Hoppa till huvudinnehåll

Svenska storsmällen: Juniorkronorna föll sensationellt mot Schweiz, missar semi för första gången på 13 år

Sverige åker hem från JVM utan medalj efter en sensationell förlust mot Schweiz.
Sverige åker hem från JVM utan medalj efter en sensationell förlust mot Schweiz. Sverige åker hem från JVM utan medalj efter en sensationell förlust mot Schweiz. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Sveriges herrjuniorlandslag i ishockey

Tolv år i rad hade Juniorkronorna varit bland de fyra bästa i juníor-VM i ishockey. Den strålande svenska semifinalsviten fick ett minst sagt snöpligt slut. Schweiz skrällde och vann kvartsfinalen med 2–0.

Det handlar om en av de största överraskningarna i JVM:s historia.

I gruppspelet i junior-VM har Sverige vunnit 48 raka matcher, och laget har spelat i minst semifinal varje år sedan 2006.

Schweiz förlorade tre gånger i gruppen i den pågående turneringen och har inte varit bland de fyra bästa på nio år.

Den statistiken betydde ingenting när länderna möttes i kvartsfinal i Victoria. Gruppsegraren Sverige föll platt mot den andra gruppens fyra Schweiz.

Hollenstein höll nollan

Det blev schweizisk seger med 2–0 i en match där Juniorkronorna aldrig kom i gång. Schweiz spelade fartfyllt och energiskt från start och svenska keepern Samuel Ersson gjorde faktiskt en stormatch, förlusten till trots.

Yannick Bruschweiler förde upp utmanaren i ledning i den första perioden och med matchen drygt halvvägs satte Luca Wyss in tvåan, i samma sekund som Sverige blev fulltaligt efter en utvisning.

I den tredje perioden höll Schweiz undan och målvakten Luca Hollenstein höll nollan.

Minst sagt snöpligt för Sverige som åker hem med svansen mellan benen, medan Schweiz fortsätter drömma om landets andra medalj i JVM-sammanhang, 21 år efter att laget vann sitt hittills enda brons.

"Var inte påslagna"

– Vet inte vad jag ska säga, det är surt. Vi var väl inte på tårna i dag. Stundtals har vi bra spel men på tavlan står det 0-2 så det är inte så mycket att säga, säger kaptenen, backen Erik Brännström till svenska TV4.

– Vi är inte där, det är dåligt. Vi hade högre förväntningar än att åka ur i kvarten men vi var inte påslagna. Det var taggat innan men på isen hände det inte så mycket, säger Brännström.

Det svenska laget var på pappret inte lika namnstarkt som exempelvis fjolårets silverlag, men att åka ut redan i kvartsfinal är ändå en massiv missräkning.

– Vi hade inte samma fart och intensitet som tidigare utan spelarna blev osäkra och plockade hem pucken. När Schweiz fick första målet så fick den lilla extra energi som de behövde, men Schweiz var bättre så det är bara att gratulera, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén till TV4.

Sverige–Schweiz 0–2 (0–1, 0–1, 0–0)

15.23 0–1 Brüschweiler (Burger)
33.59 0–2 Wyss (Schmid, Verboon)

Läs mera:

Juniorlejonen vinnare efter jättedrama – kvitterade i slutminuten, fällde Kanada i förlängning

För första gången i hockeyhistorien blir Kanada utan medalj i en VM-turnering på hemmaplan. Finland möter Schweiz i semifinalen i JVM efter osannolik dramatik i kvarten. 2–1 till Juniorlejonen efter förlängning och en avslutning som saknar motstycke.

Läs mera:

Otippade segerskytten tystade sin framtida hemmaarena: ”Jag förstod först inte vad som hände”

Namnet Toni Utunen har inte direkt varit på allas läppar, när diskussionen kring Finlands lag vid junior-VM i ishockey kommit på tal, men i kvartsfinalen mot Kanada stal han showen med sitt sena segermål.