Hoppa till huvudinnehåll

Så här blir kulturåret 2019 – Anne Hietanen tar på sig trollkarlshatten och avslöjar det viktigaste

Text med årtalet 2019.
Text med årtalet 2019. 2019

Mode, film, litteratur, resor och motion - så ser nästa år ut.

Mode

Om devisen inom mode hittills varit att allt är tillåtet så kommer 2019 vara året då allt på riktigt är tillåtet. Lekfullhet, gränslöshet och effekter kommer att synas överallt, ju noblare tillställning desto fler överraskningar.

Inspirerade av Sara Danius kommer kvinnor och män att med sina utstyrslar utmana tyngdlagen, demokratin och det periodiska systemet. Inte sällan kommer man se en person med så stor dräkt att hen är den enda som ryms sittandes vid ett bord eller i ett flygplan. (Glöm ej Jennifer Lopez pinkfärgade planet vid premiären av Second Act.)

Sara Danius färgstarka klänning drog blickarna till sig då hon satt på scenen under Nobelgalan tillsammans med de andra medlemmarna i Nobelstiftelsen.
Sara Danius färgstarka klänning drog blickarna till sig då hon satt på scenen under Nobelgalan tillsammans med de andra medlemmarna i Nobelstiftelsen. Bild: AFP / Lehtikuva Sara Danius,Nobelpris

Backlashen pågår samtidigt med människor som klär sig så diskret som möjligt. Vi vill tillbaka till det lokala och rötterna. Mången ses bära vadmalskostymer, halmskor och diskreta detaljer av guttaperka.

Det kommer också att kännas helt comme il faut att skojsigt återanvänder sin lilla barnpyjamas istället för att köpa nytt när man exempelvis skall ta emot sin doktorshatt.

Det mest tabu du eller någon i din släkt kan göra är att köpa något nytt. Folk kommer att köpa nytt mer än någonsin förr, men sedan ägna stor tid åt att hitta på en värdefull historia åt plagget som man för säkerhets skull rivit lite i, bränt i kanterna eller åtminstone tappat kaffe på. Arbis ordnar populära storytellingkvällar kring kläder.

Böcker

Litteraturen förflyttas till största del ut till instagram där den läsande publiken finns.

Träning

Träningsmässigt kommer korta pass att fortsätta sitt segertåg. Tänk HIIT men snabbare och tyngre. Det kan räcka att du plötsligt tar tag i en femtio kilos kappsäck och hastigt skjuter ut dig ur kontorsstolen. Muskelanspänningen och chocken i kroppen kommer att motsvara åtminstone tre hårda spinningpass.

kappsäck på väg.
En liten hantel. kappsäck på väg. Bild: Ryan McGuire Kappsäck,reseväska

Film

Innan Oscarsgalan kommer vi att få höra om minst fem olika programledare som fått jobbet men sedan tvingats avgå på grund av ogenomtänkta tweets, foton, dagboksanteckningar eller kladd i någon highschoolbok. Till slut väljer man att under kvällens lopp arrangera ett slags lotteri där människor slumpmässigt blir programledare för någon minut.

tombola
Här väljs programledare för Oscarsgalan. tombola Tombola

Musik/Nöje

Vi kommer att få allt fler nya musikstjärnor som sjunger på sin lokala dialekt som enbart används och kan tolkas av en handfull människor. Ju mer apart desto mera äkta, tänker vi.

Resor

Retroresor med tåg, fot, sandaler och gamla skolbussar är inne. VRs design går tillbaka till 1920-tal och vad heter den där grejen man pumpar upp och ned och åker längs med järnvägsspår, den kommer att bli het och antagligen utses till årets julklapp 2019.

Dressin
Dressin heter det förstås, här en underbar variant som passar särskilt skolbarn. Dressin Dressin

Starkt hela 2019

Theresa May och byxdressar
Vokalkommunikation med djur
Snäll satir

Läs också