Hoppa till huvudinnehåll

Hunden Freyas illaluktande andedräkt var ett tecken på problem – delade åsikter om tandvård för hundar med hjälp av ultraljud

Traja Malmström putsar en hunds tänder.
Tarja Malmström behandlar tänder med ultraljud. Traja Malmström putsar en hunds tänder. Bild: Yle/ Merja Siirilä hund,tarja malmström

Tidsbokningarna för de som ger tandvård med hjälp av ultraljud åt hundar fylls snabbt. Men en veterinär som specialiserat sig på djurs tandvård och munkirurgi tror inte att man får tänderna ordentligt putsade utan sövning.

- Redan andedräkten avslöjar att det finns problem här säger Tarja Malmström då hon undersöker den vita herdehunden Frejas tänder i Vasa.

Vid undersökningen upptäcks att tandköttet är en aning inflammerat. Dessutom har Freya en del tandsten på tänderna.

Malmström sätter en specialtandkräm på ultraljudstandborsten och inleder putsandet. Apparaten löser upp tandsten och placken från tandens yta.

Fastän det inte är första gången som Freya får tandvård är hon till en början lite generad. Hunden lugnar ändå snabbt ner sig.

En hund får tandvård.
En hund får tandvård. Bild: Yle/ Merja Siirilä hund,tandvård

Långsam tändning

Tarja Malmström har ambulerat runt i Finland i snart tre år för att sköta hundars och katters tänder med ultraljud.

Malmström har också varit i Europa och undervisat i metoden. I Baltikum och i Tyskland är hundars tandvård med ultraljud utan sövning en populär vårdmetod också vid veterinärkliniker.

Men här i Finland är vårdformen ovanligare.

- Finländarna tänder lite långsamt. En del tar verkligen väl hand om sina hundars tänder, men för många är det här en ny sak, säger Malmström.

Med ultraljud kan man ta bort både plack och tandsten. Den tar också effektivt bort bakterier som finns i munnen och fungerar på det här sättet också förebyggande.

En andedräkt som luktar illa är ett symptom på att det kan finnas problem i munnen.

- Det inte kul att sova bredvid en hund vars mun luktar illa. Det är trevligt då munnen är ren, säger Malmström.

En hund får tandvård.
En hund får tandvård. Bild: Yle/ Merja Siirilä hund,tandvård

Tandköttsinflammation och tandsten

Veterinär Eva Sarkiala är specialiserad sig på tandvård och munkirurgi hos djur vid Helsingfors universitets veterinärmedicinska fakultet. Hon säger att hundar precis som människor lider av tandköttsinflammationer och parodontit, det vill säga tandlossning.

- Karies som människor har är ganska ovanligt, säger Sarkiala.

Hundvalpen får sina mjölktänder vid ungefär tre veckors ålder. Mjölktänderna ersätts för det mesta med permanenta tänder innan sju månaders ålder.

Då har hunden 42 permanenta tänder.

Det vanligaste tandvårdsingreppet som görs vid djurkliniker är undersökning av munnen och tänderna och avlägsnande av plack och tandsten under sövning.

Själv skulle jag inte klara av att undersöka munnen ordentligt, röntga eller ta bort tandsten från alla ytor och speciellt inte ur tandköttsfickorna utan att söva― Eva Sarkiala

Kan man tryggt sköta tänder utan att söva hunden?

Tandvård som görs med ultraljud delar åsikterna. Den största fördelen med tandvård som görs med den här metoden än enligt Malmström att man inte behöver söva djuret under ingreppet.

- För en hjärtsjuk eller äldre hund kan sövandet vara ödesdiger. Speciellt om man är tvungen att putsa tänderna flera gånger om året, säger Malmström.

Enligt Sarkiala krävs det alltid att djuret sövs om man ska kunna putsa tänderna ordentligt.

- Alltid då man söver en patient måste det noga övervakas. Då vi talar om medelålders och äldre hundar är det ofta skäl att undersöka anestesisäkerheten med ett blodprov, säger Sarkiala.

- Själv skulle jag inte klara av att undersöka munnen ordentligt, röntga eller ta bort tandsten från alla ytor och speciellt inte ur tandköttsfickorna utan att söva, säger Sarkiala.

Till omsorgsfull tandvård hör enligt Sarkiala en undersökning som sker med ett instrument som man undersöker djupet av tandfickorna med och kontrollerar att tänderna är hela.

Undersökningen görs såväl på inner- som på yttersidorna av tänderna.

En hund får tandvård.
En hund får tandvård. Bild: Yle/ Merja Siirilä hund,tandvård

De instrument som används vid tandstensborttagning är vassa. Om djuret är vaket innebär det en risk såväl för djuret som för personen som sköter den.

- Det är helt omöjligt om djuret är vaket. Största delen av hundägarna säger att redan att borsta hundens tänder är svårt. Därför har jag svårt att förstå hur man skulle få bort tandsten utan att söva hunden.

Enligt Malmström måste vården alltid göras på hundens villkor. Hon har fått erfarenhet av att hantera hundar eftersom hon skolat problemhundar i tio år. Under ett ingrepp där hunden är vaken behöver man gedigen hundhanteringsfärdighet.

- Det är viktigt att förstå sig på olika raser eftersom jag har patienter av alla möjliga raser. Man måste förstå varje hund som individ.

Spelar kosten roll för tändernas hälsa?

Bland Malmströms patienter finns såväl små sällskapshundar som utställningshundar men också många stora hundar och kamphundar. Också endel jakthundar, men deras tänder är ofta i bra skick.

- Jakthundar tuggar ofta mycket ben och deras kost är överlag i skick, säger Malmström.

Enligt Malmström har kosten en stor betydelse för hur tänderna mår. Hundens tänder är menade att riva och tugga kött.

- De behöver få tugga på ben. Att också sällskapshundar får använda sina tänder är viktigt, säger Malmström.

Enligt Malmström bör hundägarna sträva efter att ge sina hundar kost med så lite tillsatssämnen som möjligt. Speciellt mat som innehåller socker är skadlig för tänderna.

- Jag uppmanar kunderna att titta på matpåsens innehållsförteckning i butiken. Innehåller den tillsatsämnen som inte är specificerade är det bäst att lämna påsen på hyllan. Numera finns det också ett stort utbud på tillsatsfri mat, säger Malmström.

De behöver få tugga på ben. Att också sällskapshundar får använda sina tänder är viktigt― Tarja Malmström

Sarkiala är av annan åsikt när det gäller kostens betydelse. Enligt henne har inte kosten någon stor betydelse för om det bildas tandsten eller inte.

Några hundmatstillverkare har ändå utvecklat torrfoder som gör att hunden måste jobba lite mera med tuggandet i hopp om att minska på tandsten.

- Kanske det bildas lite mindre tandsten om det finns hårt att tugga på, men det är ingen stor skillnad, säger Sarkiala.

Enligt Sarkiala finns det också en annan sida av hårdtuggad mat och ben.

- Tuggandet av stora ben kan i värsta fall leda till tandbrott. Vi rekommenderar till exempel inte att ge stora märgben åt hundar eftersom någon av de stora kindtänderna kan gå sönder och man kan bli tvungen att ta bort den.

Mera samarbete

Enligt Malmström finns det några ambulerande personer som erbjuder ultraljudsvård. Malmström som driver en vårdinrättning för husdjur i Helsingfors åker ända till Uleåborg för att sköta tänder.

Tandvård kan hos en veterinär lätt kosta flera hundra euro. Malmström önskar att hon kunde göra mera samarbete med djurkliniker.

Malmström sköter bara tandsten och plack med hjälp av ultraljud. I fall hon i samband med tandvården märker att hunden har större problem med sin mun råder hon djurägarna att ta kontakt med en veterinär.

- Det har varit positivt att veterinärer på vissa orter har skickat patienter till mig. De har varit sjuka hundar som till exempel har hjärtfel som man helt enkelt inte kan söva. Jag vet att medicinerna och sövningspreparaten utvecklas men man kan inte söva en hund många gånger per år. Det är inte bra, säger Malmström.

Tandborsten är en billig veterinär― Tarja Malmström

Vården hemma viktig

Fastän Malmström och Sarkiala är av olika åsikter när det gäller effekten och tryggheten av ultraljudsvården och om kostens betydelse för tänderna är de båda eniga om att det är viktigt att sköta tänderna hemma. Det lönar sig också att regelbundet kontrollera tänderna.

Malmström och Sarkiala rekommenderar båda att man skulle gå igenom djurets tänder professionellt ett par gånger i året.

- Alltid då man besöker veterinären för till exempel vaccination kan man samtidigt be veterinären kolla tänderna, säger Malmström.

Både Malmström och Sarkiala tror båda på vården hemma av tänderna. Hundens tänder borde borstas dagligen med en mjuk tandborste och för ändamålet utvecklad tandkräm.

- Tandborsten är en billig veterinär, säger Malmström.

- Det är förstås ibland lättare sagt än gjort. Men jag uppmanar alltid hundägare att pröva. Speciellt kindtänderna är sådana som samlar tandsten. De här tänderna kan man borsta nästan utan att öppna ens munnen på hunden, säger Sarkiala.

Artikeln baserar sig på Freya-koiran haiseva hengitys paljasti ongelmia – koirien hammashoidot ultraäänen avulla herättävät kärkkäitä mielipiteitä skriven av Merja Siirilä på Yle Pohjanmaa.