Hoppa till huvudinnehåll

Det stora genombrottet låter vänta på sig – Lauri Markkanen måste bli bättre

Lauri Markkanen skjuter ett skott
Lauri Markkanen har tid på sig att kliva till toppen. Lauri Markkanen skjuter ett skott Bild: EPA Basket,Lauri Markkanen

Den pågående säsongen trodde många att skulle bli Lauri Markkanens stora genombrott. Armbågsskadan är orsaken till att genombrottet låter vänta på sig, säger många. Jag håller inte med!

Lauri hade under sommaren jobbat hårt med styrketräning för att bli en komplettare spelare. Den första NBA-säsongen hade visat att det var för lätt att knuffa bort ”lättviktaren” Markkanen under korgen.

I mina ögon är det inte vikten eller styrkan som är problemet utan tekniken. Markkanen spelade inte som ung nära korgen – varför måste han nu göra det.

Eftersom Lauri redan har etablerat sig som en av ligans bästa trepoängsskyttar efter att ha prickat nästan 40 procent bakom bågen gör motståndarna allt i sin makt för att stoppa hans skott.

Det betyder att när Chicago genom att sätta ”screens” försöker fria Markkanen så byter de inblandade försvararna försvarsuppgifter. Det i sin tur betyder att Markkanen plötsligt försvaras av en liten spelare.

Lauri Markkanen dunkar.
Markkanen måste hitta tid att träna. Lauri Markkanen dunkar. Bild: EPA / All Over Press Lauri Markkanen

Markkanen borde äta upp de mindre nära korgen

Som mot Toronto i årets sista match där Pascal Siakams, (206 cm) uppgift var att skugga Lauri. När Markkanen satte ett screen mot Fred VanVleet (183cm) borde han slinka in under korgen och äta upp Van Vleet levande.

Det var inte förrän Markkanen kom till Mäkelänrinne idrottsgymnasium som han av Hanno Möttölä lärde sig grunderna till att spela med ryggen mot korgen.

Lauri är långsam mot rörliga försvarare

I NBA hittar vi de bästa atleterna i basketsporten. Därför är utmaningarna alltid av högsta möjliga nivå.

Markkanen skjuter ofta och gärna från distans vilket betyder att försvaret rusar fram för att stoppa hans skott.

Det sägs att du måste skjuta för att kunna ta dig förbi din motståndare och att du måste kunna ta dig förbi motståndaren för att kunna skjuta.

Hur skall Lauri hinna träna mitt i det snabba matchtempot?

I Lauris fall är problemet att han skjuter från en oerhört tillbakalutad ställning. Lutningen gör att hans skott är mycket svårt att blockera, i synnerhet som han är 213 cm lång.

Problemet är att från den ställningen snabbt kunna ta sig förbi försvararen. Där har Lauri en utmaning till.

Starkare mag- och ryggmuskler, mera explosivitet behövs och dessutom anser jag att han borde skjuta från en lite rakare ställning.

Lauri Markkanen skjuter ett distansskott för Chicago Bulls i NBA.
Lauri är en ren skytt. Lauri Markkanen skjuter ett distansskott för Chicago Bulls i NBA. NBA,Lauri Markkanen,Chicago Bulls

Returtagandet och returtagandet i NBA

Lauri tar en hel del returer och har i brist på skottchanser fokuserat lite extra på dem. Han bör absolut bli bättre också i den kategorin, speciellt med tanke på hur det fungerar i NBA.

I praktiken tar Markkanen verkligen få returer som han måste fajtas för. Detsamma gäller för alla i NBA eftersom ingen i grundserien kämpar för de offensiva returerna.

Lauri Markkanen håvar in en retur.
Lauri kan bli bättre på returtagning också. Lauri Markkanen håvar in en retur. Bild: Tannen Maury / EPA / All Over Press Lauri Markkanen,basketboll

Det betyder att Lauri med sina 213 centimeter och lika stor vingbredd, plockar hem de bollar som faller i famnen. Mera fotsnabbhet skulle ge ett antal extra returer att gotta sig över och den kräver mera kraft i benen och mellankroppen.

Massor med övriga utmaningar

Chicago Bulls är en utmaning i sig och för vem som helst. Laget har haft sina nyckelspelare, (inklusive Lauri), skadade en efter en och alla tillsammans.

Bulls har bytt tränare mitt i säsongen, från en offensivt tänkande Fred Hoiberg som gav fria händer i det mesta till en Jim Boylen med försvarsspelet som högsta prioritet.

Nyckelspelarna har i det här skedet spelat några få matcher där alla (Kris Dunn, Zach LaVine och Lauri) har varit samtidigt på planen.

Det syns tydligt i att spelarna inte hittar varandra som och när de borde. Markkanen sköt till exempel 14 skott mot Toronto. Det är på tok för lite för en spelare som är lagets bästa skytt då han dessutom hade en het hand.

Zach LaVine och Lauri Markkanen sitter på bänken.
Zach LaVine skjuter hellre än passar. Zach LaVine och Lauri Markkanen sitter på bänken. Bild: Tannen Maury / EPA / All Over Press Lauri Markkanen,Zach LaVine

Markkanen är för ofta en åskådare

I praktiken satte Markkanen fyra av sina sex trepoängsskott. Men varför så få skott? Samtidigt satte LaVine tre av 17 skott och Dunn sex av 15 totalt.

Lauri Markkanen i farten mot Stephen Currys Golden State.
Markkanen har blivit bättre i försvaret. Lauri Markkanen i farten mot Stephen Currys Golden State. Bild: Tannen Maury / EPA / All Over Press Lauri Markkanen,Stephen Curry,Golden State Warriors,Chicago Bulls

Att Markkanen bara gjorde sex poäng från annat än tre poängs territorium är Lauris eget fel men en skytt med het hand måste bli matad.

Är Lauri för snäll?

Hanno Möttölä som själv spelade för Atlanta Hawks i NBA har erkänt att han ofta var för snäll och att han inte tänkte tillräckligt på sin egen statistik.

Det är tyvärr oftast en realitet att ingen i längden kommer ihåg hur någon spelade utan bara siffrorna.

Lauri Markkanen, Chicago Bulls
Musklerna är åtminstone större än i fjol. Lauri Markkanen, Chicago Bulls Bild: EPA Lauri Markkanen,Chicago Bulls

Lauri är i en bra situation eftersom han får tonvis med speltid, frågan är hur han utnyttjar den.

Om Markkanen inte börjar kräva att bollen oftare spelas till honom bådar det inte i framtiden gott varken för Lauri eller för Chicago Bulls.

Markkanen har det bra förspänt – eller har han det

Markkanens kontrakt gäller för 2+2 år. Ifall han stannar i Chicago kommer hans sammanlagda inkomster för spel att uppgå till drygt 20 miljoner dollar.

Man skulle tycka att det är tillräckligt för att luta sig tillbaka och njuta av tillvaron. Men då det är frågan om en idrottare med potential av världsklass så betyder det att arbetsmängden redan hittills har varit enorm.

Att uppnå status som superstjärna känns säkert som det enda målet för Markkanen.

När börjar Bulls tanka?

Bulls hör än en gång till bottenskiktet i NBA och ligger tredjesist i sin konferens med tio segrar på 37 matcher.

Hanno Möttölä säger högt det som ingen i Bulls säkert vågar säga. Det lönar sig inte för Bulls att vinna för många matcher eftersom man igen vill drafta tidigt och bygga vidare.

Men för Markkanen betyder det allt att vinna – det är så han har blivit uppfostrad. Lauri har alltid tränat hårt och haft viljan att utvecklas.

Det är inte lätt att bli bäst bland de bästa men, tro det eller inte, Markkanen kan bli den bästa spelaren i fler än en kategori, och då skulle han vara en superstjärna.

Lauri Markkanen, basketspelare
Utvecklingen måste fortsätta. Lauri Markkanen, basketspelare Lauri Markkanen

Läs också