Hoppa till huvudinnehåll

Alarmmästare på Åland: Den värsta stormen jag har upplevt

”Den värsta stormen jag har upplevt”. Så beskriver alarmmästaren på Åland, Karl Nordlund, den storm som drog över Åland natten till onsdagen.

Vid en presskonferens på eftermiddagen informerade räddningsverket om att huvudvägarna börjar bli farbara. Man får röra sig utomhus, men iaktta största försiktighet. I mörkret ska man inte ge sig ut alls.

Räddningschef Lennart Johansson uppmanar ålänningarna att inte börja röja upp efter stormen själva, utan vänta på proffs.

Två bilar i diket på sidan om en väg, stormskadade träd ligger ett virrvar på andra sidan vägen
Så här såg det ut i Jomala i dag Två bilar i diket på sidan om en väg, stormskadade träd ligger ett virrvar på andra sidan vägen Bild: Nya Åland / Lehtikuva Jomala,Åland,stormskador,stormar (meteorologiska företeelser)

Han berättade vidare att det fortfarande är stora problem med telefonnätet, både det fasta och det mobila, och att detta drabbar särskilt äldre med trygghetstelefoner.

Klä dig varmt om det blir kallt inomhus

Han gav också råd till dem som länge tvingas vara utan el.

- Stäng om dej, stäng fönster och dörrar, klä dig varmt. Folk kan gärna hjälpa varandra och bjuda in varandra, sade han.

Dryg natt för frivilliga brandkåren

De frivilliga brandkårerna hade en arbetsam natt. För Simon Silén gick larmet efter midnatt så han har hållit på med trädröjning snart i ett dygn.

Många utan el

Vid 13.30 på onsdag eftermiddag var fortfarande 11 683 hushåll utan el. Det är en lejonpart av Ålands elandelslags 15 000 kunder. Fyra timmar, 17.30 senare var 10 000 hushåll fortfarande strömlösa.

Karta över alla hushåll som drabbats av elavbrott på Åland.
En karta över antalet elavbrott på Åland vid halv två på onsdag eftermiddag. Du kan följa med läget på el.ax Karta över alla hushåll som drabbats av elavbrott på Åland. Bild: el.ax Åland,Strömavbrott,stormar (meteorologiska företeelser),Stormen Aapeli

Jan Lindgren, elnätschef på Ålands elandelslag säger att det är svårt att uppskatta hur länge det kommer att ta innan alla hushåll har el.

- I morse var jag optimist och trodde det skulle gå fortare. Men nu tror jag inte att vi kommer vara klara förrän i morgon kväll.

Kullfallna träd vid en gårdsplan på Åland efter Stormen 2.1.2019
Stormens framfart i Ämnäs i Finströms kommun Kullfallna träd vid en gårdsplan på Åland efter Stormen 2.1.2019 Bild: Nya Åland / Lehtikuva Åland,stormskador,stormar (meteorologiska företeelser)

- Det är väldigt mycket träd som har ramlat och slagit sönder eller dragit omkull elstolpar och ledningar. Att resa stolparna eller dra tillfälliga elledningar blir ett massivt arbete.

På vissa områden är skadorna stora.

- Det blev ganska omfattande skador i skogen. På vissa ställen ser det ut som om man skulle ha kört omkull skogen med en schaktmaskin. Allt bara ligger.

Kvinna som står och tittar på en stor tallrot.
Många träd har tvingats ge vika för stormen. Den här tallen har fallit på Klinten i Mariehamn. Kvinna som står och tittar på en stor tallrot. Bild: Maria Antman Åland,stormar (meteorologiska företeelser),Stormen Aapeli

Prioriterar äldreboenden

På Ålands elandelslag har personalen varit ute sedan klockan 8 i dag på morgonen. Innan det var det för farligt att röra sig utomhus.

- Vi prioriterar de tätbebyggda områdena så att så många som möjligt så fort som möjligt ska få ström. Vi prioriterar också områden där vi vet att det finns äldreboenden. Det finns en handfull äldreboenden och en del har reservkraft, men alla har det inte.

Röjning av stormskador över ellinjer på Åland
Elmontörerna på Åland har ett digert jobb Röjning av stormskador över ellinjer på Åland Bild: Nya Åland / Lehtikuva Åland,stormskador,stormar (meteorologiska företeelser),Stormen Aapeli

Att stormen skulle bli så här kraftig hade man inte räknat med.
- Vi hade beredskap för stormen, men den blev klart värre än vad som utlovats.

Tyst i radion

Radiosändningarna från Ålands radio låg nere under onsdagsmorgonen, men nu har man lyckats få sändningarna igång igen. Varken Ålands radio eller räddningsverket lyckades få ut sina sändningar tidigare på morgonen.

Avbrottet i radiosändningarna berodde på problem med sändningsmasten i Smedsböle.

På förmiddagen hade största delen av huvudvägarna öppnat för trafik igen, medan mindre vägar återstår oröjda.

"Vi var ju förberedda, men..."

Läget på Åland har bokstavligen tagit folket med storm, berättar Nina Smeds.


- Jag kan inte minnas att det under de närmaste åren skulle ha blåst så kraftigt och ställt till med så här mycket.

En stor reklamgubbe har fallit utanför ett av köpcentren på Åland.
En reklamskylt som fallit i stormen utanför Maxinge köpcentrum på Åland. En stor reklamgubbe har fallit utanför ett av köpcentren på Åland. Bild: Ålands radio och TV/Rasmus Olin Åland,stormar (meteorologiska företeelser),Stormen Aapeli

- Det har ju förvarnats om att det här skulle vara exceptionellt på Åland och det var ju lite med bävan som vi tittade på väderrapporter både från Sverige och fastlandet igår när prognoserna visade hur orkanen drog fram över Åland. Vi var ju förberedda, men...

Du har själv tagit dig på jobb tidigt i morse, hur kändes det?

- Vi fick vakna extra tidigt. Jag blev väckt av vår redaktionschef, som bor längre bort från Mariehamn. Hon kommer inte hemifrån på grund av strömavbrott och nedfallna träd, så jag som bor lite närmare fick bege mig hit.

Jag kan inte minnas att det under de närmaste åren skulle ha blåst så kraftigt och ställt till med så här mycket― Nina Smeds

- Det är lätt obehagligt när vindarna är så kraftiga att man hela tiden är rädd att få träd över sig.

- När jag körde hit till jobbet och närmade mig radion så var det mycket kvistar och grenar som låg längs vägarna. Vi har en nyreparerad gata här utanför radion, där har bland annat trafikskyltar fallit omkull.

En mindre motorbåt ligger under vattenytan och en brygga har slitit sig i västra hamnen i Mariehamn under nattens storm.
En mindre motorbåt ligger under vattenytan och en brygga har slitit sig i västra hamnen i Mariehamn under nattens storm. Bild: Simon Sporre Åland,stormar (meteorologiska företeelser),Stormen Aapeli

Läs mera:

Rekordkraftiga vindar på 32,5 m/s uppmättes vid Kökar

Det häftiga vinterovädret som nådde Finland på nyårsafton har orsakat omfattande strömavbrott och tiotusentals hushåll är fortfarande utan el runtom i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes