Hoppa till huvudinnehåll

Stormen orsakar stora förluster för skogsägare

Fallna träd längs vintrig väg.
Fallna träd längs vintrig väg. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund stormar,stormskador,Stormen Aapeli

Nyårsstormen har fällt en hel del träd i skogen. Speciellt Vasa, Korsholm, Malax och Korsnäs är hårt drabbade. Om skogsägare inte har en stormskadeförsäkring kan vindfällena innebära stora förluster.

Stormen Aapeli som drog över Österbotten och i princip hela Finland natten till onsdag har orsakat stora skador på träd och skogar i Österbotten.

- Det är nog stora skador, mycket mera än vad det var på midsommaren. Mängden är svår att säga i det här läget. Det tar flera veckor innan det klarnar, konstaterar fältchef Anders Hjortman på Skogsvårdsföreningen Österbotten.

I somras stormade det rejält under midsommarhelgen och även då fick skogsägarna ta itu med vindfällen. Det positiva med stormen Aapeli är att skogsägarna nu har mer tid att ta hand om skadorna. Skogsägare i Södra Vallgrund: Midsommarstormen orsakade stora skador

- Nu har vi hela vintern på oss att ta reda på vindfällena. De behöver ju tas om hand, eftersom dödved måste ut ur skogen före sommaren på grund av risk för skadeinsekter, säger Hjortman.

Dyrt att få ut vindfällen ur skogen

Enligt Hjortman kan virket ännu användas som massaved, men också som timmer om träden inte är spjälkta. Trots det har stormen medfört stora förluster för skogsägarna.

- En del träd har gått av och på det viset blir det kvalitetsförluster. Sedan är det betydligt dyrare att ta det här virket ur skogen än vid normal avverkning.

Hur stora kostnader talar vi om?

- Det beror mycket på hur grova träd som har fallit. Men nog får man räkna med att det kostar mellan 20 och 35 euro per fast kubikmeter.

- Om man har stormskadeförsäkring på skogen så täcker det förstås tilläggskostnaderna och kvalitetsförlusterna.

En del virke kan gå åt som energived

Hjortman tror att det finns avsättning för virket även om en stor del skog skulle ha skadats.

- Problemet är att hitta kapacitet att plocka ut vindfällena eftersom det inte kommer så mycket kubik per dag och industrin ska ha virke hela tiden. Men vi ska hoppas att det går. Förstås finns det avsättning för virket som energived också.

För den som har stormskador i sin skog har Skogsvårdsföreningen publicerat ett litet hjälpmedel på sin webbsida om hur man ska värdera skadorna.