Hoppa till huvudinnehåll

Stormen stoppar varken nyårsraketer eller Wasaline

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Stormen kan sätta stopp på fyrverkerierna. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,fyrverkeri

Det kommer att blåsa upp till storm under nyårsfirandet i Österbotten. Men stormen kommer inte att påverka Wasalines avgångar varken från Vasa eller Umeå.

Enligt Johanna Långskog på Wasaline är det många faktorer som påverkar beslutet att åka ut eller inte. Vindstyrkan, varifrån det blåser och våghöjden är några faktorer.

Men i sista hand är det kaptenen som bestämmer om det är säkert att åka eller inte.

- Som det ser ut nu så kommer vi inte att ställa in några avgångar. Vi kör helt enligt tidtabell, säger Långskog.

I november välte en långtradare i stormen ombord på Wasa Express. Då fick man vända om till Vasa och flera avgångar ställdes in efter incidenten.

Wasaline i hamnen i Vasa
Wasaline i hamnen i Vasa Wasaline,Kvarken

Stormen påverkar raketskjutandet

Räddningsverket avråder folk från att skjuta nyårsraketer om det blåser för mycket.

Enligt brandinspektören Ismo Ojala vid Österbottens räddningsverk går det att skjuta raketer, men man måste fästa särskild uppmärksamhet till varifrån man skjuter raketerna.

- Om det blåser måste man se till att man har en säker plats där man kan avfyra raketerna. Den som skjuter har ansvar för fyrverkeripjäserna och vart de flyger, säger han.

- Nu när det blåser mycket är den där platsen väldigt viktig. Om det blåser för mycket så skjuter man inte.

För professionella fyrverkeriföreställningar finns det dock vindbegränsningar.Om vindhastigheten överstiger 14 m/s anses vinden vara farlig, och då kan en fyrverkeriföreställning inhiberas eller avbrytas.

Tro, hopp och kärlek nedmonteras i Jakobstad

Också i Jakobstad förbereder man sig för stormen. Där har servicebolaget Alerte beslutat att ta ner symbolerna för tro, hopp och kärlek av säkerhetsskäl.

Meteorologiska institutets simuleringar visar vindstyrkor på upp till 30 meter i sekunden och vindriktningen förväntas vara först sydlig och senare nordlig.

Enligt servicebolaget kan dessa vindriktningar utsätta symbolerna för mycket stora belastningar.

Tro, hopp och kärlek är Jakobstads symboler.
Symbolerna för tro, hopp och kärlek i Jakobstad. Tro, hopp och kärlek är Jakobstads symboler. Bild: Yle/Kalle Niskala storgatan i jakobstad

Läs också