som en brasa, eftersom den är tät och syre kommer inte in i högen. Men den blir varm inifrån och fattar eld på ytan där det finns syre.

- Vi har sagt åt bränsleleverantören att de ska ta bort högen nu genast, men det kan dröja några dagar. Vi hjälper förstås till att köra bort bränslet.   

Ekenäs Energi har en flispanna i Bäljars. Också fjärrvärmen i Karis produceras i huvudsak vid fastigheten vid Timmermansvägen.