Hoppa till huvudinnehåll

En bostadsaffär kan ske på ett par veckor - men ibland tar det flera månader

Ett tomt rum med fönster, vita väggar och parkettgolv.
Ett tomt rum med fönster, vita väggar och parkettgolv. Bild: Mostphotos/Alessandro Rizzolli lägenheter,bostäder,rum,studentbostäder,bostadsaktiebolag,fastighetsköp,Bostadsbrist,hem,vardagsrum,flyttning hemifrån,flyttning,fastigheter,parkett,städning,bostadsområden,flytt

Det tog i genomsnitt tre månader att sälja en gammal bostad år 2018, men variationerna är mycket stora. Som snabbast kan en bostadsaffär genomföras på två veckor, visar uppgifter som fastighetsförmedlaren Kiinteistömaailma presenterar

I Helsingfors säljs en bostad på 57 dagar i medeltal, i Nådendal på 97, i Kotka på 124 och i Sotkamo på 155 dagar.

I de här siffrorna ingår inte affärer med nybyggda lägenheter.

Kiinteistömaailma påpekar att fastighetsförmedlarna gärna vill ge en bild av att bostadsaffärerna sker snabbt. På sociala medier berättas historier hur bostäder hittar nya ägare inom någon vecka, men i verkligheten är bilden en annan.

Falska förhoppningar på snabba affärer

Misa Roito på Kiinteistömaailma i Tammerfors säger att det här ger säljarna falska förhoppningar. Det kan ta flera månader att få sin bostad såld, och det kräver hårt arbete.

- Det är skäl att reservera tillräckligt med tid för den här processen, säger Roito.

Det är vanligt att den blivande köparen har bekantat sig med bostaden genast i början då bostaden kommit till försäljning, men att det av olika orsaker kan ta flera månader tills han eller hon är redo för ett beslut.

Det har visat sig att såkallade anbudsaffärer gör bostadsförsäljningen snabbare, säger Kiinteistömaailma.

Den elektroniska bostadshandeln vinner också mark och gör affärerna snabbare. Pappersarbetet är enklare eftersom dokument inte behöver levereras fysiskt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes