Hoppa till huvudinnehåll

Lång väg till täten får Pärmäkoski att tala om ”mirakel” – experten Jauhojärvi efterlyser bättre taktik: ”Hon slösade krafter i onödan”

Krista Pärmäkoski åker skidor.
Pärmäkoski har inte haft det lätt i Tour de Ski. Krista Pärmäkoski åker skidor. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Det var seger som gällde och Krista Pärmäkoski hade för avsikt att knappa in på inte minst Ingvild Flugstad Östbergs försprång i Tour de Ski. Efter en aggressiv start tog krafterna ändå slut lite för tidigt – och nu är läget värre än inför 10-kilometersloppet i Oberstdorf.

En och en halv minut till ledande Östberg med tre etapper kvar, det är Pärmäkoskis läge i Tour de Ski. Hon är femma totalt.

– Det är en väldigt stor marginal men visst kan mirakel ske. I Val di Fiemme har vi ännu en tävling med klassisk teknik, säger Pärmäkoski, och syftar på tävlingen som ska vara en av hennes starkare.

– Jag tycker att skidorna hade bra fäste och det gjorde mig självsäker. Men det råkade finnas några bättre åkare, säger Pärmäkoski om hur hon inte kunde hålla sig i början.

Hon tyckte det gick för långsamt och ville göra något åt saken, så hon åkte upp för att dra gänget. Risken lönade sig inte den här gången.

Inför morgondagens jaktstart har hon planerat samarbete med amerikanskan Jessica Diggins, de ska dra turvis.

– Från och med nu ska jag åka fort i varje lopp och så ser vi vad läget är inför den sista etappen sedan. I morgon samarbetar vi med Diggins och i Fiemme försöker vi ta bonussekunder.

”Maskinen började hosta”

Pärmäkoskis taktik har fått ris på hemmaplan. Yle Urheilus längdåkningsexpert Sami Jauhojärvi är inte helt övertygad – han tycker Pärmäkoski slösade sina krafter i början.

– Efter att ha åkt i dylika förhållanden själv några gånger kan jag säga att Krista Pärmäkoski gjorde ett litet taktiskt misstag på första varvet. Hon gick upp för att dra och försökte till och med komma loss – och slösade sina krafter i onödan, säger Jauhojärvi.

Sami Jauhojärvi.
Jauhojärvi har lång erfarenhet av längdåkning som idrottare. Sami Jauhojärvi. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Sami Jauhojärvi

Inte nog med att Pärmäkoski inte skulle ha gått in för att dra i början, Jauhojärvi tycker också att jakten på bonussekunder var överdriven.

– Pärmäkoski försökte hela tiden ta bonussekunder och efter det började maskinen hosta. Det ledde till för mycket mjölksyra. Också i mål kunde man ha fått 15,10 eller 5 bonussekunder, menar Jauhojärvi.

I morgon fortsätter Tour de Ski med 10 kilometer jaktstart med fri stil.

Läs också