Hoppa till huvudinnehåll

Fick du presentkort till BR-lelut eller Toys 'R' Us i julklapp? Korten är nu värdelösa vid leksaksaffärens kassa

Leksaksaffärs skyltfönster.
Leksaksaffärs skyltfönster. Bild: Lotta Sundström / Yle leksaker

I och med konkursen accepteras inte gåvokorten längre som betalmedel av BR-lelut eller Toys 'R' Us. Besvikna kunder är ledsna för barnens skull.

UPPDATERAT: Leksaksjätten backar. Presentkort köpta i december kan lösas in mot pengar, men inte i butikerna. För äldre presentkort gäller fortfarande samma instruktioner som tidigare.

Koncernen Top Toy, som driver de ledande leksakskedjorna Toys 'R' Us och BR i Norden, har begärts i konkurs.

Efter beskedet har många av affärerna redan lagt lapp på luckan. Några affärer har öppet fram till årsskiftet, men de accepterar inte gåvokort. Det innebär att det inte längre går att lösa in bland annat de presentkort som getts i julklapp.

Leksaksaffären Toys 'r' us logga.
Leksaksaffären Toys 'r' us logga. Bild: Lotta Sundström / Yle leksaksaffärer,toys r us

Beskedet att presentkorten nu är värdelösa vid leksaksaffärens kassa har väckt en del förtret bland föräldrar. På sociala medier har föräldrar uttryckt besvikelse för barnens del, som sett fram emot att lösa ut gåvokort som de fått i julklapp.

De som har ikraftvarande presentkort till antingen BR eller Toys 'R' Us har av leksaksaffärerna instruerats att kontakta konkursboets förvaltare per e-post. Med en skriftlig anmälan ska gåvokorten kunna beaktas då det bestämts om användningen av konkursboets återstående tillgångar.

Leksaksaffärens instruktioner för kunder som köpt gåvokort.
Kunder som köpt gåvokort uppmanas vara i kontakt per mejl. Leksaksaffärens instruktioner för kunder som köpt gåvokort. Bild: Lotta Sundström / Yle leksaksaffärer,toys r us

Kunder som vill byta ut varor kan göra det vid de affärer som fortfarande har öppet fram till årsskiftet. Leksaker som köpts i Toys 'R' Us kan även bytas i BR:s affärer och vice versa.

Dinosaurie leksaker på en hylla.
Dinosaurie leksaker på en hylla. Bild: Julia Malmsten Leksak,leksaksaffärer,dinosaurier,barn (familjemedlemmar),Reptil

Bolaget har uppgett att den magra julhandeln var droppen för företaget som nu begärs i konkurs. Kunder som vill byta ut en leksak hittar de affärer som fortfarande är öppna på Top Toys hemsida.

Läs mera:

Leksaksjättarna BR och Toys 'R' Us i konkurs - mager julförsäljning sista droppen

Den danska leksaksjätten Top Toy har begärts i konkurs. Koncernen driver de ledande kedjorna Toys R Us och BR i Norden.