Hoppa till huvudinnehåll

Vasabladet: Politiska ungdomsförbund flaggar för avkriminalisering av cannabis

Närbild på en anonym man som håller på att tända en joint.
Närbild på en anonym man som håller på att tända en joint. Bild: Mostphotos marijuana,cannabis,narkotika,missbruk,hasch

En majoritet av partiernas ungdomsförbund vill avkriminalisera användning och innehav av cannabis, rapporterar Vasabladet.

De som stöder en avkriminalisering är Svensk ungdom, Socialdemokratisk ungdom, Samlingspartiets ungdomsförbund och Vänsterförbundets unga.

Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo hänvisar till goda erfarenheter från platser där cannabis legaliserats.

Mikael Näkkäläjärvi som är ordförande för Socialdemokratisk ungdom anser att förbudspolitiken har lett till uppkomsten av brottsliga drogmarknader på en internationell skala.

Näkkäläjärvi anser att polisen borde sluta jaga droganvändare och att man i stället borde satsa på förebyggande åtgärder.

De Vänsterungas ordförande Sini Al-Musawi anser att missbrukarvården borde fokusera på socialpolitiska åtgärder och inte straff.

De grönas ungdomsförbund vill legalisera cannabis

De grönas ungdomsförbund anser att en laglig och övervakad marknad för cannabis skulle ta bort pengarna från den organiserade brottsligheten samtidigt som användarna skulle få droger som är rena och staten skulle få skatteintäkter.

Två organisationer som inte stöder en avkriminalisering är Centerns och Kristdemokraternas unga. De vill ändå öppna för att använda cannabis som läkemedel.

Länder där det inte är straffbart att inneha och använda små mängder cannabis är bland annat Portugal, Norge och Nederländerna.

Kanada och Uruguay har legaliserat cannabis och i flera delstater i USA är det lagligt att köpa cannabis för rekreationsbruk, eller för medicinskt bruk.

Källor: Vasabladet, Yle