Hoppa till huvudinnehåll

Raketer lyser upp den västnyländska himlen på flera håll under nyårsafton

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Det smäller på många håll i regionen. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,raket

Det kännspaka ljudet av smällande raketer signalerar för många att årets sista dag lider mot sitt slut. Så kommer det även att göra i Västnyland i år. I Pojo, Hangö, Lojo och Sjundeå lyses himlen upp av färggranna fyrverkerier den 31 december.

I Pojo ordnas regionens största fyrverkerishow. Den börjar klockan 18. Det övriga programmet kör i gång redan 16.30. Ampers Busstrafik och Wikströms Busstrafik ordnar med transport till Pojojippot från Bromarv, Tenala, Ekenäs och Karis.

I Hangö utlovar man också ett större nyårsfyrverkeri än någonsin tidigare. För de allra ivrigaste ska det vara möjligt att se uppvisningen också i Pojo och därför har man valt att börja först klockan 21 vid Drottningberg i Hangö.

I Sjundeå ordnar ordnar de lokala företagarna som vanligt en färgglad nyårsuppvisning klockan 19 på idrottsplanen.

En timme senare, klockan 20, bjuder Lojo på fyrverkerier på torget.

Många vill begränsa försäljningen

Alla är ändå inte odelat förtjusta i de pyrotekniska uppvisningarna. Ett medborgarinitiativ att förbjuda försäljningen av fyrverkeripjäser i kategori F2 och F3, det vill säga annat än puffar och tomtebloss, har samlat in närmare 38 000 underskrifter.

I Esbo har man valt att ha en lasershow istället för fyrverkeri och i Helsingfors har åtminstone en affär valt att låta bli att sälja nyårsraketer av hänsyn till djur som är rädda för smällarna.

I vårt västra grannland har man tagit steget längre och från och med nästa år får fyrverkerier endast avfyras av personer med särskilt tillstånd. I Norge är det sedan flera år tillbaka inte tillåtet med raketer för privat bruk.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland