Hoppa till huvudinnehåll

Böter åt beväring i Dragsvik för misshandel och fylla

Ölburk i aluminium.
Det är förbjudet att ta med alkohol till Nylands brigads kasernområde. Ölburk i aluminium. Bild: YLE/Rolf Granqvist returburk

En beväring vid Nylands brigad i Dragsvik har dömts för bland annat lindrig misshandel och tjänstgöringsbrott. Han hade ölburkar med sig till kasernområdet och slog en skåpdörr i huvudet på en annan beväring.

Beväringen kom i oktober 2017 in på kasernområdet med två burkar mellanöl. Då målet var uppe i Västra Nylands tingsrätt ansåg han att han inte visste att det är förbjudet att ta med alkohol till Nylands brigad.

Alla värnpliktiga informeras då tjänstgöringen inleds att det är olagligt att ta alkohol med sig till kasernområdet, så tingsrätten dömde beväringen för lindrigt tjänstgöringsbrott.

Olämpligt uppträdande av krigsman

Tingsrätten dömde också personen för olämpligt uppträdande av krigsman.

Beväringen uppträdde uppenbart berusad på kasernområdet då han kom tillbaka till enheten efter en kvällspermission.

Beväringen är också dömd för lindrig misshandel.

Han sparkade eller slog fast en skåpdörr så att dörren slog i en annan bevärings huvud. Beväringen fick huvudvärk och mådde senare illa.

Det här ledde till att miltärpoliserna tillkallades. Beväringen stretade emot då militärpolisen förde honom till häktet.

Tingsrätten dömde honom för hindrande av förman.

Hoten fortsatte nästa dag

Följande dag hotade beväringen den beväring som fått skåpdörren i huvudet. Beväringen hade skuffat den andra personen och betett sig aggressivt.

Beväringen sade också att han skulle visa hur man misshandlar på riktigt.

I det här fallet dömdes beväringen för olaga hot.

50 dagsböter

Västra Nylands tingsrätt dömde beväringen till 50 dagsböter, vilket blev 300 euro.

Beväringen ska bland annat betala en brottsofferavgift på 80 euro till staten, 150 euro för sveda och värk och 500 euro för lidande till den andra beväringen.

Beväringen ska också betala den andras rättegångskostnader på drygt 3 900 euro.

Läs också