Hoppa till huvudinnehåll

Rapport om flygolyckor vittnar om säkerheten hos kommersiella flyg

Vrakdelar efter flygolyckan i Schweiz den 5 augusti 2018.
Vrakdelar efter flygolyckan i Schweiz den 5 augusti 2018. Vrakdelar efter flygolyckan i Schweiz den 5 augusti 2018. Bild: EPA-EFE/CANTONAL POLICE OF GRISONS Schweiz,flygolyckor,Junkers Ju 52/3m

Enligt en rapport om flygolyckor för 2018 blir kommersiella flyg säkrare med åren.

Organisationen The Aviation Safety Network har publicerat sin rapport om olyckor som lett till dödsfall år 2018. Jämfört med 2017 ökade olyckorna med fem stycken. Dödsfallen ökade från 44 till 556.

Trots det menar ASN att 2018 var ett av de säkraste åren någonsin för kommersiella flyg.

År 2018 hamnar på tredje plats när det gäller antal olyckor och på nionde plats gällande dödsfall. Det säkraste året som kommersiella flygbolag upplevt var 2017 då det skedde 10 olyckor och totalt 44 dödsfall.

Tolv av olyckorna förra året var passagerarplan och tre var fraktplan. Tre av olyckorna orsakades av flygbolag som är svartlistade i EU.

En första inspektion av den trasiga flygplansmotorn på flygplatsen i Philadelphia.
I USA exploderade motorn på ett Boeing 737-700 flygplan. En första inspektion av den trasiga flygplansmotorn på flygplatsen i Philadelphia. Bild: EPA-EFE/NTSB flygolyckor

Enligt ASN har det hela tiden blivit säkrare att flyga. Harro Ranter, vd för ASN, menar att om olycksnivån hade varit samma som för 10 år sedan hade vi haft 39 olyckor med dödsfall.

Flest dödsfall i Indonesien

Bland de olyckor som skedde 2018 hade olyckan i Indonesien i oktober flest dödsfall. Andra olyckor som skedde var bland annat: Ryssland och Iran i februari, Nepal i mars, USA i april samt Kuba i maj och augusti.

Orsakerna till krascherna varierar och enligt ASN kraschade två av planen strax efter starten, nio av planen kraschade medan de var i luften, två plan kraschade medan de var på väg att landa och två plan kraschade i samband med landningen.

ASN listar endast olyckor med plan som är registrerade för 14 eller fler passagerare och militära plan listas inte alls. Ifall militära plan skulle tas med i statistiken skulle dödsfallen stiga till 917 och olyckorna till 25.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes