Hoppa till huvudinnehåll

Ny tackling mot huvudet – Ilvesanfallaren fick matchstraff men ville inte lämna isen

Ishockeyligaomgångens mest omtalade händelse ägde rum i S:t Michel där Ilvesforwarden Mike Halmos tackling träffade Jukurits Janne Tavi i huvudet. Halmo som hamnade i gräl med domaren efter att ha fått matchstraff.

Matchen mellan Jukurit och Ilves var i ställningen 1–2 i början av den andra perioden då det smällde till på Jukurits försvarsområde.

Jukurits Janne Tavi sträckte sig efter pucken och var inte förberedd på att ta emot en tackling då Mike Halmo landade en hård smäll som träffade Tavi i huvudet.

Tavi kunde stiga upp själv och skrinnade till avbytarbänken men han förflyttade sig snabbt till omklädningsrummet.

Halmo fick ett 5+20 minuters matchstraff men hade svårt att smälta domen.

Kanadensaren som tyckte att han landat en ren tackling hade mycket att säga till domaren och ville inte lämna isen. Till slut var linjedomaren tvungen att halvt med våld eskortera honom ut från rinken.

Mike Halmo diskuterar med domaren.
Mike Halmo diskuterar med domaren. Bild: Kuvavain Ilves (Ishockey),ishockey,FM-ligan i ishockey,Mike Halmo

Under sitt fem minuter långa powerplay lyckades Jukurit göra två mål och då Ilves åkte på en ny utvisning bara en stund senare slog hemmalaget till igen för att gå upp i en 4-2-ledning.

I den tredje perioden reducerade Ilves men Jukurit tog hand om segern med siffrorna 4–3.

Det här är andra gången på en kort tid som en huvudtackling väckt diskussion i ishockeyligan. Tidigare under dagen meddelade ligan att Vasa Sports Colby Robak stängs av i sex matcher på grund av en tackling mot huvudet.

Perrin historisk då HIFK nollade JYP

JYP:s Eric Perrin skrev ett stycke historia då han spelade sin 620:e grundseriematch i ishockeyligan på fredagen då JYP gästade HIFK.

Kanadensaren är nu på ensam förstaplats bland utländska spelare i antalet matcher. Tidigare ettan Allan Measures spelade 619 matcher.

Eric Perrin skjuter.
Perrin spelade sin första ligamatch i Finland säsongen 2000-01. Eric Perrin skjuter. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Éric Perrin,ishockey,FM-ligan i ishockey,JYP

Perrin är också alla tiders effektivaste utlänning i ishockeyligan med 186+334=520 poäng. Under sin tid i Finland har han vid sidan om JYP också representerat TPS, HPK, Ässät och Jokerit.

Den här säsongen har Perrin stått för poängen 12+10=22 på 33 matcher.

Fredagens tillställningen blev ändå ingen fest för Perrin och JYP som förlorade med 0–1. HIFK:s Lauri Kulmala gjorde matchens enda mål då han överlistade JYP-keepern Eetu Laurikainen i den tredje perioden.

Jokerit slog Sotji

I KHL besegrade Jokerit Sotji med 4-3 på bortais. Niklas Jensen, Brian O’Neill, Jesse Joensuu och John Norman stod för gästernas mål.

Helsingforslagets målvakt Janis Kalnins som också hann med ett otursamt självmål räddade 25 av 28 skott.

Jokerit fick också en efterlängtad förstärkning då kaptenen Peter Regin var med i laguppställningen för första gången på länge. Regin som skadade sig i september gjorde nu sin första match på över tre månader.

Jokerit spelar sin följande match på söndagen då laget gästar Slovan Bratislava.

Resultat, ishockeyligan

HIFK – JYP 1–0 (0–0,0–0,1–0)
HPK – Sport 5–4 eft. förl. (0–0,4–1,0–3)
Jukurit – Ilves 4–3 (1–2,3–0,0–1)
SaiPa – Pelicans 2–1 (1–1,1–0,0–0)
TPS – KooKoo 4–3 (1–2,3–1,0–0)
Tappara – Kärpät 1–5 (1–1,0–2,0–2)
Ässät – Lukko 0–1 (0–1,0–0,0–0)

Läs också