Hoppa till huvudinnehåll

Se upp för vältande tårtor och använd skyddsglasögon - så handskas du säkert med fyrverkeripjäser

Fyrverkeri i form av ett hjärta.
Fyrverkeri i form av ett hjärta. Bild: Mostphotos/Piya Sarutnuwat. fyrverkerier,fyrverkeripjäser,pyroteknik

Då nyårsafton snart når sin kulmen är det bra för alla raketfantaster att sakta i backarna och se till att de har koll på säkerheten. Fyrverkeritårtan är finländarnas favoritpjäs - men ett modellexempel på vad som kan gå fel om den hanteras slarvigt.

De små och lätta tårtorna välter lätt utan ordentligt stöd, och kan i värsta fall ge upphov till allvarliga skador såsom bränder eller skador på åskådare.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har under två år tagit emot närmare 60 anmälningar om fyrverkeritårtor som fungerat på felaktigt sätt under nyårsfirandet.

I fyra fall hade tårtan exploderat och i majoriteten av fallen hade pjäsen antingen svajat eller vält.

Samtidigt får Tukes information om endast en bråkdel av produktfelen och de riskfyllda situationer som produkterna orsakar.

"Läs bruksanvisningen"

Tukes påminner om att fyrverkerier i själva verket är sprängladdningar som bör hanteras med försiktighet.

Det lönar sig att läsa bruksanvisningen i god tid i förväg och framför allt att följa anvisningarna.

Vad gäller fyrverkeritårtor står där bland annat att pjäsen ska stödas, speciellt ifall marken är snöfri och vädret blåsigt.

Ifall det finns snö kan tårtan stödas med den - om inte, fungerar stenar eller sand lika bra.

Håll dig på säkert avstånd

Tukes poängterar också vikten av att välja en lämplig avskjutningsplats. Raketer som flugit iväg i fel riktning eller vält har årligen gett upphov till flera bränder.

Att hålla sig själv på tryggt avstånd från pjäsen är också viktigt. När du tänder pjäsen ska du aldrig luta dig över den.

Tänd i stället pjäsen med rak arm och i lätt hukande ställning. Efter att du tänt på stubintråden bör du snabbt avlägsna dig från pjäsen.

Kom också ihåg att skyddsglasögon är obligatoriska för den som tänder en fyrverkeripjäs, och rekommenderas också för åskådarna.

I år ger det stormiga vädret dessutom anledning till extra försiktighet. Ett kraftigt lågtryck når Finland idag och drar sig bort först på onsdagen.

Vindarna kan i värsta fall bli så kraftiga att de sätter stopp för fyrverkerierna helt och hållet.

Så handskas du säkert med fyrverkerier

Iaktta begränsningarna för fyrverkeritider. Vid årsskiftet får fyrverkeripjäser avfyras från klockan 18:00 på nyårsafton till klockan 02:00 på nyårsdagen.

Låt bli alkoholen. Avstå från förfriskningar tills den sista pjäsen åkt iväg.

Välj platsen med omsorg. Tänk på att fyrverkerier inte får orsaka fara för människor, byggnader, fordon eller annan egendom. De får heller inte orsaka onödigt besvär till exempel för ljudkänsliga personer eller för hus- eller sällskapsdjur.

What goes up must come down. Kom ihåg att raketer och deras styrkäppar faller ned igen efter att pjäsen avfyrats. Undvik därför att anordna fyrverkerier mitt i bostadsområden - föredra hellre öppna platser där pjäserna kan avfyras tryggt - platser som åkrar, planer, tomma parkeringsområden eller vattenområden.

Läs och följ bruksanvisningarna.

Styr raketerna i trygg riktning innan du tänder på. Lägg märke till hur pjäsen ska tändas på rätt sätt. Avlägsna dig från pjäsen så att du befinner dig på tryggt avstånd, enligt vad som sägs i bruksanvisningen.

Använd skyddsglasögon. Det är obligatoriskt att använda skyddsglasögon när du tänder pjäsen.

Du får aldrig...

  • Tända pjäser inomhus om de är avsedda för utomhusbruk.
  • Skjuta raketer från en bostadsbalkong.
  • Tända pjäser i din hand.
  • Luta dig över en fyrverkeripjäs när du tänder den.
  • Rikta pjäsen eller kasta en tänd pjäs mot människor, byggnader, annan egendom eller brännbara ämnen.
  • Använda smällare.
  • Modifiera eller kombinera de produkter du köpt.
  • Ens överväga användningen av andra produkter än de som säljs i affärer. De allvarligaste olyckorna förorsakas uttryckligen av självgjorda pjäser!
  • Överlåta pjäser till minderåriga eller berusade.

Tänk på miljön. Glöm inte att städa upp efter dig - gör det senast följande dag.

Källa: Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

Källa: Tukes

Läs också