Hoppa till huvudinnehåll

Otippade segerskytten tystade sin framtida hemmaarena: ”Jag förstod först inte vad som hände”

Toni Utunen spelar JVM 2019.
Toni Utunen har avgjort förr också. Toni Utunen spelar JVM 2019. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland junior-VM i ishockey,Junior-VM i ishockey 2019,Toni Utunen

Namnet Toni Utunen har inte direkt varit på allas läppar, när diskussionen kring Finlands lag vid junior-VM i ishockey kommit på tal, men i kvartsfinalen mot Kanada stal han showen med sitt sena segermål.

Utunen är ingen van målskytt.

De facto har Tappara-backen och Hermes-junioren inte gjort ett enda mål i ligan för Tappara den här säsongen (eller någon annan säsong för den delen).

– Det var bra läge för första målet att komma, säger Utunen till Yle efter skrällsegern över Kanada.

Visserligen har Toni Utunen gjort viktiga landslagsmål förr också. När Finland vid U18-VM 2017 tog sig till final var det just Utunen som avgjorde i förlängningen mot Ryssland.

Också då gjorde han ett 2–1 segermål med ett skott från blåa linjen.

Utunen gjorde segermålet vid tiden 65.17 i förlängningen på passning av Aleksi Heponiemi och Aarre Talvitie.

Till saken hör att Utunen är NHL-draftad av Vancouver Canucks, vars hemmaarena kvartsfinalen spelades i.

Segern i förlängning ställer Finland mot Schweiz i semifinal, och för första gången någonsin missar Kanada medalj vid ett hemmamästerskap.

– Jag förstod först inte vad som hände. Småningom börjar det gå upp för mig vilket viktigt mål det är för mig och för laget, fortsätter Utunen.

Finlands semifinal spelas natten mellan fredag och lördag finsk tid, och istället för Sverige blir det sega Schweiz som står för motståndet.

– Vi har ett alldeles fantastiskt lag. Idag kunde man stundvis se vilken vår verkliga kapacitet är när vi litar på oss själva och kan spela avslappnat

Läs mera:

Christoffer Herberts: Slitet gav seger – nu vet Juniorlejonen vad som krävs för att ha tur

Visst såg hockeygudarna till att Finland hade tur under den vilda vändningen i Vancouver. Men det är svårt att tänka sig ett gäng som skulle ha förtjänat studsarna mer än det här laget, som hanterat motgångarna genom att kavla upp ärmarna och jobba lite hårdare, skriver Yle Sportens kommentator efter kvartsfinaldramatiken.

Läs mera:

Juniorlejonen vinnare efter jättedrama – kvitterade i slutminuten, fällde Kanada i förlängning

För första gången i hockeyhistorien blir Kanada utan medalj i en VM-turnering på hemmaplan. Finland möter Schweiz i semifinalen i JVM efter osannolik dramatik i kvarten. 2–1 till Juniorlejonen efter förlängning och en avslutning som saknar motstycke.

Yle visar båda semifinalerna natten mellan den 4 och 5 januari. Matchen USA – Ryssland börjar klockan 23.00 och Finland – Schweiz har nedsläpp 03.00. Matcherna i Yle TV2 och på Yle Arenan med svenskt referat av Christoffer Herberts.