Hoppa till huvudinnehåll

Benny Törnroos - en aktiv pensionist

Benny Törnroos har gjort sin livskarriär både som artist och redaktör. Han har varit programledare för underhållnings- och magasinprogram som Söndagsöppet och Fångad av en sång. Han är ett bekant ansikte i Svenskfinland, inte minst tack vare muminsången.

Jag träffar Benny för en pratstund i studiohuset i Böle där han medverkat i otaliga studioproduktioner. Hans främsta känsla är tacksamhet över att han haft ett jobb som aldrig känts som ett jobb. För Benny har arbetet varit både trevligt och givande.

I framtiden tänker Benny Törnroos fortsätta jobba och vill inte kallas för pensionär utan pensionist. Det här innebär att han fortfarande kommer att vara en bekant syn i den finlandssvenska musikvärlden.

På Yle har Benny njutit allra mest av att göra personporträtt på musiker. Programmen har lärt honom mycket om både människan och musiken.

- Det finns ofta stora kvaliteter hos skapande människor, som man inte hör eller förstår om bara hör ett slutresultat. Jag tänker på personer som Carola Standertskjöld och Lasse Mårtensson, båda har varit oerhört mångsidiga människor.

För sina personporträtt på finländska musiker har Benny Törnroos tilldelats fem Venla-statyetter. Han har varit noggrann med att hållas bakom kameran och ge allt ljus åt artisten. Men att han själv är kändis har varit en fördel.

- Jag har känt de här mänskorna före programmen har gjorts. Så jag har inte behövt berätta vem jag är, utan de har sagt okej eller nej.

Trots att Benny gillar att stå på scen, har han också njutit av att vara bakom kameran. Han har alltid varit intresserad av bildarbete och av själva hantverket att göra tv produktioner.

Det finns ofta stora kvaliteter hos skapande människor, som man inte hör eller förstår om bara hör ett slutresultat― Benny Törnroos

Mest känd är Benny Törnroos tack vare mumisångerna som han sjunger i animationsserien I Mumindalen både på finska och svenska. Sångerna har skrivits av den holländska låtskrivaren Pierre Kartner och översatts till 56 språk.

Benny Törnroos och muminvärldens invånare dansar och sjunger loss.
Benny Törnroos och muminvärldens invånare dansar och sjunger loss. Bild: Yle / Carmela Johansson benny törnroos

Att sjunga muminsånger har gjorts Benny berömd både i Finland och Sverige.

- Raden papapapaa är ju genialisk. Ettåringar lär sig den och hundraettåringar kommer ihåg den.

Benny Törnroos berättar att muminsångerna följer honom vart han än går och att han i fjol turnerat mer än någonsin. För det här året har han redan 40 konserter inbokade .

- Att vara pensionist innebär inte att man ska vila, utan att man ska hitta någonting meningsfullt, säger Benny Törnroos.