Hoppa till huvudinnehåll

Fyrverkerierna på väg ut, laser på väg in - allt fler vill förbjuda raketerna

Fyrverkeri i form av ett hjärta.
Fyrverkeri i form av ett hjärta. Bild: Mostphotos/Piya Sarutnuwat. fyrverkerier,fyrverkeripjäser,pyroteknik

Det annalkande årsskiftet har fått fart på fyrverkeriälskarna - och fyrverkerihatarna. Raketerna kritiseras allt oftare och allt skarpare, men det finns alternativ till smällarna.

Hela fjorton olika organisationer kräver att fyrverkerier för vanliga konsumenter ska förbjudas och att endast proffs ska få använda pyroteknik.

De har lagt upp ett medborgarinitiativ som har samlat underteckningar i raketfart. Det finns redan 30 000 namn på listan och tiden går ut först i juni.

Det krävs 50 000 namn för att ett medborgarinitiativ ska föras till riksdagen.

Yrkesfolk orsakar inte skador

Fyrverkerierna orsakar varje år ungefär tio till trettio ögonskador, så det är inte särskilt överraskande att Finlands Läkarförbund finns bland initiativtagarna.

- De årliga hälsoriskerna, skadorna och faran med fyrverkerierna är de primära motiven till att vi är med på det här initiativet. Det handlar främst om ögonskador, men också hörsel- och brännskador, förklarar Läkarförbundets biträdande verksamhetsledare Hannu Halila.

Senast det har införts nya restriktioner kring fyrverkerierna var för tio år sedan. Då blev pjäserna förbjudna för minderåriga och skyddsglasögon blev obligatoriska.

Skyddsglasögon av plast för användning vid fyrverkerier.
Skyddsglasögon av plast för användning vid fyrverkerier. Bild: Mostphotos skyddsglasögon,fyrverkerier

Samtidigt förkortades tiden man får smälla av sina raketer.

Enligt Halila har det lett till att antalet ögonskador har minskat en aning, men inte tillräckligt mycket.

- De som får skador har inte nödvändigtvis skjutit raketer själva. Olyckor drabbar även helt utomstående personer.

Hannu Halila är vice verksamhetsledare för Läkarförbundet.
Hannu Halila. Hannu Halila är vice verksamhetsledare för Läkarförbundet. Bild: Yle/Anna Savonius Finlands Läkarförbund,läkarförbundet

Hannu Halila påpekar att medborgarinitiativet inte har som mål att förbjuda fyrverkerier helt och hållet, professionella pyrotekniker skulle fortsättningsvis få jobba med dem.

- Vi känner inte till en enda olycka som skulle ha orsakats av fyrverkerier som använts av yrkesfolk.

Djur och natur gillar inte raketerna

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes rekommenderar att såväl den som avfyrar som den som beskådar fyrverkerierna använder skyddsglasögon.

Även djurägare brukar beklaga sig över fyrverkerier. Skygga hundar och katter är ett återkommande orosmoment, liksom även hästar som inte förstår vad smällarna ska vara bra för.

Det finns affärer som har meddelat att de inte säljer fyrverkerier på grund av rädslan som sprids bland djur.

Även miljötänk spelar in när raketerna lämnas bort, eftersom de 300 ton raketer som vi skjuter upp årligen orsakar luftföroreningar.

Lasershow kan bli fyrverkeriernas tronarvinge

Men det är inte så att uteblivna smällar och ljusglitter på himlen skulle betyda att festen måste ställas in.

Esbo har redan i flera år valt bort fyrverkerierna. Evenemangs- och kulturchef Lea Rintala säger att staden satsar på hållbar utveckling och då passar det inte in med raketer.

Tack vare respons från invånare har Esbo därför valt att bjuda på en lasershow i stället.

Lasershow i Schweiz.
Den här bilden är från nationaldagsfirandet i Schweiz, där man har ersatt fyrverkerierna med en lasershow. Lasershow i Schweiz. Bild: All Over Press/ENNIO LEANZA Laser,ljuskonst,ljus

Laserspektaklet har väckt mycket intresse på förhand.

- Det har varit vilda diskussioner om det här på till exempel på sociala medier, och uteslutande i positiv anda, säger koordinator Saara Vanhala.

På nyårsafton blir det därför en ljuspark med lasershow i Kyrkparken intill Esbo domkyrka och vid den närliggande ån.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Jo tuhannet vaativat ilotulitteiden käytön rajoittamista – Helsingissä market ei aio myydä niitä ollenkaan, Espoo korvasi paukut lasereilla av Paula Tiainen.

Läs mera:

Mycket väsen (och utsläpp) för ingenting? – så skadliga är fyrverkerier

Så var villa-avslutningen eller veneziaden över för i år, och också den här gången skedde det på många håll till ljudet av fyrverkeriraketer. Fyrverkerier blir allt vanligare utanför nyårsaftonens traditionella sammanhang. Men som man säger, ingen eld utan rök. I det här fallet en metallhaltig rök full av potentiellt skadliga luftburna partiklar.

Läs också