Hoppa till huvudinnehåll

HS: Lejonlotsen Jussi Ahokas blev pappa för tredje gången under skrällnatten i Kanada: "Kanske jag tar en cognac"

Jussi Ahokas bakom bänken för Finland.
Jussi Ahokas bakom bänken för Finland. Jussi Ahokas bakom bänken för Finland. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Jussi Ahokas,junior-VM i ishockey,Junior-VM i ishockey 2019

Samtidigt som Finland sensationellt slog ut Kanada vid junior-VM i ishockey blev lagets tränare Jussi Ahokas far till ett friskt gossebarn. Barnet är familjens tredje. "Kanske jag tar en cognac" var svaret på frågan om hur Ahokas tänker dubbelfira.

Toni Utunen blev stor segerhjälte för Finland, när han i förlängningen sköt in 2–1-pucken i Vancouver.

Under samma natt som kvartsfinalen spelades fick tränaren Jussi Ahokas glädjebesked från hemlandet, då hans fru födde en frisk pojke, familjens tredje barn.

Ahokas fick beskedet snabbt efter segermatchen via telefon.

– Det här är ett jobb där det är svårt att vara pappaledig, konstaterar Ahokas.

Natten blev onekligen minnesvärd för den tidvis kritiserade lejonlotsen, men på frågan hur han tänker fira tillökningen och semifinalplatsen kom svaret snabbt.

– Kanske jag tar en cognac med anledning av sonen. Man kan inte börja gå med rocken öppen, det gäller att fokusera på videon från Schweiz-matchen näst, säger Ahokas till hs.fi.

Finland kommer att möta Schweiz i semifinal natten mellan fredag och lördag.

I den andra semifinalen möts USA och Ryssland.

Läs mera:

Juniorlejonen vinnare efter jättedrama – kvitterade i slutminuten, fällde Kanada i förlängning

För första gången i hockeyhistorien blir Kanada utan medalj i en VM-turnering på hemmaplan. Finland möter Schweiz i semifinalen i JVM efter osannolik dramatik i kvarten. 2–1 till Juniorlejonen efter förlängning och en avslutning som saknar motstycke.

Läs mera:

Otippade segerskytten tystade sin framtida hemmaarena: ”Jag förstod först inte vad som hände”

Namnet Toni Utunen har inte direkt varit på allas läppar, när diskussionen kring Finlands lag vid junior-VM i ishockey kommit på tal, men i kvartsfinalen mot Kanada stal han showen med sitt sena segermål.

Läs mera:

Christoffer Herberts: Slitet gav seger – nu vet Juniorlejonen vad som krävs för att ha tur

Visst såg hockeygudarna till att Finland hade tur under den vilda vändningen i Vancouver. Men det är svårt att tänka sig ett gäng som skulle ha förtjänat studsarna mer än det här laget, som hanterat motgångarna genom att kavla upp ärmarna och jobba lite hårdare, skriver Yle Sportens kommentator efter kvartsfinaldramatiken.