Hoppa till huvudinnehåll

Bjud på mocktails – med de här 3 festliga alkoholfria drinkarna blir du kung i hemmabaren

Alkoholfri drink i cocktailglas.
Oh Basil, are you my honey? Alkoholfri drink i cocktailglas. Bild: Yle / Maria Lång alkoholfria drycker,Strömsö (tv-program),Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Alkoholfria drinkar kan vara lika spännande och smakintensiva som drinkar med alkohol. Med de här ståtliga mocktailsen känner du dig som festens James Bond.

Strömsös sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan levererar recept på tre alkoholfria drinkar.

Mammas mojito

Tabasco ersätter alkoholen som smakförstärkare. För en rejäl kick kan mängden tabasco fördubblas. Oberoende hettan i mojiton kommer du att känna dig som Ernest Hemingway i den kubanska solnedgången.

En alkoholfri mojito i grogglas.
Farinsocker har en liknande bränd smak som ljust rom. En alkoholfri mojito i grogglas. Bild: Yle / Maria Lång alkoholfria drycker,Strömsö (tv-program),Mojito,Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Ingredienser
En halv lime i halverade klyftor
En näve myntablad
4 tsk farinsocker
3-4 droppar tabasco
Sodavatten eller mineralvatten
Krossad is

Lägg lime, mynta och farinsocker i ett stort On the Rocks-glas. Muddla allt ordentligt.

Droppa i tabasco, fyll upp med krossad is och toppa med sodavatten.

Rör om ordentligt och garnera med lime och mynta.

Drick gärna ur sugrör.

Oh Basil, are you my honey?

Den här eleganta drinken är både fräsch och festlig.

Två alkoholfria drinkar i cocktailglas.
Skummet på ytan bildas av äggvitan som skakas om i en shaker. Två alkoholfria drinkar i cocktailglas. Bild: Yle / Maria Lång alkoholfria drycker,Strömsö (tv-program),Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Ingredienser
4 msk flytande honung
6 stora basilikablad
1 dl citronjuice
1 dl starkt blandad flädersaft
Äggvita från 1 ägg (ca 2 msk)
Iskuber
Sodavatten

Lägg basilikablad och honung i en shaker och muddla.

Häll på citronjuice och stark flädersaft och rör om så att honungen löser upp sig.

Häll i äggvitan. Fyll på med isbitar och skaka loss som om du vore på ett zumba-pass.

Häll över i cocktailglas genom en sil och toppa upp med lite sodavatten.

Garnera med citronskal och basilika.

Ta mig till Havtorn

Trots att den här soliga drinken är festlig kan du lika bra inleda morgonen med den.

En alkoholfri drink i ett högt glas.
Den här friska drinken är också en vitaminbomb. En alkoholfri drink i ett högt glas. Bild: Yle / Maria Lång alkoholfria drycker,Ella Grüssner Cromwell-Morgan,drink,Strömsö (tv-program)

Ingredienser
½ dl koncentrerd havtornssaft
1 dl blodgrapesjuice (färskpressad från frukten)
En kvist rosmarin
1 msk flytande honung
Frysta havtornsbär att garnera med
Blodgrapesskiva att garnera med
Sprite
¼ lime
Iskuber

Lägg en rosmarinkvist och honung i ett highball-glas.

Hacka på rosmarinen några gånger med en barskedsked för att få fram smak.

Häll i havtornssaft och blodgrapefruktsjuice. Blanda runt tills honungen löst sig.

Fyll på med iskuber och toppa upp med citronläsk.

Kläm i lite lime och lägg i limeklyftan.

Rör om. Garnera med blodgrape och havtorn.

En man och en kvinna håller i varsin cocktailshaker.
Strömsös programvärd Jonas Sundström lär sig skaka loss med hjälp av proffset Ella Grüssner Cromwell-Morgan. En man och en kvinna håller i varsin cocktailshaker. Bild: Yle / Maria Lång Ella Grüssner Cromwell-Morgan,Jonas Sundström,alkoholfria drycker,Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

    Recept på kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

    Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna

  • Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

    Tre olika sorter på tre olika sätt i en festlig sallad.

    I den här rätten tar Paul tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

  • Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

    Krydda med bovete, som du rostat själv.

    Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Nyligen publicerat - Strömsö