Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad tar emot nyåret under traditionella former - polisen förberedd på att festandet inleds redan på veckoslutet

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,fyrverkeri

Åbo stad satsar inte på extra säkerhetsarrangemang med anledning av nyårsfirandet ute på stan. Man ser inga särskilda säkerhetsrisker i samband med årets nyårsfirande, enligt stadens riskhanteringschef Heikki Vähäkuopus.

-Vi utgår ifrån att firandet påminner om tidigare nyårsaftnar.

Vähäkuopus betonar att räddningsverket och polisen har huvudansvaret för säkerheten ute på stan under måndagskvällen.

Räddningsverket i Egentliga Finland påminner i ett pressmeddelande om att fyrverkeripjäser får avfyras mellan klockan 18 den 31.12.2018 och klockan 02:00 den 1.1.2019.

Däremot är det inte tillåtet att avfyra fyrverkeripjäser i centrum av Åbo, Nystad och Nådendal på grund av risk för eldsvåda.

I Åbo avgränsas centrumområdet av Aningaisgatan, Nylandsgatan, Österlånggatan, Kungsgårdsgatan, Martinsgatan, Allégatan och Bangårdsgatan, skriver Räddningsverket.

Polisen förberedd på att festligheterna drar igång redan på veckoslutet

Vid polisen i Egentliga Finland är man förberedd på att hundratals personer tar sig till centrum för att fira nyåret.

Kommissarie Kai Luokkaanhuhta säger att utmaningen blir festandet som drar igång redan på veckoslutet och fortsätter på måndagen.

-När nyårsafton infaller på en måndag och föregås av veckoslutet så blir det en flera dagar lång period, då folk är på festhumör. Vi måste beakta det när vi planerar vår närvaro på stan. Utgångspunkten är förstås att alla kan ta emot nyåret under trygga omständigheter.

Stadens traditionella fyrverkeri går av stapeln på Samppalinnabacken vid midnatt.

Läs också