Hoppa till huvudinnehåll

Började med att mamman insjuknade i cancer – nu vann Sandra Jernström 100 000 euro för sin cancerforskning

En animerad bild av en cancercell som landat på någon annan cell i kroppen.
Var tredje person drabbas i dag av cancer. En animerad bild av en cancercell som landat på någon annan cell i kroppen. cancer

När Sandra Jernström fick höra att hon hade vunnit 100 000 euro för presentationen om sin cancerforskning förstod hon inte att det var sant. Först när hon ombads gå upp på scen insåg hon vad som hade hänt.

- Det var en overklig känsla att stå på scen och jag var säker på att prismotiveringen gällde en medtävlande.

- Men det är väl typiskt för många akademiker att tänka så. Att det är någon annan som måste vara bättre.

Vinstpotten från tävlingen som arrangerades av Skolar Awards ska gå till Jernströms pågående cancerforskning vid Karolinska Institutet i Sverige. Hon hoppas kunna utveckla cancerbehandlingen så att patienten får individanpassade läkemedel snabbare.

Sandra Jernström sitter i en grön fotölj, tidningar i bakgrunden.
Sandra Jernström säger att det finns många luckor att fylla när det gäller cancerforskning. Sandra Jernström sitter i en grön fotölj, tidningar i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Sandra Jernström

- I dag när man får cancer så är det ofta så att det bara finns några få läkemedel att välja mellan.

- Det beror på att allt sker genom kliniska studier och det går långsamt eftersom man måste prova medicinerna för varje specifik cancertyp innan de kan godkännas för just den typen, säger hon.

Om Jernströms metod visar sig fungera skulle det inte spela någon roll vilken cancertyp man har - allt skulle gå att testa direkt i labbet med de läkemedel som finns tillgängliga.

- Medicin för till exempel lungcancer kan för vissa fungera på urinblåsecancer, och det kunde man få svar på inom en vecka, säger hon.

Var tredje drabbas av cancer

Var tredje person drabbas av cancer. Det finns flera orsaker till att fallen ökar. Samtidigt har man blivit bättre på att identifiera cancer, människor lever längre och vi blir allt fler. Att det blev just cancerforskning för Jernström beror på flera sammanträffanden.

- Då jag skulle skriva min gradu fick jag platsen som forskningsassistent i ett projekt som handlade om cancer - samma typs cancer som min mamma hade drabbats av några år tidigare. Och på den vägen är jag, säger hon.

Jernström minns Pargas som en bra plats att växa upp i. Speciellt tycker hon att lärarna i de naturvetenskapliga ämnen var väldigt bra.

sjukhus rum
Även många barn drabbas i dag av cancer. sjukhus rum Bild: Yle/Carolina Husu barn (familjemedlemmar),sjukhus,Helsingfors,nya barnsjukhuset

- Först tänkte jag bli läkare men insåg så småningom att jag ville jobba med att utveckla nytt. Då blev det forskningsområdet i stället, säger hon.

Jernströms forskning går ut på att behandla cancer, och hon anser att det är minst lika viktigt att fortsätta forska i varför cancer uppstår.

- Extremt intressant forskning skulle vara att fokusera på orsakerna. Jag respekterar verkligen de som ägnar sig åt det här för det är oerhört svårt, säger Jernström och fortsätter med att kasta fram en fråga.

- Vad är det med en persons gener som gör att hen får cancer trots att hen levt exakt likadant som en annan som inte får cancer?

Att cancer berör nästan alla människor mer eller mindre direkt tror Jernström är en orsak till att hon vann tävlingen.

- Alla tävlande hade superbra idéer men jag tror att en orsak till varför jag vann är att cancer är något som berör så många. En av juryns motiveringar var också att om det här fungerar så kommer det att ha stora effekter långt in i framtiden, säger Jernström.

Pitchen gör det lättare att förklara

Att presentera sin forskning under en tre minuter lång pitch för en stor publik är inget som passar alla. Men för Sandra Jernström var det ett fungerande koncept.

- Det är utmanande och inte så enkelt att förklara något så komplicerat på så kort tid. Normalt skickar man sin bidragsansökan på 50-sidor till någon kommitté, och det är inte heller riktigt min grej, säger hon.

Person tänder en cigarett.
Rökning ökar risken för att drabbas av cancer. Person tänder en cigarett. Bild: Unsplash rökning

I och med att hon har kokat ner hela sitt forskningskoncept till en kort presentation är det nu enklare att förklara vad den går ut på även i andra sammanhang.

- Det är sällan man får chansen att presentera sin forskning för en bred publik, men i det här evenemanget var det halva poängen. Nu är det enklare att förklara det så att folk på riktigt tänker 'Oj vad intressant!', säger hon.

De 100 000 euro som Jernström vann kommer att gå till att anställa en kollega till cancerprojektet så att arbetet kan framskrida snabbare.