Hoppa till huvudinnehåll

Hemorten finns alltid i hjärtat - men du flyttar inte hem om det tar för mycket tid att skapa nya kontakter

En skylt på en dör med texten välkommen. Skylten ser ut att vara gjord av drivved och den är dekorerad med snäckskal.
Den ort du växte upp på betyder mycket för många. En skylt på en dör med texten välkommen. Skylten ser ut att vara gjord av drivved och den är dekorerad med snäckskal. Bild: Mostphotos Skylt,Skylt,hemlängtan,hem,Hembygd,Välkommen hem

Borgå är hemma för Börje Broberg som bott största delen av sitt liv i Tenala. Borgåbon Sune Lang känner sig hemma var som helst, just nu är det Karis. De flesta känner ändå att de har en ort som är närmast hjärtat.

Tenalabon Börje Broberg har bott på många ställen, men svaret är Borgå då någon frågar varifrån han kommer.

- Det var i Borgå jag bodde under den viktiga tiden i skolan, förklarar Broberg för Yle Vegas redaktör Gunilla Ginström då de samtalar om hemlängtan.

Börje Broberg.
Börje Broberg var tidigare journalist på Yle Västnyland. Börje Broberg. Bild: YLE / Patrik Rosström funderingar från läktaren

Det var i Borgå Börje Broberg vandrade runt i kvarteren med kompisarna om kvällarna, men han tyckte till sist att han vill se mera.

Jag flyttade från Vasa som 21-åring. Jag har bland annat bott i Stockholm, Köpenhamn, Paris och Italien. Vasa är stället jag längtar efter. Jag har fortfarande barndomshemmet kvar i Vasa och sommarstället finns i Maxmo. Nu bor jag dels i Vasa, dels i Helsingfors och dels i England. Jag utbildade mig till sjukskötare som 50-åring och flyttade till England där jag träffade min man― Carita Stenius-Snook ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Nylands brigad var den första anhalten innan det så småningom blev Tenala för Börje Broberg. Hustrun är från Jakobstad, så ingen av dem har bosatt sig på sin hemort.

- Vi letade efter en lämplig ort med tanke på våra föräldrar i Borgå och Jakobstad, och så var det också jobben som bestämde var vi skulle bo.

Börje Broberg är glad över att sönerna har fått en fast punkt i Tenala där de kan känna sig hemma, den känslan saknar han själv.

- Min familj flyttade mycket under skoltiden och jag avundas dem som har barndomsvänner som de fortfarande träffar. Jag har inte sådana vänner.

Porkala är min hembygd. Jag var sex år då vi måste flytta. Vi flyttade först till Grankulla, sedan Snappertuna och vi blev efter det i Ekenäs. Det fanns inget kvar i Porkala då vi fick området tillbaka, pappa tyckte det var för tungt att bygga nytt. Jag har otroligt bra minnen från Porkala, jag längtar tillbaka dit. Ekenäs är bara en boningsort― Tuva Rosenlund ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Numera träffar Broberg skolkompisarna från gymnasiet en gång om året för att fira studenten.

- Jag är glad över att mina egna söner har vänner från lekis som de träffar.

Börje Broberg har inga planer på att flytta tillbaka till Borgå.

- Det skulle kunna vara trevligt, men dem jag umgås med finns i Västnyland. Jag skulle vara tvungen att etablera kontakt med nya människor i Borgå och det tar tid.

Jag är född i samma kommun där jag är just nu. Jag har aldrig varit skriven någon annanstans. Varje kväll läser jag aftonbön där jag är född, i Pentala. Min man hämtade mig till fastlandet, men mitt hjärta är i Pentala. Det är inget illa med fastlandet, men om jag inte får sömn så går jag runt holmen i mina tankar― Farmor från Esbo ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Det finns också de som känner sig hemma oberoende var de befinner sig. En av dem är Sune Lang, chefsläkare på Raseborgs sjukhus.

Han bor i Karis och har inga planer på att flytta efter pensioneringen vid årsskiftet.

En man med glasögon och skägg ser leende in i kameran. Bakom honom en tavla som föreställer en gammal karta.
Sune Lang. En man med glasögon och skägg ser leende in i kameran. Bakom honom en tavla som föreställer en gammal karta. Bild: Yle / Tiina Grönroos läkare,psykiatrer,Borgå,Raseborg,sune lang

Sune Lang har djupa rötter i Borgå, han är åttonde generationen Lang. På 1700-talet kom hans farfarsfarfarsfarfarsfar till Borgå och blev skomakare.

Släkten är fortfarande koncentrerad i Borgå. Sune Lang tog sig därifrån, även om han kom tillbaka för att jobba i Borgå.

Sune Lang studerade till läkare i Åbo där han trivdes bra. Men han fick jobb på Ekåsens sjukhus i Ekenäs där han stannade hela 1980-talet.

På 1990-talet började han arbeta på Borgå sjukhus där han stannade i 25 år tills han blev chefsläkare på Raseborgs sjukhus i Ekenäs.

Jag har bott hela mitt liv i samma hus. Det blir så när man är född på en bondgård. Nackdelen är att man samlar för mycket saker och man ser inte så mycket av världen då man bor på samma ställe. Fördelen är att man känner gårdens och närmiljöns historia. Jag är nu pensionär och reser ganska mycket― Krisse från Lappträsk ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Sune Lang ser sig som Karisbo även efter pensioneringen. Där har han och frun en bostad och dessutom har de sommarställe i Bromarv.

- Det har stor betydelse var man är född och uppvuxen, men jag känner mig hemma också i Karis. Jag känner även mycket för Åbo, så jag skulle klara av att byta hemort.

Helsingfors kan också vara en hembygd. Jag har bott nästan hela mitt liv i centrala Helsingfors. Jag har nu flyttat, men det känns som om jag kommer hem då jag är i stan. Jag tänkte att jag inte hade en hembygd då jag var ung och studerade. Studiekamraterna från Österbotten, Västnyland och Östnyland hade ju en hembygd. Men Helsingfors är min hembygd som i dag är litet mera öppnare och internationell. Det tråkiga är att man ser mindre svenska i stadsbilden i dag― Sanna från Kervo ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Sune Lang känner sig inte rotlös i Karis.

- Jag känner ett band till flera ställen och trivs på dem alla. Så här kan man också leva.

Tiina Grönroos intervjuade Sune Lang och Gunilla Ginström intervjuade Börje Broberg.


Läs också