Hoppa till huvudinnehåll

Italiens parlament fogar sig - godkänner åtstramad budget efter påtryckning från EU

En del politiker i italienska parlamentet håller upp skyltar med protester medan resultatet av omröstningen om budgeten syns i bakgrunden.
Ledamöter från Demokratiska partiet hör till dem som protesterade mot beslutet att godkänna budgetförslaget. En del politiker i italienska parlamentet håller upp skyltar med protester medan resultatet av omröstningen om budgeten syns i bakgrunden. Bild: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI Italien,parlament,Omröstning

Italiens parlament har godkänt landets omstridda budgetförslag för år 2019. I en omröstning på lördagskvällen har majoriteten gett budgeten grönt ljus med siffrorna 327 mot 228.

Landets budget har varit föremål för en hård dragkamp eftersom EU-kommissionen har krävt att underskottet i den italienska ekonomin måste minskas. Italien har å sin sida hårdnackat motsatt sig att EU blandar sig i landets politik.

Också lördagens omröstning i parlamentet föregicks av hård dispyt.

Parlamentsledamöter iklädda blå västar med påskrivna slagord.
Ledamöter från partiet Forza Italia tvingade parlamentets ordförande att avbryta sessionen för en stund eftersom de bar västar med slagord bland annat emot skatter. Parlamentsledamöter iklädda blå västar med påskrivna slagord. Bild: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI Italien,parlament

Den italienska regeringen med ytterhögerpartiet Lega och populistiska Femstjärnerörelsen har under höstens lopp fört utdragna förhandlingar med EU-kommissionen om budgeten.

EU har förkastat ett tidigare budgetförslag, men nyligen godkänt ett reviderat förslag. Det är det som nu alltså också vunnit gehör på hemmaplan.

Tidsfristen löper ut

Godkännandet i parlamentet kom i sista stund, för en tidsfrist löper ut vid nyår. EU-kommissionen har hotat med straffåtgärder mot Italien om landet inte minskar sitt underskott i ekonomin.

Enligt budgetförslaget minskar underskottet från 2,4 procent till cirka 2,04 procent.

Källor: AFP, AP

Läs mera:

Giuseppe Conte och Jean-Claude Juncker

EU-kommissionen godtar Italiens budget - beslutet sätter punkt för månader av dragkamp mellan Rom och Bryssel

EU-kommissionen har i sista stund godkänt innehållet i Italiens statsbudget för nästa år. Italien har presenterat ett reviderat budgetförslag som lever upp till EU:s regler.

Läs mera:

EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis.

EU-kommissionen förkastar som väntat Italiens budget: "Landet går som en sömngångare mot instabilitet"

EU-kommissionen har som väntat tagit ett steg mot skärpt övervakning av Italien. Enligt EU-kommissionen bryter Italien på att allvarligt sätt mot EU:s ekonomiska regler.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes