Hoppa till huvudinnehåll

Julstämning men också väntan på flyktingförläggningen i Mjölbolsta i Karis

Fyra barn som hoppar i snön Odai Al-Hadeehti, Yara Qader , Mallak Al-Hadeehti och Rahmah Al-Hadeehti.
Barnen Odai Al-Hadeehti, Yara Qader, Mallak Al-Hadeehti och Rahmah Al-Hadeehti. Fyra barn som hoppar i snön Odai Al-Hadeehti, Yara Qader , Mallak Al-Hadeehti och Rahmah Al-Hadeehti. Bild: Yle / Anna Björkqvist barn (familjemedlemmar),asylsökande,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,Rahmah Al-Hadeehti

Mobilspel, familjeliv och väntan. Det här komponenterna bildar den vardag som närmare 250 personer delar på flyktingförläggningen i Mjölbolsta i Karis.

Några dar innan julens intåg ramas flyktingförläggningen i Mjölbolsta in av ett vackert vinterlandskap. Tallarna, lekplatsen, och byggnaderna är alla täckta av mjuk snö.

Inne på flyktingförläggningen är det stillsamt. Någon har pyntat i den gamla sjukhusentrén, i hörnet står en julgran. I fönstren piggar vita stjärnor upp det annars ganska enkelt dekorerade rummet.

Lugnet består ändå bara en liten stund. En kvart senare ramlar nämligen en drös upprymda lågstadiebarn in genom dörren och den tysta och ganska kala salen fylls av skratt. Dagens julfest är undan.

- Treorna spelade och vi tvåor sjöng, säger åttaåriga Yara Qader.

Hon var lite nervös inför sånguppträdandet i Kiilan koulu i Karis. Men det gick bra, säger hon glatt.

tre flickor sitter på rad i en soffa och ler.
Rahmah, Yara och Mallak. tre flickor sitter på rad i en soffa och ler. Bild: Yle / Anna Björkqvist barn (familjemedlemmar),asylsökande,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,Rahmah Al-Hadeehti

Yara Qader är ett av de omkring 50 barn som bor på flyktingförläggningen. En av hennes vänner är tioåriga Mallak Al-Hadeehti. Det är två spralliga barn som undviker pojkbaciller och som vill träffa jultomten.

- Vi brukar alltid leka kurragömma, tafatt, hoppa i sofforna eller så sitter vi i soffan och använder telefonen, säger Mallak Al-Hadeehti.

barn som leker i snön
barn som leker i snön Bild: Yle / Anna Björkqvist barn (familjemedlemmar),asylsökande,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,Rahmah Al-Hadeehti

I Mjölbolsta finns barnfamiljer, men också ensamkommande asylsökande.

En av de familjer som bor på förläggningen är Zian Qaders familj. Den består av mamma Zian Qader, hennes man och deras tre barn. De kom till Finland för ungefär tre år sen.

- Vi lever ett vardagligt liv här. Vi är här dag och natt. Det är ganska långt till centrum så därför åker vi inte bort så ofta. Men det är förstås bra här, det lugnt och säkert, säger hon.

Riksväg 25 i Raseborg.
Mjölbolsta ligger en bit från Karis centrum. Det gäller för flyktingarna att ta sig med buss, cykel eller gåendes ifall de vill ta sig annanstans. De kan också få skjuts med förläggningens bil. Riksväg 25 i Raseborg. Bild: Yle/Marica Hildén stop-märke

Förläggningen har en personal bestående av lite under 20 personer. Här finns bland annat sjukskötare, socialarbetare och handledare. Handledare Yvonne Sandströms uppgift är att stöda de som bor på förläggningen.

- Under en normal dag går jag och besöker de olika avdelningarna kollar lite när det kommer folk emot - hur mår ni, vad behöver ni, är det något jag kan hjälpa med?

Det kan också handla om att hon svarar på frågor, leker med barnen och eller hjälper till med barnens läxor.

För samman

Flyktingförläggningen i Karis drivs av företaget Medivida som har verkat i huset i ungefär ett år. Innan dess fanns Finlands Röda Kors flyktingförläggning på samma ställe, men den stängde knappt ett år innan den nuvarande tog vid.

På förläggningen samsas personer från flera länder, bland annat Somalien, Ryssland och Eritrea. De flesta kommer från Irak,

- De andra som bor här blir som syskon. Vi känner varandra väl eftersom vi ses dagligen. En annan sak är att vi får god hjälp av personalen, säger Zian Qader.

En kvinna står vid ett fönster.
Zian Qader trivs i Finland och poängterar flera gånger att landet har börjat kännas som hennes eget och hur tacksam hon är för alla de vänliga finländare hon träffat. En kvinna står vid ett fönster. Bild: Yle / Anna Björkqvist barn (familjemedlemmar),asylsökande,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,zian anwar

De asylsökande hjälps åt med allt från middagar till att passa varandras barn.

- Vi hjälper varandra i det dagliga livet. Det är ingen skillnad vilken nationalitet de har, vi hjälper alla varandra, säger hon.

En vanlig dag på förläggningen består av lek, skola och vardagliga hemmasysslor. För ungefär fem procent av de som bor i Mjölbolsta ingår också avlönat arbete.

Köksverktyg i Houtskär.
Köksverktyg i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus kök,köksverktyg,Slev

- De jobbar på restauranger, städar eller jobbar med andra jobb som man kan få om man inte kan språket, säger Sandström.

Jobben letar de asylsökande främst fram på egen hand. Jobben ger dem både rutin och lite egna pengar, förklarar Sandström.

Bland de asylsökande finns en bred yrkeskunskap - allt från bilmekaniker till sömmerskor. De flesta sitter ändå främst och väntar på besked.

Fester bryter av vardagen

För att skapa variation i vardagen försöker man på flyktingförläggningen uppmärksamma traditioner. I år firar man jul med julgubbe, pepparkakor och presenter, säger Yvonne Sandström.

Frivilliga har samlat in gåvor och alla barn får åtminstone en julklapp.

- När julgubben kommer hit ska barnen ta en bild med honom. Det här är roligt, barnen och vi tycker om traditionen. I vårt hemland har man ingen stor fest den här dagen, säger Zian Qader.

Fyra barn framför en julgran Rahmah Al-Hadeehti Mallak Al-Hadeehti Odai Al-Hadeehti, Yara Qader
Julgranen på förläggningen. Fyra barn framför en julgran Rahmah Al-Hadeehti Mallak Al-Hadeehti Odai Al-Hadeehti, Yara Qader Bild: Yle / Anna Björkqvist barn (familjemedlemmar),asylsökande,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,Rahmah Al-Hadeehti

I familjens lilla lägenhet har man i år juldekorerat med en julgran.

- Och varje dag lägger min dotter liten godis i sockan åt julgubben. Eftersom mina barn gillar julen så gillar jag den också, säger Zian Qader.

En bild på en julstjärna som hänger i ett fönster
En bild på en julstjärna som hänger i ett fönster Bild: Yle / Anna Björkqvist jul,dekorationer,julprydnader,stjärna,asylsökande på mjölbolsta

Sandström säger att man genom olika festligheter kan få de som bor på hemmet att för en stund fokusera på något annat.

- Varje fest är ett avbrott i vardagen. En fest är något positivt så att de slipper vardagen som bara är väntan, väntan, väntan. De flesta tänker massor på om de ska få asyl eller inte.

Högtiderna fungerar också som en form av integration - även om det förstås är fritt fram att inte delta ifall man inte vill.

- Jag tycket att julen är en del av den finska traditionen, så det är viktigt att de ser den. Men det här är också samtidigt barnens fest, så vi ska komma ihåg att det är för barnens skull som vi gör det, förklarar Sandström.

Två kvinna står och pratar med varandra, den ena kvinnan har en huvudduk.
Zian Qader och handledare Yvonne Sandström. Två kvinna står och pratar med varandra, den ena kvinnan har en huvudduk. Bild: Yle / Anna Björkqvist asylsökande,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,yvonne sandström

En del familjer åker också iväg på utflykter. Yara Qader brukar ibland åka till simhallen med sin familj, medan Mallak Al-Hadeehti gillar att hälsa på kompisar.

Helt lätt är det ändå inte för föräldrarna ha det roligt, trots att förläggningen gör goda försök.

- Ibland är det svårt att vara glad över de bra saker som händer här när vi inte ännu har fått uppehållstillstånd. Även om barnen får gåvor och det gör oss glada så blir man inte riktigt glad insidan, säger Zian Qader.

Framtidshopp

Även om vardagen på många sätt flyter på så finns det oro i luften. De flesta som bor på förläggningen har kommit till Finland 2015 då antalet flyktingar var exceptionellt stort.

Zian Qader och hennes familj har flytt från Irak. Efter sig lämnade de släkt och hem. Minnena från tiden före flykten river än i dag upp jobbiga känslor.

- Det var inte säkert där och därför kom vi hit. Det var inte säkert för mina barn och min man. Här är det bra, för här finns inga hot. När mitt barn går till skolan så vet jag att hon är trygg.

En mamma och två av hennes barn sitter i en soffa
Zian Qader med döttrarna Yara och Lia. En mamma och två av hennes barn sitter i en soffa Bild: Yle / Anna Björkqvist barn (familjemedlemmar),asylsökande,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,lia qader

- Vårt enda önskan är att få uppehållstillstånd. Min son är nu fem år men går inte dagvård. Om vi får uppehållstillstånd så kan barnen gå i dagvård. Då blir det lättare för mig att börja studera finska och livet skulle bli lättare för oss, säger hon.

I dagsläge förstår Zian Qader lite finska och hon har lärt sig lite finska av dottern Yara Qader. På förläggningen ordnas det också finskalektioner ett par gånger i veckan.

Även om en framtid i Finland känns långt borta för Zian Qader utan ett uppehållstillstånd i handen, så har hon ändå några små förhoppningar.

- Jag skulle vilja jobba i restaurangbranschen eftersom jag lagar mycket mat och kan laga mat. Eller jobba som barnskötare, jag tycker att vara med barn, säger hon.

Hon längtar också efter ett hem. På förläggningen har ofta de stora familjerna två rum, medan ensamkommande bor en eller fler i ett rum.

Lång väntan

Zian Qader är inte ensam om sin väntan. Sandström har jobbat ett halvt år på förläggningen och under den tiden har få flyttat in eller ut.

- Det har bytts ut ganska lite. Det är ett par som har fått asyl. Jag tror att migrationsverket har ganska fullt upp, men det kommer säkert beslut nu i slutet av året och i början av nästa år.

En bild på en kvinna och en man som står med snö i bakgrunden
När jag och Yvonne Sandström ska säga hejdå möts vi av Mohammad Reizan. Han har goda nyheter, han fått asyl i Finland. En bild på en kvinna och en man som står med snö i bakgrunden Bild: Yle / Anna Björkqvist barn (familjemedlemmar),Mjölbolsta,Flyktingförläggning,mohammad rezain

Det börjar också märkas att de asylsökande har väntat länge på svar.

- Nog börjar folk vara på sämre humör än tidigare. De är ledsna och orkar inte vänta mera, det måste nog vara väldigt jobbigt att sitta och vänta på beslut, säger handledare Sandström.

Då gäller det för Sandström att försöka hålla humöret uppe genom att aktivera flyktingarna. Inomhus kan de spela biljard eller pingis, om somrarna spelar de ofta fotboll eller fiskar i sjön som ligger i närheten.

En flicka och hennes syster som leker i rum. Lillasystern drar runt på en vagn med en leksaksdocka.
Yara och hennes lillasyster Lia Qader. En flicka och hennes syster som leker i rum. Lillasystern drar runt på en vagn med en leksaksdocka. Bild: Yle / Anna Björkqvist barn (familjemedlemmar),asylsökande,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,mjölbolsta flyktingförläggning

Många av de asylsökande har också ett kontaktnät utanför förläggningen eftersom de har varit i Finland såpass länge.

En del har vänner som tar med dem ut på utflykter, förklarar Sandström. Zian Qaders familj har hittat vänner både bland finländska familjer och bland sina grannar.

Är det inte frustrerande att inte veta ifall de får stanna och kunna ge dem ett svar?

- Visst är det det, men det så det är bara. Man får bara jobba med det och faktiskt försöka föra bort tankarna från väntandet.

- Sen när de börjar berätta om hur länge de har väntat så blir det bara ett ekorrhjul av det, säger hon.

För henne är det också viktigt att hålla en viss distans, annars skulle jobbet bli för tungt.

När en familj får asyl flyttar de ofta snabbt bort från förläggningen, säger Sandström.

- Det förstår jag. Först sitter du tre år och väntar och så får du äntligen asyl. Då vill du inte vara här länge till.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland