Hoppa till huvudinnehåll

Milton och staden Raseborg blir tio år

En tioårig pojke och en kvinna (hans mamma) sitter på olika trappsteg i en trappa inomhus.
Milton Lahtinen skulle egentligen födas den 26 december 2008, men Jenny Theqvist-Lahtinens graviditet drog ut på tiden. Det ledde till att Milton föddes först i början av januari 2009 och blev Raseborgs första invånare som föddes i den nya staden. En tioårig pojke och en kvinna (hans mamma) sitter på olika trappsteg i en trappa inomhus. Bild: Yle / Marica Hildén Raseborg,Tenala,Jubileum,raseborgare

Milton Lahtinen hade tur för tio år sedan. Han skulle egentligen födas i december 2008, men han beslöt sig för att dyka upp först den 5 januari 2009. Därför är han det första barnet som föddes i den nya staden.

Det känns bra att vara den första raseborgaren, säger Milton Lahtinen.

Det var den 1 januari 2009 som Karis, Pojo och Ekenäs grundade staden Raseborg.

En tioårig pojke med blå munkjacka. Fotor taget inomhus mot en beige-grå vägg.
Milton Lehtinen går i tredje klass i Höjdens skola i Tenala. Han trivs i skolan. En tioårig pojke med blå munkjacka. Fotor taget inomhus mot en beige-grå vägg. Bild: Yle / Marica Hildén Raseborg,Tenala,Jubileum,raseborgare

Det här har Raseborgs stad uppmärksammat under alla år som gått. Redan samma dag Milton föddes så dök den dåvarande stadsdirektören Mårten Johansson upp på bb i Ekenäs.

Mamma Jenny Theqvist-Lahtinen befann sig i sin babybybbla och tyckte just då att det inte var märkvärdigt att hennes första baby också var den första raseborgaren.

Hon minns i alla fall att familjen fick blommor, ett guldfat i finsk design och en bok om Raseborg.

Staden gratulerar varje år

Milton har sedan gratulerats av staden varje år. Den 7 januari ska han till det nya stadshuset på Ekåsenområdet i Ekenäs för att få sin årliga silversked och några gåvor av staden.

Huvudbyggnaden vid Ekåsens psykiatriska sjukhus.
Så här såg huvudbyggnaden på Ekåsenonrådet ut i mars 2009, några månader efter att Milton Lahtinen fötts. I januari ska han besöka huvudbyggnaden som nu är Raseborgs stadshus för att få gratulationer av staden eftersom han är det första barnet som föddes i den nya staden. Huvudbyggnaden vid Ekåsens psykiatriska sjukhus. Bild: YLE / Börje Broberg huvudbyggnad,Ekenäs

Milton har hunnit uppleva tre stadsdirektörer. Först Mårten Johansson, sedan Tom Simola och nu får han träffa Ragnar Lundqvist.

Det är en rolig tillställning, säger Milton. Då brukar stadsdirektören fråga vad han sysslar med och vad han tycker om att göra.

I år kommer Ragnar Lundqvist att få höra att Milton sysslar med akrobatik, men att han kanske ska börja med handboll.

Tenalabo framom raseborgare

Milton säger med ett bestämt tonfall att han är Tenalabo, trots att han är den första raseborgaren.

Det är i Tenala som både Milton och hans mamma känner sig hemma. Det är bara då de åker längre bort som de säger att de är från Raseborg.

- Jag tror att folk känner till Raseborg bättre än Tenala. Om någon frågar var Tenala finns så säger jag att det är i närheten av Ekenäs, säger Jenny Theqvist-Lahtinen.

En kvinna med glasögon och ljust hår fotad inomhus mot en beige-grå vägg.
Jenny Theqvist-Lahtinen känner sig i första hand som Tenalabo, trots att det gått tio år sedan staden Raseborg föddes. En kvinna med glasögon och ljust hår fotad inomhus mot en beige-grå vägg. Bild: Yle / Marica Hildén Raseborg,Tenala,Jubileum,raseborgare

Hon känner ingen samhörighet med raseborgare som bor längre bort från Tenala, så som i Svartå, Fiskars eller Bromarv.

- Nej, jag känner ingen samhörighet på det sättet. Raseborg är nog bara ett namn.

Milton känner Bromarvbor och Pojobor, och tycker att han på det sättet känner gemenskap med dem.

Jenny Theqvist-Lahtinen tror att det är de yngre generationerna som kommer att känna sig som raseborgare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland