Hoppa till huvudinnehåll

Tillåtet att skjuta fyrverkerier i största delen av landet i dag – vissa räddningsverk avråder ändå från att skjuta raketer

Lasten ilotulitus Kansalaistorilla 31.12. 2017.
Arkivbild. Lasten ilotulitus Kansalaistorilla 31.12. 2017. Bild: Katriina Laine / Yle fyrverkeripjäser

I dag har säkert många fyrverkerientusiaster följt noggrant med väderrapporterna och vad räddningsverken säger om var man får skjuta fyrverkerier.

För tillfället ser det ut som om man åtminstone längs kusten får skjuta fyrverkerier, i och med att räddningsverken i Nyland, Åboland och Österbotten inte har infört några ytterligare begränsningar på fyrverkerierna på grund av vädret.

Trots det uppmanar räddningsverket i Nyland till försiktighet. Vindarna kan bli besvärliga i och med att det kan blåsa över 15 meter per sekund i vindbyarna.

Man ska alltså vara noggrann då man väljer platsen för att skjuta fyrverkerier, och se till att man har tillräckligt högt säkerhetsavstånd till publiken, byggnader och fordon.

I Åboland har man heller inte utfärdat några förbud för fyrverkerierna, utöver de områden i centrum av städerna som man annars heller inte får skjuta fyrverkerier i.

I Österbotten är det också tillåtet att skjuta fyrverkerier, men också här påminner jourhavande brandmästare Ismo Ojala om att man ska vara försiktig och beakta vädret.

– Österbottens räddningsverk har bestämt att det går att skjuta fyrverkerier, men man ska beakta noggrant platsen där man skjuter, så att vinden inte för fyrverkerierna på något farligt ställe, säger Ojala.

Däremot har Räddningsverket i Uleåborg-Nordöstra Österbotten och Älvdalarnas räddningsverk starkt rekommenderat att man inte ska skjuta fyrverkerier, på grund av att det blåser så hårt.

Också räddningsverken i Lappland, Norra Karelen och Birkaland har utfärdat liknande varningar på sina respektive områden.

14 meter per sekund är gränsen för proffs

De som ordnar professionella fyrverkeriuppvisningar ska följa strängare regler som har satts upp av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes. För proffsen gäller det att undvika att skjuta fyrverkerier om det blåser över 14 meter per sekund.

I Hangö är Anders Augustsson med och ordnar fyrverkeriuppvisningen i Hangö, och han förklarar att de är förberedda på att vädret kan ställa till det.

– Vädret är vad det är och det är ingen skillnad vad man säger i medierna om vädret i resten av landet så har vädret i Hangö sina egna regler har man märkt hittills. Och om det blåser för mycket och från fel håll ställer det nog till med problem, säger Augustsson.

Ifall det blåser för mycket kan det gå så att föreställningen måste ställas in, men det är den personen som ansvarar för skjutningen som i sista hand fattar beslut om det.

– Den värsta möjligheten är att vi inte skjuter alls, men vi har också förberett oss så att vi kan byta ut till exempel bomber som rinner sakta ned mot sådana som smäller direkt högt uppe och påverkas inte av vinden lika mycket.

Vidare förklarar Augustsson också att om det är för molnigt så kan det bli svårt att se de allra största smällarna som smäller på 200-300 meters höjd.

– Det är ingen idé att skjuta upp en stor bomb om man hör bara smällen och det ser ut som ett åskmoln där det bara blixtrar lite. Det är ingen idé med det.

Augustsson berättar också att ifall det är för dåligt väder i dag för att skjuta fyrverkerierna så kommer de att skjutas i ett senare skede i Hangö.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes