Hoppa till huvudinnehåll

Här är Yle Östnylands 10 mest lästa artiklar 2018 – människor och deras öden intresserade

Vintriga bär och texten "2018"
Vintriga bär och texten "2018" Bild: Yle/ Sandra Crawford 2018

Mysteriet med m/s Irma, Isabelle Rio som kör slambil och Sibboungdomar som överlistade en biltjuv. Bland annat de här sakerna ville östnylänningarna läsa om under det gångna året.

År 2018 var människoödenas år, åtminstone om man ser till listan över de tio mest lästa artiklarna på Yle Östnylands webbplats under det gångna året.

Med på listan finns många berättelser om människor, samt deras fram- och motgångar.

En sådan berättelse är Lovisabon Isabelle Rios. I juli skrev vi om Rio som jobbar som slambilschaufför – ett karriärval som hon inte har ångrat under sina sex år i branschen.

Kvinna drar sugslang till slambilen.
Lovisabon Isabelle Rio kör slambil och drömmer om ett eget företag. Kvinna drar sugslang till slambilen. Bild: Yle/Heini Rautoma avlopp,lovisa

Rio sa att hon gärna skulle få fler kvinnliga kolleger.

– Jag förstår inte varför kvinnor inte hittar till den här branschen. De tänker väl att det är äckligt. Men jag tycker inte att det är äckligare än något annat arbete.

Artikeln om Isabelle Rio var Yle Östnylands överlägset mest lästa under det gångna året. Den fick också mycket positiv respons av läsare som uppskattade att läsa om en person som älskar sitt jobb.

Therese stoppade en tjuv och Aino flyttade in på Äppelbacken

Tre Sibboungdomars snabba agerande ledde till att polisen kunde gripa en man misstänkt för bilstöld i Borgå i januari 2018.

En av de tre ungdomarna var 16-åriga Therese Lindgren. En man väckte deras uppmärksamhet på en pizzeria i Sibbo. Han lyckades inte få i gång en bil ute på gården och ungdomarna blev misstänksamma.

Bilen var mycket riktigt stulen, och ungdomarna lyckades både hitta bilens rätta ägare och ringde polisen.

Therese Lindgrens berättelse om hur det hela gick till finns också med bland årets mest lästa artiklar.

en ung flicka med en hamster i famnen
Aino Kiuru tillsammans med hamstern Nöpö i somras. en ung flicka med en hamster i famnen Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,servicehus,Aino Kiuru

I juni träffade Yle Östnyland 18-åriga Aino Kiuru som flyttade in i Äppelbackens servicecenter i Borgå tillsammans med sin hamster och kanin.

Kiuru betalar en förmånlig hyra för sin lägenhet i utbyte mot att hon umgås med de äldre som också bor på Äppelbacken några timmar i veckan.

Nu har Yle Östnyland också följt upp hur det har gått för Aino Kiuru under det första halvåret på servicecentret. Både hon och djuren har blivit väl emottagna, och trivs väldigt bra på Äppelbacken.

– Det har gått väldigt bra. Vi gör mycket tillsammans, vi lagar mat, går till butiken eller bara pratar. Alla kan vara sig själva här, säger Kiuru.

Mysteriet med m/s Irma fascinerade

Bland de mest lästa artiklarna finns också människoöden och berättelser med mindre positiva undertoner.

År 2018 hade det gått 50 år sedan Borgåfartyget m/s Irma sjönk någonstans på norra Ålands hav. Ännu i dag vet ingen exakt var fartyget förliste, eller var kropparna finns.

En familj i Vålax drabbades särskilt hårt av tragedin. Det var familjen Grönqvist, som miste åtta familjemedlemmar.

Fartyget m/s Irma förliste på norra Ålands hav år 1968
m/s Irma. Fartyget m/s Irma förliste på norra Ålands hav år 1968 Bild: Privat M/S Irma,sjöfart,fartyg,Vålax,motorfartyg

Artikeln om m/s Irma var Yle Östnylands näst mest lästa artikel under det gångna året. Senare gjordes också en podcast och en radiodokumentär om mysteriet Irma.

Irakiska flickor i Lovisa.
Den irakiska sjubarnsfamiljen hotas fortfarande av avvisning. Irakiska flickor i Lovisa. Bild: Teemu Silván irakier,asylsökande

Förra vintern uppmärksammades en irakisk sjubarnsfamilj i Lovisa också i riksnyheterna. I februari fick familjen nämligen besked om att den måste lämna Finland omedelbart.

Artikeln om de frivilliga, bland dem Timo Raivio, som kämpade för att skjuta upp avvisningsbeslutet finns på åttonde plats på Yle Östnylands lista över mest lästa artiklar.

Enligt Raivio har pappan i familjen hotats till döden i hemlandet Irak.

– Föräldrarna i familjen har inte sovit på en vecka och ser ut därefter. De är verkligt desperata och man kan se rädslan för döden i deras ögon, sa han då.

De frivilliga lyckades skjuta upp avvisningen. Sjubarnsfamiljen väntar fortfarande på besked om sin framtid i Finland.

Magnus Nylander.
Magnus Nylander. Magnus Nylander. Bild: Yle/Mikael Kokkola personporträtt,magnus nylander

Borgåbon Magnus Nylanders berättelse intresserade också många läsare i år. Hans son var med om plankorsningsolyckan som krävde fyra dödsoffer i Skogby hösten 2017, då en rälsbuss krockade med en militär lastbil.

Nylanders son satt i förarhytten i lastbilen, och överlevde olyckan men skadades allvarligt.

Bland annat beskrev Nylander hur det kändes då han fick höra om olyckan och började köra mot Dragsvik i snöovädret.

– Det kändes tungt. Jag blev lite i panik och åkte direkt mot Dragsvik, i ett otroligt dåligt före. Men jag hade inga andra alternativ, man ville ju veta vad som hade hänt.

Magnus Nylanders son Kjell har nu återhämtat sig men Nylander har fortfarande svårt att prata om det som hände.

Brott och olyckor

Bland Yle Östnylands tio mest lästa artiklar 2018 finns också en del brott och olyckor.

I slutet av juli hittades en död man i ett hus i Sibbo. Polisen kom den misstänkte mördaren på spåren, men han tog sitt eget liv innan han kunde gripas.

Senare visade det sig att offret tidigare hade varit den misstänkte gärningsmannens chef.

Yle Östnylands sammanfattande artikel som publicerades ett par veckor efter den ursprungliga nyheten blev den fjärde mest lästa under det gångna året.

Brinnande hus
Ett småhus i Fagersta brann i somras. Brinnande hus Bild: Yle / Fredrika Sundén eldsvådor,brandbilar,Fagersta,Borgå,egnahemshus,bränder,släckning av bränder

I juli totalförstördes dessutom ett småhus i Fagersta i Borgå i en eldsvåda. Familjen som bor i huset hann rädda sig ur eldsvådan.

Yle Östnylands artikel om eldsvådan finns också med bland årets tio mest lästa.

En vid bild av matsalen. En stor hög med isoleringsmaterial ligger på golvet.
Mycket isoleringsmaterial föll ner i matsalen då en del av innertaket rasade. En vid bild av matsalen. En stor hög med isoleringsmaterial ligger på golvet. Bild: Yle/ Lone Widestam Lovisa,harjurinteen koulu

En annan olyckshändelse som väckte mycket uppståndelse mot slutet av året var det rasade innertaket i Harjurinteen koulu i Lovisa.

Takraset var det senaste av en rad problem skolan har. Den bara fyra år gamla skolan har problem med inneluften och eleverna evakuerades tidigare i år.

Lovisa stad överväger dessutom en rättsprocess mot byggbolaget Skanska som byggde den nya delen av skolan. Skanska har tagit ansvar för takraset men inte de senaste inneluftsproblemen.

Väldigt många ville läsa om de möjliga orsakerna till takraset i Harjurinteen koulu och andra skolor i Svenskfinland.

Kändiskock levde på östnyländska råvaror

En av årets mest lästa artiklar passar inte ihop med de övriga på listan rent tematiskt.

Det handlar förstås om Svenska Yles satsning Närmat som landade i Östnyland i augusti. I projektet är utmaningen att leva på enbart närproducerade råvaror i en veckas tid.

micke björklund håller i en melon
Micke Björklund fick smaka på östnyländsk vattenmelon. micke björklund håller i en melon Bild: Yle Michael Björklund,micke björklund

Många ville läsa om hur det gick då den åländska kändiskocken Micke Björklund och hans vapendragare Matias Jungar skulle leva på östnyländska råvaror – artikeln landade på femte plats.

I Östnyland lyckades Björklund och Jungar också hitta mer ovanliga råvaror, som tryffel, chili, vattenmelon och förstås de ökända Borgåsnäckorna.

Tio i topp på Yle Östnylands webb 2018

  1. Isabelle Rio älskar sitt arbete med att tömma kloaker: "Jag skulle kunna äta samtidigt"
  2. Mysteriet med m/s Irma: Borgåfamilj förlorade åtta medlemmar men ingen vet var och varför fartyget sjönk
  3. 18-åriga Aino flyttade in på äldreboende i Borgå med sin hamster och kanin: ”Jag hoppas få en massa nya vänner”
  4. Sibbomordet är mycket ovanligt i finländsk brottshistoria – det här vet vi nu
  5. Micke Björklund levde på mat gjord på östnyländska råvaror i en vecka
  6. 3 skoltak har rasat in inom loppet av 2 veckor – förvånad expert listar 3 möjliga orsaker
  7. Småhus totalförstördes i eldsvåda i Fagersta i Borgå – familj hann rädda sig ur branden”
  8. Timo Raivio jobbar mot klockan för att stoppa utvisning av irakisk familj i Lovisa: ”Sju unga flickor kan skickas mot döden i Irak”
  9. 16-åriga Therese Lindgren från Sibbo hjälpte polisen att få fast en biltjuv: ”Då mannen satte någonting i sin ficka blev jag lite skrämd”
  10. Borgåbon Magnus Nylanders son var med om plankorsningsolyckan i Skogby för ett år sedan: ”Jag åkte i panik till sjukhuset utan att veta hur skadad han var”