Hoppa till huvudinnehåll

Vuojärvi kritisk till blåvita helhetsinsatsen på Tour de Ski: ”Som längdåkningsnation ska vi vara bättre än så”

Ristomatti Hakola åker skidor i Toblach.
Ristomatti Hakola åker skidor i Toblach. Ristomatti Hakola åker skidor i Toblach. Bild: imago/Action Plus/ All Over Press Ristomatti Hakola,längdskidåkning,Toblach

Återbuden inför tävlingen var många och när tävlingarna rullat igång på Tour de Ski har redan flera finländare kastat in handduken. Christian Vuojärvi är kritisk till att Finland inte kan stå för en större bredd bakom de två toppåkarna.

Krista Pärmäkoski försvarar de finska färgerna under Tour de Ski med den äran, men bakom henne är det tunnsått med finländska glädjeämnen.

Med största sannolikhet kommer de fyra sista etapperna på Touren att köras utan att en enda finsk herråkare är med.

Återbuden var många innan Tour de Ski körde igång.

Mari Eder blev feberskjuk omedelbart i början av touren, Ristomatti Hakola talade redan om att åka hem direkt i inledningen, och Matti Heikkinen gjorde det efter 15 fritt i Toblach.

– Jag tycker faktiskt det är lite bekymmersamt att Finland inte kommer att ha en enda herre som fullföljer Tour de Ski. Jag tror Lauri Vuorinen och Ristomatti Hakola kastar in handduken efter nästa etapp, så vi kommer att ha fyra tapper utan finländare på herrsidan och vi ska som längdåkningsnation vara bättre än så, säger Yle Sportens skidreferent Christian Vuojärvi i Yle Sportens nyårspodd.

Kvintett om budet i damtävlingen

Vuojärvi har följt med tävlingarna och trodde inför start på en klar duell i damtävlingen inför Touren.

Han har fått revidera sin synpunkt efter två genomförda lopp.

– Ryskorna visade igår att man inte kan räkna bort dem, dessutom visar Jessica Diggins prov på en formkurva som pekar uppåt. Det blir väl hela fem om budet. Bonussekunderna i sprinten blir väldigt viktiga för Pärmäkoski.

– De klassiska distansloppen är hennes bravurnummer, och det är två sådana på programmet, men de är masstarter i förhållandevis lätt terräng så det blir svårt att skaka av sig konkurrenterna. Det lutar mot att slutklättringen blir väldigt avgörande och då får Pärmäkoski inte vara för långt efter.

Heidi Weng och Therese Johaug klättar upp för Alpe Cermis.
Weng och Johaug inte med. Heidi Weng och Therese Johaug klättar upp för Alpe Cermis. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Heidi Weng,Therese Johaug,Cermis

Angående klättringen upp för Alpe Cermis som avslutar hela Touren ser Christoffer Herberts läget som mer öppet än tidigare år.

– Det har varit ganska lätt förr att sia om hur klättringen slutar när åkare som Weng och Johaug varit med, men nu är det mer ovisst. Det har kastat mycket mellan just de här två åkarna, Ingvild Flugstad Östberg och Krista Pärmäkoski.

– Ifjol var Pärmäkoski otroligt trött uppför, för två år sedan var de lika i tid och ännu ett år tillbaka var Pärmäkoski snabbare i klättringen. Det är inte uttalat vem som kommer att äga upp i backen. Touren på damsidan är väldigt fascinerande, säger Herberts.

"Haavisto och Pärmäkoski vet vad de sysslar med"

Herberts hyllar Tour de Ski som tävlingsform och tycker att kvällstidningarna får skriva vad de vill om det faktum att flera storåkare saknas.

För Finland är till exempel Iivo Niskanen inte med, Norge har inte Therese Johaug på startstrecket och Sverige saknar Charlotte Kalla.

Krista Pärmäkoski tappade tredjeplatsen på slutet.
Krista Pärmäkoski kör Touren trots stora mästerskap. Krista Pärmäkoski tappade tredjeplatsen på slutet. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Krista Pärmäkoski

Det faktum att Krista Pärmäkoski kör Touren i år oroar inte Christian Vuojärvi.

– Matti Haavisto (Pärmäkoskis tränare, red. anm.) och Krista Pärmäkoski vet vad de sysslar med. Hon var med på touren både under vintern inför Lahtis-VM och vintern inför Pyeongchang, och det gick bra.

Längdskidåkaren Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen siktar på VM-guld i Seefeld. Längdskidåkaren Iivo Niskanen. Bild: Heidi Koivunen Finland,längdskidåkning,Iivo Niskanen

– Jag är inte oroad för Iivo Niskanen. Jag är inte oroad för Krista Pärmäkoski. Men bakom dessa två har Finland ingenting nu.

På nyårsdagen fortsätter Tour de Ski med sprintkval 10.30 och finalpass 13.00 – tävlingarna sänds på Yle TV2 kl. 12.55 och refereras på svenska av Christian Vuojärvi.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Ibland medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport