Hoppa till huvudinnehåll

Amos Rex har lockat fler besökare än väntat - köerna fortfarande långa

Museet Amos Rex öppnade i augusti och premiärutställningen från japanska teamLab har väckt enormt intresse. Museet har därför förlängt sina öppettider, vilket är ovanligt för ett museum i Helsingfors.

Ett underjordiskt konstmuseum, ett ekologiskt system där du kan färga figurer som sedan börjar leva och springa omkring.

Det är svårt att förklara utställningen teamLab, vilket måste vara orsaken till att alla vill se den, tror museilektor Melanie Orenius.

- Folk är väldigt fundersamma över hur det kan vara så långa köer, och det är vi också. Hur kan det vara så dag ut och dag in?

Över 2 000 människor besöker utställningen per dag fortfarande.

Förlängda öppettider

Enligt Orenius var man på Amos Rex man beredda på ett högt besökarantal och stort intresse under det första veckoslutet utställningen var öppen i augusti.

- Jag tycker det är jätteroligt. Det är så speciellt för ett konstmuseum att folk köar. När man står här och lyssnar på folk som köar eller tittar vem som står i kön så är det väldigt olika slags människor, i alla åldrar och från lite här och var. Vissa har stått i två timmar och köat. Jag tycker det är ganska fantastiskt att folk tycker att "nu ska ja se den här utställningen, punkt".

För Amos Rex är det väldiga intresset och de långa köerna ett positivt problem. De har till och med varit tvungna att förlänga sina öppettider.

Museet Amos Rex takfönster sedda utifrån.
Museet Amos Rex berömda takfönster sedda utifrån. Museet Amos Rex takfönster sedda utifrån. Bild: All Over Press/Timo Korhonen Amos Rex,Amos Rex,museer

Så när ska man komma om man inte vill köa?

- Vi har förlängt våra öppettider på fredagar, så jag rekommenderar att komma på fredag kväll. Och sista veckan som teamLab är öppet har vi öppet från elva till elva. Så då lönar det sig också att komma, tipsar Orenius.

TeamLab-utställningen är öppen till och med första veckan i januari.

Läs också