Hoppa till huvudinnehåll

Tammerfors är intresserat av friidrotts-EM 2024: "Jag tror inte att det har ordnats EM på en lika liten stadion"

Topi Raitanen i Sverigekampen 2018.
Topi Raitanen i Sverigekampen 2018. Topi Raitanen i Sverigekampen 2018. Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press Topi Raitanen

Fyra städer har anmält intresse av att få arrangera friidrotts-EM sommaren 2024. Tammerfors är en av dem och representanter för staden har under hösten presenterat den finska kandidatens styrkor. Det är en brokig kandidatskara. Vi får se vad som prioriteras, säger biträdande borgmästare Anna-Kaisa Heinämäki till Aamulehti.

Ansökningsprocessen är uppdelad i en preliminär och officiell del. Den preliminära processen började i höstas då fyra arrangörskandidaters delegationer besökte det europeiska friidrottsförbundet i Lausanne (Schweiz).

– EEA har ett nytt ansökningsförfarande. Före den officiella ansökningsprocessen kör igång vill förbundet intervjua representanter för kandidaterna som deltar i den preliminära processen, sade Elisa Hakanen som är sportchef för Tammerforsklubben Tampereen Pyrintö.

– De återkommer sedan med en rapport om vem som borde fortsätta till den officiella ansökningsprocessen.

De fyra kandidaterna i nuläget är:

  • Göteborg, Sverige
  • Minsk, Vitryssland
  • Schlesiens vojvodskap, Polen
  • Tammerfors, Finland

I januari faller en kandidat bort och tre ges möjlighet att fortsätta processen.

Begränsad läktarkapacitet

Stadion i Tammerfors har plats för 16 800 åskådare men representanter för media behöver en del av läktarutrymmet.

– Jag tror inte att det har ordnats EM på en lika liten stadion. Förmodligen skulle vi behöva provisoriska läktare om vi får arrangera mästerskapet, säger Hakanen.

Tammerfors har färsk arrangörserfarenhet efter junior-VM sommaren 2018 och staden fick i Schweiz beröm för sina arrangörsinsatser. Under renoveringen av Olympiastadion har även Sverigekampen 2016 och 2018 arrangerats i Tammerfors.

Biträdande borgmästare Anna-Kaisa Heinämäki inser att stadion inte är stadens trumfkort.

– Det är en brokig kandidatskara. Vi får se vad som prioriteras: faciliteter eller säkerhet och pålitlighet.

Helsingfors har stått som EM-värd tre gånger: 1971, 1994 och 2012.

EM 2016 ordnades i Berlin (Tyskland) och EM 2020 arrangeras i Paris (Frankrike). Även år 2024 har friidrotts-EM konkurrens av sommar-OS som då arrangeras i Paris.