Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonens spurt kom i gång för sent – Sverige förlängde sin suveräna segersvit

Svenska anfallaren Rickard Hugg jublar över ett av Juniorkronornas mål i 2-1-segern över Finland.
Svenska anfallaren Rickard Hugg jublar över ett av Juniorkronornas mål i 2–1-segern över Finland. Svenska anfallaren Rickard Hugg jublar över ett av Juniorkronornas mål i 2-1-segern över Finland. Bild: AFP / Lehtikuva Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Det gick som det alltid gör i gruppspelet i JVM: Sverige vann. En svag första halva sänkte Finland i premiären. En sen reducering skapade spänning, men Juniorkronorna redde ut stormen och vann med 2–1.

Vi tar det positiva för finländsk del först. Spelet blev allt bättre ju länge matchen pågick och efter Aarne Talvities sena reducering till 1–2 hade både Linus Nyman och Eeli Tolvanen utmärkta lägen att kvittera och fixa poäng för Juniorlejonen.

Men Finland började skapa chanser för sent. Sett över 60 minuter var den svenska segern fullt rättvis. Framför allt var det de mest meriterade finländska juniorstjärnorna som var blekare än förväntat. Förstakedjan med Tolvanen, Rasmus Kupari och Aleksi Heponiemi lyckades inte, och de NHL-meriterade backarna Henri Jokiharju och Urho Vaakanainen kunde inte leda sitt lag till stordåd.

Sverige gjorde däremot som laget brukar i gruppmatcherna i JVM och bjöd på en gedigen och stabil insats. Segern var Juniorkronornas 45:e raka i gruppspelet, senaste förlusten inkasserades på nyårsafton 2006.

Luukkonen storspelade i mål

Med facit på hand blev det en mycket svag matchinledning som gjorde att den svenska supersviten förlängdes och att Finland för tredje JVM i rad föll i sin första match i turneringen.

Sverige var klart bättre i den första perioden, och utan Ukko-Pekka Luukkonens storspel i det finländska målet hade Juniorkronorna tagit ledningen redan tidigare. Nu tog det 13 minuter innan nollan sprack.

Finlands backstjärna Jokiharju satt utvisad då Sverige direkt utnyttjade ett numerärt överläge och Erik Brännström förde upp blågult i ledning.

– Det var en svag första period av oss. Vi kan mycket bättre. Kanske var vi överladdade. Vi var lite flegmatiska, löd backen Urho Vaakanainens utmärkta sammanfattning efter 20 minuters spel.

Brännström tvåmålsskytt

Men inte blev det mycket bättre i den andra perioden. Finlands fjärdekedja drog på sig onödiga utvisningar och både Sami Moilanen och Samuli Vainionpää satt i syndabåset då Erik Brännström slog till på nytt och den svenska AHL-backen såg till att det blev svensk tvåmålsledning.

Sverige gjorde sina mål i powerplay, men också i spelet med 5 mot 5 var svenskarna vassare.

– Sverige vann fler närkamper och därför kunde vi inte kontrollera pucken. Men vi förbättrar hela tiden, var centern Anton Lundells analys efter mittenperioden.

Kakko bästa utespelare

Lundell fick rätt, Finlands tredje period var lagets bästa. Men närmare än en reducering kom Juniorlejonen inte, trots ett par minuters kvitteringsjakt med sex utespelare.

Framspelningen till den enda finländska fullträffen, Talvities 1–2-mål, stod 17-åringen Kaapo Kakko för. Jättelöftet från TPS var tillsammans med målvakten Luukkonen Finlands främsta i premiärförlusten.

Kaapo Kakko var en finländsk ljusglimt i premiärförlusten.
Kaapo Kakko var en finländsk ljusglimt i premiärförlusten. Kaapo Kakko var en finländsk ljusglimt i premiärförlusten. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Kaapo Kakko

– Det känns aldrig bra när man förlorar. Vi fick en dålig start, jag vet inte vad det berodde på. Men det blev bättre mot slutet, sade Kakko.

– Starten var svag och utvisningarna kostade sig. Vi lyckades inte svänga på matchen och kunde inte sätta Sveriges målvakt på så svåra prov som vi hoppades, sammanfattade Finlands målskytt, lagets kapten Aarne Talvitie efter förlusten.

För Finlands del fortsätter turneringen med match mot Kazakstan på fredag morgon klockan 5.30. Då gäller det att vara på hugget direkt från start.

Finland–Sverige 1–2 (0–1, 0–1, 1–0)

13.14 0–1 Erik Brännström (Isac Lundeström, Adam Boqvist) pp
23.55 0–2 Brännström (Emil Bemström, Boqvist) pp2
56.26 1–2 Aarne Talvitie (Kaapo Kakko, Jesse Ylönen) pp