Hoppa till huvudinnehåll

Vuojärvi: Återbuden bäddar för Pärmäkoski trots att det snälla Tour de Ski-upplägget gynnar spurtkanonerna

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski är Finlands trumfkort på Tour de Ski. Krista Pärmäkoski. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Krista Pärmäkoski

I de vassaste konkurrenternas frånvaro är Krista Pärmäkoski en het vinnarkandidat i Tour de Ski. Yle Sportens Chriso Vuojärvi tar pulsen på finländskans segerchanser och fyra övriga aktuella frågor inför den sju etapper långa klassikern.

1. Blir det blåvit segerdans på trettondagen?

Mycket möjligt. Krista Pärmäkoski är jämte norskan Ingvild Flugstad Östberg lågoddsarna att vinna Tour de Ski.

De utmanas främst av USA:s Jessica Diggins och Sadie Bjornsen, ryskorna Natalija Nepriajeva och Julia Belorukova, Sveriges Ida Ingemarsdotter och österrikiskan Teresa Stadlober.

Pärmäkoski har visat prov på stabil form hela vintern och under senaste världscuphelg tog hon sin första pallplats för säsongen då hon slutade trea på den fria milen i Davos.

Detta trots att hon tränat hårt i praktiken fram till Davos, vilket lett till att den bästa skärpan har saknats. Enligt landslagets huvudtränare och samtidigt Pärmäkoskis personliga tränare, Matti Haavisto, har hon nu trappat ned på träningsintensiteten ett snäpp. Det kan leda till islossning på Touren.

Haavisto poängterar också att Pärmäkoski kommer att avbryta Touren om hon känner sig seg eller krasslig.

Ingvild Flugstad Östberg
Frågar man vadslagningsbyråerna är det Ingvild Flugstad Östberg som utmanar Krista Pärmäkoski om segern. Ingvild Flugstad Östberg Bild: All Over Press Ingvild Flugstad Østberg,skidåkning,Världscupen i längdåkning

Om damtävlingen känns förhållandevis lättippad, så kan det samma inte sägas om herrarnas dito.

Johannes Hösflot Kläbo gör sin Tour de Ski-debut och är favorittippad jämte Rysslands explosiva Alexander Bolsjunov.

Men faktum är att det är många om budet. I samband med 15 kilometersloppet i Davos rymdes 24 herrar inom en minut. Och då handlade det om intervallstarter.

Under säsongens fyra distanslopp i världscupen har tio herrar fått kliva upp på prispallen.

2. De övriga finländarna – statister eller utmanare?

Finlands trupp är förbluffande tunn. Bara åtta åkare ställer upp. Och av dem kommer åtminstone skidskytten Mari Eder att kasta in handduken i ett tidigt skede.

Inte helt otänkbart heller att Ristomatti Hakola och Lauri Vuorinen fattar samma beslut vid något skede.

Då återstår Anne Kyllönen, Laura Mononen, Susanna Saapunki och Matti Heikkinen.

Att någon av dem skulle nosa på en tätplacering i sammandraget skulle vara en överraskning, även om Heikkinen var femma på Touren för två år sedan. Men uppladdningen inför årets Tour har inte gått som på räls för honom.

3. Varför ställer inte alla toppåkare upp?

Statistiken är entydig. De åkare som tagit hand om tätplaceringarna på Touren har inte rosat marknaden under stortävlingarna samma säsong.

Att åka sju lopp på nio dagar sliter på kroppen.

Det är den stora orsaken till att bland andra Therese Johaug, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Iivo Niskanen står över.

Den tvåfaldige Tour de Ski-vinnaren Martin Johnsrud Sundby ser det däremot som en plikt att delta. Enligt norrmannen är Touren ett tillfälle för längdskidåkningen att visa upp sig för en större publik.

– Tour de Ski är en viktig tävling för en idrott som, jag ska inte säga skakar, men i alla fall skakar lite. Tour de ski är något positivt för sporten. Då är det mitt jobb som åkare att ställa upp, säger Sundby.

Martin Johnsrud Sundby med snö i skägget.
Martin Johnsrud Sundby. Martin Johnsrud Sundby med snö i skägget. Bild: All Over Press Martin Johnsrud Sundby,Längdåkning

Det har förts fram att Tour de Ski borde arrangeras endera ett par veckor tidigare eller som säsongsavslutning så att alla stjärnor skulle ställa upp. Internationella skidförbundet, FIS, skulle i så fall gå miste om den lukrativa tv-marknaden kring mellandagarna, så det beslutet fattar man inte på lösa boliner.

Det bör dock påpekas i sammanhanget att de tunga återbuden i år nästan enbart drabbat damtävlingen. De allra flesta toppåkare på herrsidan ställer upp.

4. Är årets upplaga av Tour de Ski för lätt?

Martin Johnsrud Sundby går alltså i bräschen för Tour de Ski. Han är samtidigt en av de största kritikerna till årets version.

För att få med så många stjärnor som möjligt har FIS valt att göra årets upplaga mindre belastande än tidigare. Sundby gillar inte beslutet.

– De har gjort den snällare. Det blir lite som att pissa i byxorna. Den här produkten är skapad för att vara tuff, säger han.

Väntevärdet är att sprint och spurtspecialister har avsevärt bättre chanser att hävda sig i konkurrensen än tidigare år.

Dessutom ligger betoningen på fristilslopp, vilket är en starkt bidragande orsak till att Iivo Niskanen inte deltar. De två distansetapperna med klassisk teknik avgörs som masstarter på förhållandevis enkla banor.

5. Fortsätter den norsk-svensk-ryska dominansen?

Resultatlistorna under årets första världscuptävlingar är tjatig läsning. Av 60 möjliga pallplatser har Norge, Sverige och Ryssland tagit 48.

Trenden oroar garanterat FIS-pamparna. Framför allt Tyskland går trögt nu, vilket återspeglas tydligt i prispengspotten för årets Tour de Ski. Summan är hälften mindre än under Tobias Angerers och Axel Teichmanns glansdagar.

Norge, Sverige och Ryssland kommer sannolikt att knipa många pallplatser också under Touren, men det blir sannolikt större bredd än tidigare. Inte minst för att Johaug, Kalla och Andersson inte ställer upp.

Dessutom gjorde fransmannen Maurice Manificat en stark comeback till världscupen i Davos.

Kanadensaren Alex Harvey, italienaren Federico Pellegrino, amerikanskorna Jessica Diggins och Sadie Bjornsen och regerande mästaren Dario Cologna lär också se till att resultatlistorna ser mer varierande ut på Tour de Ski än i världscuptävlingarna före jul.

Läs mera:

Utmattade skidåkare efter Tour de Ski 2017-2018.

Dags för Tour de Ski – här är allt du behöver veta

Den trettonde upplagan Tour de Ski är här. Det hela kulminerar med klättringen upp för Alpe Cermis i Val di Fiemme. Här är Yle Sportens guide till en av säsongens stora höjdpunkter i världscupen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport