Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter om 1 000 nordkoreanska avhoppare stals i Sydkorea - kan försätta dem i allvarlig fara

Det finns omkring 30 000 nordkoreanska avhoppare i Sydkorea. De flesta håller låg profil, men en liten del av dem deltar i verksamhet mot Nordkorea bland annat genom att skicka regeringskritiska flygblad med ballonger till Nordkorea
Det finns omkring 30 000 nordkoreanska avhoppare i Sydkorea. De flesta håller låg profil, men en liten del deltar i verksamhet mot Nordkorea, bland annat genom att skicka regeringskritiska flygblad med ballonger till Nordkorea Det finns omkring 30 000 nordkoreanska avhoppare i Sydkorea. De flesta håller låg profil, men en liten del av dem deltar i verksamhet mot Nordkorea bland annat genom att skicka regeringskritiska flygblad med ballonger till Nordkorea Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Nordkorea,Sydkorea,avhoppare

Okända hackare har fått tag på personuppgifterna om nästan 1 000 nordkoreanska avhoppare i Sydkorea, vilket kan försätta dem eller deras anhöriga i allvarlig fara.

Det är första gången som sådana uppgifter har stulits i så stor skala, men den sydkoreanska regeringen vill inte ännu peka ut någon skyldig.

Uppgifterna stals från ett av 25 kontor som hjälper nordkoreanska flyktingar att bosätta sig och att assimilera sig i kapitalistiska Sydkorea.

Hackarna trängde sig in i datanätverket genom en av kontorets datorer, då en anställd av misstag öppnade fel e-post.

Det finns omkring 30 000 nordkoreanska avhoppare i landet och regeringen bad dem alla om ursäkt för dataläckan.

- Vi ber avhoppare från Norr om ursäkt. Vi gör vårt yttersta för att skydda deras personuppgifter och att inte liknande händer i framtiden.

En del nordkoreanska avhoppare i Sydkorea riskerar livet genom att delta i verksamhet mot Nordkorea
En del nordkoreanska avhoppare i Sydkorea riskerar livet genom att delta i verksamhet mot Nordkorea En del nordkoreanska avhoppare i Sydkorea riskerar livet genom att delta i verksamhet mot Nordkorea Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN Nordkorea,Sydkorea,avhoppare

De allra flesta avhoppare håller låg profil men en liten del av dem har öppet deltagit i regeringskritisk verksamhet mot sitt förra hemland.

Nordkoreanska statliga medier och myndigheter har i det förgångna hotat att "tysta" sådana avhoppare som deltar i propaganda eller annan verksamhet som riktas mot Nordkorea.

En del avhoppare har öppet deltagit i bland annat flygbladskampanjer mot Nordkorea.

Nordkoreanska agenter har också beskyllts för att ha mördat eller försökt mörda högt uppsatta avhoppare, såsom Yi Han-Yong, som sköts ihjäl framför sitt hus år 1997.

Yi var nära släkting till Song Hye-Rim, den förre koreanska ledarean Kim Jong Ils första hustru. Han mördades kort efter att ha gett ut en skvallerbok om familjedynastin Kim.