Hoppa till huvudinnehåll

Kisor-Ådö väglag i Jakobstad har sagt upp avtal med Ekofish

Ådö fiskehamn i Jakobstad.
Ådö fiskehamn i Jakobstad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen ådön,Jakobstad

Företaget Ekofish i Jakobstad har inte längre ett avtal med Kisor-Ådö väglag om rätt att använda vägen till fiskehamnen vid Ådön för den planerade fiskodlingens behov. Väglaget har sagt upp avtalet och för ett permanent avtal krävs ett beslut av väglagets stämma.

Största delen av vägen ut till fiskhamnen består av en enskild, privat väg. Väglagets ordförande Hans Kronholm anser att företagaren inte har kunnat ge tillförlitliga uppgifter om omfattningen på de transporter som skall ske längs vägen för att sköta fiskodlingens behov av foder till fisken och borttransport av den slaktade fisken till Kaskö.

Väglaget har krävt en noggrann redogörelse som stämman kan ta ställning till.

Miljötillstånd saknas ännu för fiskodlingen

Ekofish har ansökt om miljötillstånd för att årligen odla 950 000 kg fisk i nätkassar i havsområdet utanför Jakobstad. Företagaren Sebastian Höglund räknar med miljötillståndet från Regionförvaltningsverket kan komma nångång under de första månaderna av året.

- Vi har fått en notering av Hans Kronholm men vi accepterar ingen uppsägning och vi har ett avtal, säger Sebastian Höglund.

Det blir enligt Höglund bara ett 20-tal lastbilar i året som kommer att trafikera vägen till Ådön.

- Hur ska man få nästan en miljon kilo fisk på ett 20-tal lastbilar, säger Hans Kronholm.

Norsk odlad lax i Hagnsäs saluhall
Norsk odlad lax i Hagnsäs saluhall Bild: Niklas Evers Laxfiskar,lax,fisk (livsmedel),fiskodling,Norge,Hagnäs Saluhall

Vestersundsby delägarlag har inte hörts

Vestersundsby delägarlag äger vattenområden i anslutning till det område i närheten av fiskehamnen vid Ådön dit fisken skall föras när det är dags för slakt på hösten. Delägarlaget hördes inte som rågranne av NTM-centralen på samma sätt som staden Jakobstad och Larsmo kommun om behovet av en miljökonsekvensbedömning.

Delägarlaget besvärade sig till Vasa förvaltningsdomstol och ville ha rätt att uttala sig om behovet av en miljökonsekvensbedömning.

- Vi fick besked från förvaltningsdomstolen strax före jul. Domstolen har egentligen enligt vår mening inte tagit ställning till frågan, varför vi inte blev hörda och om det var rätt eller fel, säger Kenneth Nygård från delägarlaget.

Delägarlaget har inte ännu haft ett möte där man diskuterar om man skall gå vidare eller inte i det här skedet eller vänta tills Regionförvaltningsverkets besked om miljötillståndet kommer.