Hoppa till huvudinnehåll

Etla förutspår långsammare tillväxt i Finland och i världen

Lyftkranar på Busholmen i Helsingfors den 28 november 2018
Utsikterna för byggnadsindustrin i Finland har försämrats, anser Etla. Lyftkranar på Busholmen i Helsingfors den 28 november 2018 Bild: Lehtikuva byggplats,bygge,Busholmen,Helsingfors,ekonomisk tillväxt

Finlands ekonomiska tillväxt bromsas upp betydligt nästa år, bedömer Näringslivets forskningsinstitut Etla.

Den nya prognosen förutspår en betydligt större avmattning än vad Etla förväntade sig i september. Orsakerna har att göra bland annat med det osäkra världspolitiska läget. Dessutom har utsikterna för den finländska byggnadsindustrin försämrats.

Etlas vd Vesa Vihriälä väntar sig att Storbritannien kommer att ordna en ny folkomröstning om brexit. Vihriälä tror att väljarna kommer att ges tre alternativ: det avtal som Theresa Mays regering har förhandlat fram, brexit utan ett avtal med EU och att Storbritannien stannar kvar i EU.

Vihriälä säger att resultatet är oklart men att det med en gnutta önsketänkande är möjligt att det sistnämnda alternativet vinner.

Oavsett hur det går kommer den brittiska inrikespolitiken att vara i en enda röra, säger Vihriälä i Etlas pressmeddelande.

Etlas prognoschef Markku Lehmus anser det vara fullt möjligt att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Han frågar sig om de finländska företagen har beredskap för en sådan hård brexit och effekterna av ett sådant utträde på handeln med Storbritannien.

Lehmus tror att den väntade höjningen av styrräntan inom eurozonen inte blir av.

- Om eurozonens ekonomiska tillväxt mattas av mer än väntat - som många indikatorer antyder - samtidigt som inflationen inte visar några tecken på att vakna, är det mycket svårt att hitta goda motiveringar för en höjning av styrräntan nästa år, säger Lehmus.

Lehmus anser att det är sannolikt att världsekonomin nästa år drabbas av en långsammare tillväxt i Kina. Dessutom finns det en risk att handelskriget mellan USA och Kina trappas upp.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes