Hoppa till huvudinnehåll

Landsvägsfärja i Nådendal gick på grund i dimman - två passagerare evakuerades

Den grundstötta färjan på en nattlig bild där man kan se en oljebom invid skrovet.
Räddningsverket har lagt ut en oljebom med tanke på risken för oljeläckage från den grundstötta landsvägsfärjan. Den grundstötta färjan på en nattlig bild där man kan se en oljebom invid skrovet. Bild: Gränsbevakningsväsendet färja,grundstötning

Landsvägsfärjan mellan Teersalo och Palva i Nådendal har gått på grund och läcker. Ingen har kommit till skada vid grundstötningen, rapporterar Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Grundstötningen ägde rum vid halv tiotiden på fredagskvällen. Ombord var två passagerare samt färjans kapten.

Enligt sjöbevakningen kom ingen av de ombordvarande till skada. De två passagerarna evakuerades till en patrullbåt och fördes till sjukhus för tillsyn.

Läckaget begränsades under natten

Sjöbevakningen uppgav efter grundstötningen att färjan läcker en aning. Sjöbevakningens manskap har under natten tillsammans med kaptenen försökt täppa läckan.

Enligt ett Twittermeddelande från Västra Finlands sjöbevakningssektion har man lyckats begränsa läckaget, men fartyget står fortfarande på grund.

Karta över skärgården utanför Nådendal.
Karta över skärgården utanför Nådendal. Karta,Nådendal

Rederiet har enligt meddelandet tillkallat dykare för att kontrollera skadorna och en bogserbåt.

Förutom sjöbevakningen kallades enheter från räddningsverket till platsen med tanke på risken för oljeläckage. Man har lagt ut en oljebom, men tills vidare har man inte kunnat notera någon olja i havet.

Dimma anges som orsak

Orsaken till grundstötningen är tills vidare okänd. Vid rederiet Finnferries säger trafikchef Håkan Forsman att dimman sannolikt har fått färjan att avvika från sin rutt.

Rederiet informerar att den grundstötta färjan ersätts med en annan under lördagen. Vid elva-tiden uppskattade rederiet att en ersättande färja kan börja trafikera klockan 15:30.

Under lördag morgon och förmiddag har förbindelsebåten Kivimo kunnat erbjuda ett par specialturer till Palva enligt beställning.

Artikeln uppdaterad 29.12 kl. 11:20 med ytterligare information om ersättande färja.