Hoppa till huvudinnehåll

HS: Östra Nylands polisinrättning låter bli att utreda vissa brott – polisen nekar och säger att det bara handlar om prioritering

Polis
Polis Bild: Tiina Jutila / Yle polisen,poliser,polisbil,brottslighet,ungdomsbrottslighet,lagar (alster),Polisbevakning,böter,lagövervakning,trafiksäkerhet,anhållande,rattfylleriövervakning

Interna riktlinjer från 2014 uppmanar till att inte utreda alla brott, skriver Helsingin Sanomat. Enligt Östra Nylands polisinrättning handlar det om att man har tvingats prioritera då poliserna är för få i förhållande till mängden brott.

Diskussionen om polisens resurser och utredningen av mindre brott har gått het i flera månader. Redan i februari skrev Yle (på finska) att allt fler små brott aldrig klaras upp.

Tidningen Helsingin Sanomat (HS) har fått tag på polisens interna riktlinjer från 2014. Enligt HS säger riktlinjerna att speciellt mindre brottsutredningar ska sopas under mattan – åtminstone tillfälligt.

Till exempel instruerades polisen att avbryta utredningen av mindre egendomsbrott.

Riktlinjerna skulle ursprungligen bara vara i kraft i fyra månader, till och med slutet av februari 2015.

HS har ändå talat med en polis som sade upp sig från sitt jobb med brottsutredningar vid Östra Nylands polisinrättning 2018. Enligt polisen har situationen i praktiken inte förändrats.

"Riktlinjerna lades upp i en krissituation"

Upphovsmannen till riktlinjerna, kriminalöverkommissarie Timo Nyyssönen från Östra Nylands polisinrättning, säger till HS att riktlinjerna gavs på grund av polisens organisationsreform som trädde i kraft 2014.

Enligt honom innebar de inte att man kategoriskt skulle låta bli att utreda en stor del av brotten. Snarare handlade det om en laglig prioritering som polisen tvingades göra.

– Redan då såg vi att personalen inte på något sätt räckte till i förhållande till mängden fall. Linjedragningen gjordes vid en kristidpunkt. Mängden öppna brottsutredningar steg till närmare 10 000 och situationen skulle inte ha gått att kontrollera, säger Nyyssönen.

Prioriterar allvarligare brott

Vice polischef Ari Karvonen nekar också till att Östra Nylands polisinrättning skulle bryta mot förundersökningslagen.

Polisen prioriterar utredningen av allvarligare brott, som till exempel brott mot liv, sexualbrott, familjevåld och narkotikabrott.

Östra Nylands polisinrättning får ta emot cirka 95 000 polisanmälningar per år. Fastän alla inte utreds aktivt uppmanar Karvonen ändå invånarna att anmäla också mindre brott.

– Vi vill absolut inte att människor ska tänka att vi ändå inte utreder brotten och att de därför låter bli att anmäla dem, säger Karvonen till HS.

"Kalla fakta: För få anställda"

I ett pressmeddelande med anledning av Helsingin Sanomats rapportering säger kriminalöverkommissarie Petri Eronen att Östra Nylands polisinrättning har bokfört ungefär lika många anmälningar som under tidigare år.

Han medger att resurserna är knappa.

- Kalla fakta är att vi har på tok för få få anställda i förhållande till arbetsbördan. Vi fortsätter i alla fall att göra vårt bästa för att invånarna ska kunna känna sig trygga.

Artikeln har uppdaterats 31.12.2018 klockan 13:38 med kriminalöverkommissarie Petri Eronens kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland