Hoppa till huvudinnehåll

Människoöden, vargar och stormar – det här lästes mest i Österbotten 2018

Ett bildcollage av en varg, en storm på Kvarken, en mans händer och en prydnadsängel.
Ett bildcollage av en varg, en storm på Kvarken, en mans händer och en prydnadsängel. Bild: Yle Collage

Maria förlorade sin syster under en rutinoperation och Lars minns sin mördade dotter. Det är de två artiklarna som i lästid har de överlägset högsta siffrorna bland de artiklar som Yle Österbotten publicerat under 2018. Med i toppen hittas också vargar och stormar.

Det finns två sätt att se på de mest lästa artiklarna under 2018. Antingen väljer du de artiklar som fått flest sidvisningar eller de artiklar som blivit längst lästa räknat i timmar. Vi redovisar för dem båda.

En del av de artiklar som ligger i topp över längst lästid återkommer i listan över mest sidvisningar. Det går ändå att se en tydlig skillnad.

De artiklar som toppar listan över flest sidvisningar är raka, snabba nyheter som stormen på Kvarken i november och att en varg sköts i Jeppo i Nykarleby i mars.

- Här har vi en kombination av större nyheter och ämnen som ofta får stor genomslagskraft. Både Kvarkentrafiken och vargar är frågor som ofta får mycket lästid på vår webb, säger Yle Österbottens chef Ulrica Lövdahl.

Ulrica Lövdahl
Ulrica Lövdahl vill lyfta fram att också den vardagliga nyhetsrapportering är viktig ur publikens synvinkel. Ulrica Lövdahl Bild: Yle/Amanda Bieber yle porträtt

De artiklar som toppar listan över längst lästid är genomarbetade och människonära artiklar, ofta innehållande en lång personintervju. Listan toppas av en intervju med en kvinna som förlorade sin syster i en rutinoperation och på andra plats kommer en intervju med en pappa som minns sin mördade dotter.

- Gemensamt för de här artiklarna är att de inte bara berättar en berörande historia. De skildrar också samhälleliga händelser och problem utgående från en enskild människas öde, säger Lövdahl.

- Men vår vardagliga nyhetsrapportering är lika viktig ur publikens synvinkel, även om artiklar om skolmat, dagvård, trafikfrågor och företagsnyheter inte ligger i topp på statistiken.

Rutionoperationen tog hennes systers liv

Listan över de artiklar med längst lästid toppas av intervjun med Maria Westerback som förlorade sin syster efter en rutinoperation.

I tio års tid hade Marias syster Nina Westerback dragits med halsbesvär. I december 2015 opererades hennes tonsiller bort i en rutinoperation vid Vasa centralsjukhus. Hon avled i komplikationerna som följde.

Maria Westerback är inte ute efter att anklaga någon, varken läkare eller ambulanspersonal. Hon vill berätta sin och sin systers historia.

Maria Westerback ute vid Metviken i Vasa.
För Ninas syster Maria har det varit viktigt att ta reda på allt om hur det kunde gå så fel som det sedan gick Maria Westerback ute vid Metviken i Vasa. Bild: Yle/Roy Fogde Österbotten,Kvinna,Maria Westerback

Stormen välte långtradare på Wasa Express

Om man ser på listan över artiklar med flest sidvisningar är det höststormen på Kvarken i slutet av november som lockat till läsning. Passagerar- och fraktfartyget Wasa Express var på väg från Vasa till Umeå men tvingades vända om på grund av hårda vindar.

Kaptenen fattade beslutet att vända tillbaka till Vasa trots att man var närmare Umeå just då. En orsak var att hamnen i Holmsund ligger tämligen oskyddad för hårda vindar jämfört med hamnen i Vasa.

Inga passagerare skadades men nog en personbil efter att en långtradare vält på den i lastutrymmet. Långtradaren var fastsurrad men det hjälpte inte när vågorna gick på Kvarken.

Nedan kan du se en video som passageraren Joel Norrgård filmade ombord på Wasa Express.

10 i topp artiklar med längst lästid

 1. Rutinoperationen tog hennes systers liv: "Jag blir fortfarande förbluffad inför hennes otur"
  Nina Westerback hade i tio års tid dragits med halsbesvär. I december 2015 opererades hennes tonsiller bort i en rutinoperation vid Vasa centralsjukhus. I komplikationerna som följde avled hon. För Ninas syster Maria har det varit viktigt att ta reda på allt om hur det kunde gå så fel.
  Artikeln publicerades 16 november.
 2. Lars Backlund hyllar sin mördade dotter: "Cecilia var den mest levnadsglada person jag känner"
  Det finns frågor som aldrig kommer att få svar och det försöker Lars Backlund lära sig leva med. Saknaden är svårare. På kvinnodagen var han med och hyllade sin dotter Cecilia Backlund, då en konsert till hennes minne ordnades i Ekenäs.
  Artikeln publicerades 7 mars.
  Lars Backlund har gått igenom många av sorgens faser. Just nu lever han framför allt med en stor och tung saknad.
  Lars Backlund har gått igenom många av sorgens faser. Just nu lever han framför allt med en stor och tung saknad. Bild: Yle/Jukka Tyni sorg,Österbotten,Lars Backlund
 3. "Min man låg på centralsjukhuset i Vasa, men jag var tvungen att ringa akuten för att få en läkare på plats"
  Sonja Kurtén-Vartios man fick en hjärnblödning strax före jul under ett besök i Helsingfors. Det akuta skedet sköttes på Mejlans sjukhus i Helsingfors men patienten överfördes till centralsjukhuset i Vasa efter nån dag. Dåvarande chefsöverläkare Auvo Rauhala kunde inte kommentera det enskilda fallet men påpekade att det handlar om en prioritering som läkare måste göra. Allmänt handlar det inte om hur stor vilja patienten har att träffa en läkare utan om hur stort behovet är.
  Artikeln publicerades 5 februari.
 4. Varför skuldsätta sig över öronen när ett traktorsläp räcker – Mika Timgren värdesätter friheten pyttesmå hus ger
  Ett sittbadkar, en uppfällbar bokhylla och diagonal panel så huset ska hålla ihop utan grund. Det är några av lösningarna i det pyttelilla hus som Mika Timgren i Jakobstad har byggt på ett traktorsläp.
  Artikeln publicerades 18 oktober.
  Mika Timgren
  Mika Timgren Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,timgren
 5. Lärare startade om hjärtat på 17-åring – defibrillator ofta avgörande vid hjärtstopp
  Det kan vara helt avgörande att det finns en defibrillator i närheten då någon får hjärtstillestånd. Det fick man erfara vid yrkesskolan Optima i Jakobstad i februari då en elev plötsligt sjönk ihop på gymnastiklektionen.
  Artikeln publicerades 18 mars.
 6. Satt ensam med sin svårt sjuka mamma – två timmars väntan på ambulans i centrala Jakobstad
  Kethen Miekka satt ensam med sin svårt sjuka 79-åriga mamma i två timmar. Mamman hade drabbats av en hjärnblödning, men trots upprepade samtal till nödcentralen kom ingen ambulans.
  Artikeln publicerades 26 november.
 7. Varg sköts i Jeppo
  En lördagsmorgon i mars larmades polisen om att en varg betedde sig hotfullt på en egnahemshusgård i Jeppo. Polisen och jägare konstaterade att vargen hade rört sig på sju olika gårdar i närheten, och beslöt därför att avliva den.
  Artikeln publicerades 10 mars.
 8. Kryssningsbåt i sjönöd utanför Jakobstad – rykte kraftigt innan den sjönk
  Den 2 augusti började kryssningsbåten m/s Mässkär ta in vatten vid lunchtid i dag. Privatpersoner inledde räddningsinsatsen. Alla passagerare kunde räddas. Olyckan inträffade norr om Ådöns fiskehamn i Jakobstad.
  Artikeln publicerades 2 augusti.
 9. ”Campingarna i Spanien är som ålderdomshem på vintern - men det finns inga ålderdomshem där man har så roligt som här”
  Monica och Göran Hilli har levt karavanarliv på vintrarna i Spanien sedan år 2011. Efter att det blivit oroligare i Nordafrika och Turkiet ses Spanien som en trygg plats och antalet karavanare ökar stadigt.
  Artikeln publicerades 7 januari.
  Monica och Göran Hilli njuter av värmen i Spanien under vintrarna.
  Monica och Göran Hilli njuter av värmen i Spanien under vintrarna. Bild: Monica Hilli Husbil,Spanien,pensionärer,vinter
 10. 17-åring mötte morrande varg på sin gård i Kimo – jägare frustrerad över situationen
  17-årige Rasmus Mattus var ute på gården i Kimo i Oravais vid 22-tiden på kvällen när han mötte en varg. - Den stannade tio meter ifrån mig och morrade, säger han.
  Artikeln publicerades 7 maj.

10 i topp artiklar med flest sidvisningar

 1. Långtradare välte i stormen på Wasa Express – inga passagerare skadades
  På Wasa Express välte en långtradare och färjan vände tillbaka mot Vasa. Erika Rönngård var ombord och säger att passagerarna tog det hela rätt bra.
  Artikeln publicerades den 29 november.
 2. Varg sköts i Jeppo
  En lördagsmorgon i mars larmades polisen om att en varg betedde sig hotfullt på en egnahemshusgård i Jeppo. Polisen och jägare konstaterade att vargen hade rört sig på sju olika gårdar i närheten, och beslöt därför att avliva den.
  Artikeln publicerades 10 mars.
 3. Lars Backlund hyllar sin mördade dotter: "Cecilia var den mest levnadsglada person jag känner"
  Det finns frågor som aldrig kommer att få svar och det försöker Lars Backlund lära sig leva med. Saknaden är svårare. På kvinnodagen var han med och hyllade sin dotter Cecilia Backlund, då en konsert till hennes minne ordnades i Ekenäs.
  Artikeln publicerades 7 mars.
 4. Flygplan med tekniskt fel cirklade ovanför Vasa flygplats – skärrade passagerare hörde flera smällar
  Ett semesterflyg med över 300 passagerare cirklade ovanför Vasa flygplats i en halvtimme efter att det startat. Planet hade ett tekniskt fel och kunde nödlanda säkert. Inga passagerare skadades.
  Artikeln publicerades 27 februari.
 5. Rutinoperationen tog hennes systers liv: "Jag blir fortfarande förbluffad inför hennes otur"
  Nina Westerback hade i tio års tid dragits med halsbesvär. I december 2015 opererades hennes tonsiller bort i en rutinoperation vid Vasa centralsjukhus. I komplikationerna som följde avled hon. För Ninas syster Maria har det varit viktigt att ta reda på allt om hur det kunde gå så fel.
  Artikeln publicerades 16 november.
 6. Kryssningsbåt i sjönöd utanför Jakobstad – rykte kraftigt innan den sjönk
  Den 2 augusti började kryssningsbåten m/s Mässkär ta in vatten vid lunchtid i dag. Privatpersoner inledde räddningsinsatsen. Alla passagerare kunde räddas. Olyckan inträffade norr om Ådöns fiskehamn i Jakobstad.
  Artikeln publicerades 2 augusti.
  M/s Mässkär sjunker utanför Ådön i Jakobstad medan passagerarna räddas till andra båtar.
  M/s Mässkär sjunker utanför Ådön i Jakobstad medan passagerarna räddas till andra båtar. Bild: Robin Bokull Sjöolycka,jakobstad
 7. Varg rev hund i Oravais centrum
  En natt under påsken rev en varg ihjäl en hund i Oravais. Det skedde i centrum av Oravais, i backen bakom ABC-stationen. Intill ligger också ett daghem.
  Artikeln publicerades 2 april.
 8. "Min man låg på centralsjukhuset i Vasa, men jag var tvungen att ringa akuten för att få en läkare på plats"
  Sonja Kurtén-Vartios man fick en hjärnblödning strax före jul under ett besök i Helsingfors. Det akuta skedet sköttes på Mejlans sjukhus i Helsingfors men patienten överfördes till centralsjukhuset i Vasa efter nån dag.
  Artikeln publicerades 5 februari.
 9. 17-åring mötte morrande varg på sin gård i Kimo – jägare frustrerad över situationen
  17-årige Rasmus Mattus var ute på gården i Kimo i Oravais vid 22-tiden på kvällen när han mötte en varg. - Den stannade tio meter ifrån mig och morrade, säger han.
  Artikeln publicerades 7 maj.
 10. Varför skuldsätta sig över öronen när ett traktorsläp räcker – Mika Timgren värdesätter friheten pyttesmå hus ger
  Ett sittbadkar, en uppfällbar bokhylla och diagonal panel så huset ska hålla ihop utan grund. Det är några av lösningarna i det pyttelilla hus som Mika Timgren i Jakobstad har byggt på ett traktorsläp.
  Artikeln publicerades 18 oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten