Hoppa till huvudinnehåll

NYT: Barn från Sudan skickas till Jemen för att kriga vid fronten

Krigare i Sanaa, Jemen
Krigare i Sanaa, Jemen Bild: AFP / Lehtikuva Jemen,Sanaa,krig

Saudiarabien har skickat sudanesiska barn till Jemen för att kriga som legosoldater vid fronten, rapporterar The New York Times (NYT).

Legosoldater är soldater som deltar i krig i främmande land mot betalning.

Uppskattningsvis 20 procent av de sudanesiska krigarna i Jemen är 13-17 år gamla barn. Procenttalet kan till och med vara så högt som 40 procent, bedömer NYT.

De här barnsoldaterna är enligt NYT betalda av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Saudiarabien har kunnat använda sina oljepengar till att "utlokalisera" krigandet.

Många kommer från det konfliktdrabbade området Darfur i Sudan. De är desperata och ser ingen framtid i sitt eget land. Inflationen i Sudan ligger omkring 70 procent och till och med i huvudstaden köar folk efter bröd, bränsle och bankservice.

Det finns uppskattningsvis minst 10 000 sudanesiska krigare i Jemen. Sudaneserna uppges få betalt personligen och inte via staten i sitt hemland.

Sudanesiska soldater hör till våldsinriktad paramalitär milis

De flesta sudanesiska soldaterna leds av den paramilitära sudanesiska Janjawidmilisen - en milis som anklagas för svåra krigsbrott i Darfur.

Ledare från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten håller sig på tryggt avstånd från stridslinjerna, och ger sina kommandon till sudaneserna via fjärrstyrda system, säger återvändande sudanesiska soldater som har klarat sig med livet i behåll.

Enligt de sudanesiska soldaterna gav saudierna dem kommandon via telefoner och andra apparater.

- De använder sudaneser som sin brännved.

Saudiarabien skickar inte så många egna soldater till fronten

Enligt NYT skickar Saudiarabien inte så många egna soldater till krigsfronten. Den saudiska strategin har varit att fälla ner bomber uskiljningslöst från luften, skriver NYT.

Saudiarabiens utrikesministerium förnekar att sudanska barnsoldater krigar vid fronten i Jemen.

FN har definierat kriget i Jemen som värdens värsta humanitära kris. Blockaden av viktiga transportleder har lett till att en stor del av invånarna i Jemen lever på svältgränsen - bland dem många barn.

Källor: The New York Times, Reuters, AP, AFP

Jemenitiska män i Sanaa visar sitt stöd för Huthi-rörelsen som bekämpar den saudiledda interventionen i Jemen
Jemenitiska män i Sanaa visar sitt stöd för Huthi-rörelsen som bekämpar den saudiledda interventionen i Jemen Jemenitiska män i Sanaa visar sitt stöd för Huthi-rörelsen som bekämpar den saudiledda interventionen i Jemen Bild: AFP / Lehtikuva Jemen,Sanaa,krig
 • Granlund och Tolvanen målskyttar – Saros släppte in tre puckar på under tre minuter

  Mål också för Lehkonen och Puljujärvi.

  När Mikael Granlund spelade fram till Luke Kunins 1–4-mål 58 sekunder in på den tredje perioden fanns det inte mycket som talade för att värdlaget skulle klara av att komma med i matchbilden igen. Men så gick det: Chicago reducerade två gånger, utjämnade och vann till slut i förlängning. Även i matchen mellan Edmonton och Montreal fanns två finländska målskyttar.

 • Färre sjukpensionerade under coronaåret

  Depression alltjämt vanligaste orsaken.

  År 2020 sjukpensionerades färre personer än året innan, visar statistik från Pensionsskyddscentralen. Det som inte har förändrats är orsakerna till pensioneringarna – de är oftast psykiska.

 • Snart beskattas alla näthandelsköp – dyrare för konsumenten

  Ska stärka EU:s konkurrenskraft.

  Från och med juli i år kommer alla näthandelsköp som levereras från länder utanför EU att beskattas. Syftet är att ge inhemska företagare mer konkurrenskraft. Nu är produkter som importeras från länder utanför EU och kostar mindre än 22 euro momsfria.

Läs också