Hoppa till huvudinnehåll

Demokraterna tar makten av Trump och försöker åtgärda budgetkaos och stängda myndigheter

TV-mikrofonerna riktas mot president Trump under regeringssammanträdet.
Ovanligt många i Trumps kabinett är tjänstförrättande. Trump gjorde som vanligt regeringssammanträdet till en presskonferens TV-mikrofonerna riktas mot president Trump under regeringssammanträdet. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Trumps kabinett,presskonferens,Vita huset,mikrofoner

I USA samlas den nyvalda kongressen i dag till sina första möten, nu med demokratisk majoritet i representanthuset. Samtidigt går budgettvisten vidare på sin trettonde dag. Det drabbar 800 000 offentligt anställda.

År 2019 börjar som 2018 slutade i amerikansk politik. Kaos.

Demokraterna vill fortfarande inte bevilja några pengar åt president Trump för att bygga muren mot Mexiko. Det blev klart vid onsdagens möte mellan presidenten och representanterna för båda partierna.

Jobb utan lön för många

800 000 offentligt anställda drabbas av nedstängningen av myndigheterna. Det finns ingen budget och därmed inga pengar för verksamheten.

De anställda blir utan sina lönebesked, vare sig de är permitterade eller tvingas arbeta. Endast de nödvändigaste uppgifterna sköts vid det tiotal förvaltningsområden som drabbas.

Budgettvisten gäller bland annat justitieministeriet och verksamheten vid fängelser, gräns- och kustbevakning, katastrofmyndigheter och räddningstjänst.

Skylten förklarar att Smithsonianmuseerna i Washington är stängda p.g.a. shutdown.
Stängt. Museerna i Washington har inte pengar för att betala personalen, som permitteras. Skylten förklarar att Smithsonianmuseerna i Washington är stängda p.g.a. shutdown. Bild: AFP / Lehtikuva shutdown,Presidentval i USA,Smithsonian Institution

Drabbar runtom i USA

Också verksamheten vid myndigheter som handlägger jord- och skogsbruksförvaltning, bostadsförvaltning och transporter drabbas.

Rymdstyrelsen Nasa är delvis stängd.

De statliga museerna är nu stängda i Washington DC när pengarna är slut. Några nationalparker drivs med frivilliga krafter, men de måste också stänga snart.

Allt detta för att president Donald Trump inte vill förlora ansiktet, och demokraterna inte längre vill vika för Trumps vilja.

Ensam jul för Trump

I ett möte några veckor före jul sade Trump att han tar ansvaret om budgetbeslutet inte kan godkännas. Nu säger han ändå att det är demokraternas fel att förhandlingarna har strandat.

- Jag satt hela julaftonen ensam i Vita huset och väntade på att någon skulle komma och förhandla, mullrade presidenten vid ett pressmöte i anslutning till sitt regeringssammanträde på onsdagen.

Men ingen kom, noterade presidenten, som sade sig ha folket bakom sig i kravet på ett effektivare gränsskydd.

Cyklisterna får väja för skräpet som hopar sig vid Vita huset.
Sophämtningen drabbas också vid Vita huset när myndigheterna inte har någon budget. Cyklisterna får väja för skräpet som hopar sig vid Vita huset. Bild: AFP / Lehtikuva Vita huset,shutdown,Nedskräpning,cyklar

Demokraternas segerdag

Demokraterna vet att de hade folkets majoritet bakom sig i mellanårsvalet. De tar i dag över majoriteten i representanthuset.

Omedelbart efter att Nancy Pelosi har valts till talman kommer demokraterna med några lagförslag som tidigare har godkänts av republikanerna.

I ett normalt parlamentariskt system skulle det vara svårt för presidenten att säga nej till förslaget från de egna partiledarna i det republikanska partiet. Men med president Trump är allt annorlunda.

Alla utom en vill avsluta konflikten

Förslaget från demokraterna går ut på att godkänna budgeten för ministeriet för inrikes säkerhet till den 8 februari, utan pengar till muren. Men förhandlingarna skulle fortsätta.

De andra drabbade ministerierna skulle få sina pengar beviljade fram till slutet av september.

Republikanerna har tidigare stött förslaget. Men när det är klart att Trump skulle lägga in veto anses förslaget dödfött.

Källor i Vita huset säger till amerikanska medier att Trump har medgett att han skulle framstå som fånig och därför inte kan godkänna förslaget.

"Republikanerna känner hettan"

De senaste dagarna har Trump yvigt distraherat den politiska debatten.

Vid ett regeringssammanträde på onsdagen kom han med flera påståenden gällande både inrikes- och utrikesfrågor som omedelbart avvisades som felaktiga. Han hävdade också att det var han som gav sparken åt sin försvarsminister James Mattis.

Enligt demokraternas senatsledare Charles Schumer känner republikanerna att det nu hettar.

- Det hjälper inte presidenten eller republikanerna att vara ansvariga för stängningen, sade Schumer efter mötet i Vita huset på onsdagen. Nu ger demokraterna dem en chans att avsluta denna stängning, i stället för att hålla förvaltningen som gisslan.

Porträttfoto av leende Nancy Pelosi med högerhanden i vädret.
Demokraternas Nancy Pelosi återfår idag posten som talman i representanthuset. Porträttfoto av leende Nancy Pelosi med högerhanden i vädret. Bild: AFP / Lehtikuva Nancy Pelosi,politiker,USA,Gest

Ytterkrafterna drar?

Trump har kritiserat demokraternas ledande politiker Nancy Pelosi för att hon inte vågar kompromissa, av rädsla för de nya vänsterkrafterna i demokratpartiet.

Å andra sidan har Trump också ändrat sina beslut flera gånger på grund av kritik från högersidan.

Den illegala invandringen och muren är en fråga om rikets säkerhet och hör till de viktigaste vallöftena för Trump.

Krismöte, men olika agenda

Därför hölls mötet mellan demokraterna och republikanerna i Vita husets kommandocentral "Situation room", där de viktigaste och hemligaste kriserna avhandlas.

Enligt Foxnews rapportering från mötet var demokraterna inte intresserade av att höra presentationen om läget vid sydgränsen, som gavs av ministern för inrikessäkerhet Kirstjen Nielsen. De ville hellre debattera budgetkonflikten och öppna myndigheterna igen.

President Trump har varnat för att det kan bli en långt utdragen konflikt. Han har kallat politikerna till sig igen på fredag.

Källor: Washington Post, Politico, CNN, MSNBC, AP, Foxnews

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes