Hoppa till huvudinnehåll

Färjor står och långtradare krockade i stormen

Stormen slog till i Pargas
Stormen slog till i Pargas Bild: Yle/Linus Hoffman snöyra storm

På färjepasset mellan Nagu och Korpo var trafiken avbruten på grund av stormen.

Färjan slutade gå vid halv 4-tiden på onsdag morgon. Först efter klockan 11:30 började färjan trafikera igen, men på grund av det svåra vädret går färjan utan tidtabell.

Också trafiken mellan Korpo och Norrskata har haft avvikande tidtabell. Turen klockan 7:15 till Norrskata kördes inte alls, utan Mergus började köra först efter klockan 9:40 igen.

Förbindelsefartyget Falkö på Nagu norra rutt trafikerar inte alls på onsdag morgon.

Sverigefärjorna Galaxy och Amorella lät i natt bli att gå in till Långnäs, men de anlände i normal tid till Åbo på morgonen.

Två långtradare krockade

Med stormen kommer också snö, och det är varning för mycket dåligt väglag i dag.

På riksväg 10 inträffade en trafikolycka i Tarvasjoki i Sankt Mårtens, där en långtradare körde in i baken på en annan långtradare och sedan åkte ner i diket. Olyckan inträffade vid 7-tiden på morgonen.

Den ena chauffören skadades och fördes till vård.

Trafiken från Tavastehus mot Åbo leddes först via en omväg, men stängdes sedan helt av då man lyfte upp långtradaren. Vägen öppnades på nytt först efter klockan 10.

På riksväg 9 åkte en långtradare av vägen i Loimaa strax före klockan 9. De två personerna ombord klarade sig oskadda. Trafiken stördes under förmiddagen av olyckan.

På Åland uppmanar polisen trafikanter att inte bege sig ut på vägarna och stanna hemma.

Både på Hammarlandsvägen och på Lemlandsvägen har flera träd fallit på vägbanan och blockerar vägarna.

Massor av elavbrott

Som mest har upp till 80 000 hushåll varit utan elektricitet i hela Finland.

I Pargas drabbades över 3 700 hushåll, bland annat hela Iniö och stora delar av Houtskär, Korpo och Nagu. Också Ålön, Kirjalaön och Pargas södra skärgård var utan ström.

I Kimitoön var som mest drygt 1 000 hushåll utan el i Västanfjärd, Vestlax och Dalsbruk. Också skärgården drabbades av strömavbrott.

I Åbo drabbades hushåll i Runsala, Jänessaari, Maanpää, Beckholmen och Särkilax av strömavbrott under förmiddagen. Åbo Energi uppskattade att felen skulle vara reparerade klockan 12:10.

På Åland var som mest 14 000 utan el, det vill säga nästan hela Åland förutom Mariehamn.

Som mest blåste det i natt 40,1 meter i sekunden i vindbyarna, vilket är troligen vindrekord för Finland, uppger Meteorologiska institutet.

Artikeln har uppdaterats under dagen.

Läs mera:

Tuff natt för illamående passagerare på kryssningsfartygen - i skärgården har elavbrott och träd på vägarna ställt till det för invånarna

Stormen har ställt till det både till havs och på landbacken. Passagerare på kryssningsfartygen har haft en kämpig natt. I Nagu skulle man ha behövt motorsåg för att ta sig fram längs med vägarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland