Hoppa till huvudinnehåll

Piffa upp popcornen – barn och vuxna i alla åldrar gillar de här 3 olika kryddblandningarna

Kryddade popcorn.
De här popcornen är kryddade med citron, persilja, oregano och vitlök. Kryddade popcorn. Bild: Yle / Maria Lång popcorn,Saltiga snacks,Strömsö (tv-program),Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Popcorn är världens äldsta snacks som dessutom är nyttigt. Med några enkla kryddblandningar lyfter du dem till nya festliga nivåer – Perfekt mingelsnacks till nyårsfesten, eller varför inte till soffan en fredag kväll.

Citron, örter och vitlök

2 liter poppade popcorn (ca 1 dl opoppade)
25 g smör, smält
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad färsk oregano
1 citron (endast skalet)
salt

Blanda ihop det smälta smöret med vitlök, örter och citronskal. Poppa popcornen.

Häll smöret över de varma popcornen. Salta och skaka om ordentligt så allt blandas.

Curry, koriander och spiskummin

2 liter poppade popcorn (ca 1 dl opoppade)
25 g smör, smält
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
salt

Tre skålar med koriander, curry och spiskummin.
Gillar du mat från Mellanöstern gillar du den här kryddblandningen. Tre skålar med koriander, curry och spiskummin. Bild: Yle / Maria Lång kryddor,curry,Spiskummin,koriander

Blanda ihop det smälta smöret med kryddor och koriander. Poppa popcornen.

Häll smöret över de varma popcornen. Salta och skaka om ordentligt så allt blandas.

Parmesan, chili och rosmarin

2 liter poppade popcorn (ca 1 dl opoppade)
25 g smör, smält
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
1 msk färsk grovhackad rosmarin
1 dl riven parmesan
salt

Närbild på kryddade popcorn.
Parmesan gör popcornen matigare. Närbild på kryddade popcorn. Bild: Yle / Maria Lång popcorn,Strömsö (tv-program),Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Blanda ihop det smälta smöret med rosmarin och kryddor. Poppa popcornen.

Häll smöret över de varma popcornen. Salta och häll över den rivna parmesanosten.

Skaka om ordentligt så allt blandas.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

    Recept på kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

    Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna

  • Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

    Tre olika sorter på tre olika sätt i en festlig sallad.

    I den här rätten tar Paul tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

  • Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

    Krydda med bovete, som du rostat själv.

    Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Nyligen publicerat - Strömsö