Hoppa till huvudinnehåll

Norska stjärnan öser beröm över Pärmäkoski: ”I mina ögon är Krista den största favoriten”

Ingvild Flugstad Östberg åker skidor.
Ingvild Flugstad Östberg var 0,3 sekunder från segern på den andra etappen. (Arkivbild) Ingvild Flugstad Östberg åker skidor. Ingvild Flugstad Østberg

Inför Tour de Ski lyftes Ingvild Flugstad Östberg och Krista Pärmäkoski upp som favoriter då de allra tyngsta namnen som Therese Johaug och Charlotte Kalla inte skulle delta. Efter två etapper av sju är Östberg och Pärmäkoski trea och femma – men fortfarande favoriter i de flestas papper.

Ryska Natalia Neprjajeva leder totalt före amerikanska Jessica Diggins efter sprinten i Toblach och 10 kilometer fri stil med intervallstart. På tredje plats finns norska Ingvild Flugstad Östberg, som inte tycker hon är någon favorit trots att många är av annan åsikt.

– Jag anser inte att jag är en favorit, säger hon till Yle Urheilu.

– I mina ögon är Krista den största favoriten, fortsätter Östberg, som är en halv minut från täten och runt femton sekunder före femman Krista Pärmäkoski.

Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg efter Tour de Ski 2016.
Då Johaug (höger) inte deltar är det Östberg som bär Norges fana högt. Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg efter Tour de Ski 2016. Bild: All Over Press Ingvild Flugstad Østberg,Therese Johaug

Den tredje etappen åks på nyårsdagen i schweiziska Val Müstair och det är sprint det handlar om – etappen Pärmäkoski fasar för.

– Krista är tillräckligt bra i sprint och i Toblach kom hon nästan till final. Hon är verkligt bra i den sista backen och bra på både klassisk och fri stil, menar Östberg.

– Så jag skulle nog säga att Krista är den största favoriten. Hon är en fighter och jag tror att hon får fira under den här touren.

Krista Pärmäkoski tappade tredjeplatsen på slutet.
Pärmäkoski ser inte fram emot sprinten. Krista Pärmäkoski tappade tredjeplatsen på slutet. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Krista Pärmäkoski

Sprintkvalet kör i gång kl. 10.30 finsk tid och finalerna sänds i tv 2 kl. 12.55.