Hoppa till huvudinnehåll

Lekfull kortlek, ny webbplats och lokala evenemang då Raseborg firar 10 år

En bild på en kvinna som tittar på en datorskärm.
Lotta Lerviks kikar på de kort som kommer att finnas med i kortpacken. Det var svårt att välja ut vilka bilder som skulle platsa i kortleken eftersom man lätt hade kunnat välja 100 motiv, förklarar hon. En bild på en kvinna som tittar på en datorskärm. Bild: Yle / Anna Björkqvist Raseborg,Organisation,webbplats,datorer,Kortlek,Utvecklingschef,Raseborg 10 år

Raseborgs stad och lokala aktörer delar på ansvaret då staden firar 10 år.

- Jubileet firar vi hela året, lite så som när Finland firade 100 år, säger tf utvecklingschef Lotta Lerviks.

Jubileumsåret kör igång med öppet hus på Ekåsen den 17.1. Då kan invånare bekanta sig med det nya stadshuset.

- Många är ivriga att komma hit och titta hur det har ändrats. Det kan vara folk som har jobbat här eller har bekanta som har varit här, eller sådana som vill se hur staden ser ut som organisation.

En kvinna står i ett kafferum med gult golv och gråa väggar.
Tf utvecklingschef Lotta Lerviks trivs i de nya utrymmena i Ekåsen - nu när allt är samlat på ett ställe blir det mindre tid i bilen, åkandes mellan de olika delarna av staden. En kvinna står i ett kafferum med gult golv och gråa väggar. Bild: Yle / Anna Björkqvist Raseborg,Organisation,Utvecklingschef,ekåsen

Som en del av firandet kommer stadens webbplats att få ett ansiktslyft. Raseborg ska införa en ny visuell linje.

- Vi har nu sett likadana ut i tio år och vi tyckte att det var dags att göra en liten uppfräschning och göra vår visuella linje mera användbar. Till exempel vanlig skyltning och evenemangsannonsering är hemskt olika, säger hon.

en bild på raseborgs stads första sida.
Snart kommer den här framsidan att vara ett minne blott. en bild på raseborgs stads första sida. Bild: Yle / Anna Björkqvist webbplats,raseborgs stad

Man har också byggt upp en bildbank som lokala fotografer har bidragit till. Bilderna kommer att användas på webbplatsen, i tryck, på sociala medier och även i den kortlek som staden ska göra 10-årsjubileet till ära.

- Vi funderade först på att skriva en bok, det gjordes en för 10 år sedan när Raseborg föddes. Den har varit användbar och är det fortfarande.

- Boken är ändå en ganska tung gåva att ge åt våra gäster så nu blir den (kortleken) en fysiskt lättare och också på annat vis lättare gåva då den går att spela med, säger Lerviks.

Kortlekens bilder är tagna från olika platser i staden och har olika teman. De representerar ändå alla på sitt eget vis Raseborgs första 10 år.

En bild på ett kort som har en bild på vinterbad i Ekenäs
Korten ska representera Raseborgs olika delar. En bild på ett kort som har en bild på vinterbad i Ekenäs Bild: Raseborgs stad Kortlek,Jubileum,spelkort,Raseborg 10 år
En bild på ett kort som föreställer en julmarknad i Raseborg
En del kort handlar om evenemang medan andra handlar om företagsamheten i staden. En bild på ett kort som föreställer en julmarknad i Raseborg Bild: Raseborgs stad Kortlek,Jubileum,spelkort,Raseborg 10 år
En bild på ett kort som föreställer en höstmarknad i Raseborg
Staden hoppas att kortleken också ska bli en turistprodukt. En bild på ett kort som föreställer en höstmarknad i Raseborg Bild: Raseborgs stad Kortlek,Jubileum,spelkort,Raseborg 10 år

- Det svåraste har varit att avgränsa. Det finns så hemskt mycket fina saker som vi skulle vilja ta upp i kortleken.

Kortleken är ännu inte tryckt men ska vara klar i månadsskiftet januari-februari. Det är ännu oklart vad den kommer att kosta och var den kommer att säljas.

En jubileumssatsning som kommer att synas i naturen är en uppfräschning av Läppträsket i Karis.

- Det kommer lite nya skyltar och spångar. Det är något som vi hoppas få färdigt till sommaren, säger hon.

Ordnar inget stort evenemang

Staden har beslutat att inte ordna något jättestort evenemang för att uppmärksamma jubileet.

- Det som är lite för alla brukar bli inget för någon. Istället så blir det så att de evenemang som ordnas, ordnas med temat Raseborg 10 år i bakhuvudet.

Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs.
Om somrarna ordnas det många evenemang i Raseborg. Toto uppträdde på Juli Festivalen i Ekenäs. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,Toto,stallörsparken

Även aktörer utöver staden har visat intresse för att vara med och uppmärksamma Raseborgs 10-årsjubileum.

- Det har funnits ganska stort intresse för att vara med på ett hörn. Men vad man vill göra har ännu inte utkristalliserat sig. Vi har öppnat en kategori som heter Raseborg 10 år i vår evenemangskalender på webben så alla som vill ordna något specifikt för Raseborg 10 är välkomna att sätta in det där.

Vad gör evenemangen till särskilda "Raseborg 10-evenemang", så att det inte bara blir så att man sätter en stämpel på dem? Vad gör dem till jubileumsevenemang?

- Det kan hända att man inte tänker på det desto mera som besökare. Men till exempel på bokkalaset kommer vi att ha många lokala författare och kanske också några som har skrivit om sådant som hänt under de här tio åren. Man kan också ta in lite äldre böcker och återupptäcka dem i stället för att bara koncentrera sig på det helt aktuella.

Karin Erlandsson intervjuar Eiríkur Örn Norðdahl på Bokkalaset i Ekenäs 2016.
Arkivbild. Bokkalaset 2016. Karin Erlandsson intervjuar Eiríkur Örn Norðdahl på Bokkalaset i Ekenäs 2016. Bild: Yle/Marit Lindqvist Karin Erlandsson,Eiríkur Örn Norðdahl,bokkalaset 2016

Även skolorna och daghemmen ordnar sina egna 10-årsevenemang.

- Jag ihåg att då vi slogs samman till Raseborg var det jätteviktigt att vi blev Raseborg, åtminstone i det dagis där min son gick. Min son pratade hemskt mycket om det, dels om Karis men också om Raseborg.

- I och med att man pratar om Raseborg så kommer det lokala intresset fram och att man är från en viss by och det här finns hos oss, men vi är också från Raseborg. Man sätter också Raseborg på kartan. Den här diskussionen i dagisar och skolor är viktiga och det är något man alltid borde komma ihåg, men vid ett jubileum blir det kanske extra viktigt.

Yle Västnyland deltar i Raseborgs 10 års firande med be sina lyssnare och läsare att lägga bilder på Instagram på sina smultronställen i Raseborg med hashtaggen #❤RASEBORG.

Inga stora ekonomiska satsningar

Jubileum kan ofta innebära stora kostnader för till exempel en förening. Stadens kassa har ofta inte visat ett gott resultat i slutet av året. Man kommer därför inte att satsa desto mera pengar på jubiléet.

- Vi gör snarare de saker som vi ändå skulle göra, men med temat Raseborg 10 år. Eftersom vi alla vet hur ekonomin ser ut är det onödigt att slösa alltför mycket på festligheter. Man kan festa, men det behöver inte vara så dyrt.

Den nya hemsidan och visuella linjen kostar förstås lite, men den kommer å andra sidan att vara i bruk under många år, säger tf utvecklingschef Lerviks.

Firandet får oss att tänka på vår ort

Men varför ska vi egentligen fira Raseborgs 10-årsdag?

- Det har ju hänt massor på tio år. Man ser det säkert ur olika synvinklar beroende på om man är invånare eller jobbar inom staden. Personligen upplevde jag det som en positiv sak att bli del av en större helhet.

Innan Raseborg blev till arbetade Lerviks som kulturarbetare i Karis och innan dess på Ekenäs kulturbyrå.

- Från att ha varit en och en halv person som bollade idéer så var vi plötsligt fyra och det gick jättesnabbt framåt. Det upplever jag också att gäller på andra avdelningar, då man är flera som kan bolla idéer och rensa bort dåliga idéer. Som personal inom Raseborgs stad tycker jag att det är värt att fira.

En bild på ett hus i vinterlandskap.
Raseborgs nya stadshus En bild på ett hus i vinterlandskap. Bild: Yle / Anna Björkqvist Raseborg,Västnyland,ekåsens huvudbyggnad

Hon är dessutom glad att få fira i det nya stadshuset. Lerviks tycker också att det finns orsak att fira som invånare.

- Som invånare så tycker jag att vår stad är passligt stor och passligt liten. Ibland behöver man köra 20 minuter men det är inte hemskt långt. Du kommer inte på 20 minuter från Skatudden till Operan i Helsingfors. Allt finns inom räckhåll här. Det här är de tio första åren och nu börjar vi stå på egna ben så det känns bra.

Information om jubileumsfirandet kan intresserade hitta i händelsekalendern, via medierapportering och på Raseborgs stads sociala medier såsom Facebook och Instagram.

Läs också